Хуберт Хуркач се класира за последните осем в силния тенис турнир от сериите „Мастърс“ 1000 в испанската столица Мадрид, след като елиминира Душан Лайович след чист успех със 7-5, 6-3 за близо един час и 40 минути игра.

Полякът, поставен под номер 12 в основната схема, имаше трудности в първия сет, в който сърбинът бе равностоен, но в крайна сметка рухна гейм преди влизането на частта в тайбрек. Лайович се бори и отрази четири сетбола за Хуркач, но при петата възможност за 14-ия в ранглистата капитулира и така опонентът му пое контрола. Във втория сет по-класният от двамата тенисисти дочака своя миг и след пробив в четвъртия гейм не изпусна до края инициативата, за да се поздрави с победата.

Хуркач бе страхотен на сервис, като реализира цели 16 аса и направи само една двойна грешка. Той загуби седем точки на първи сервис за целия мач и отрази и трите шанса за пробив пред Лайович. За поляка предстои тежко изпитание в лицето на световния номер 1 Новак Джокович, който по-рано през деня се класира за 1/4-финалите без игра след отказването на Анди Мъри поради хранително натравяне. Това е и първият ясен двубой от последните осем в надпреварата.

Андрей Рубльов, под номер 6 в схемата, също намери място сред четвъртфиналистите след труден успех над Дан Еванс със 7-6 (7),7-5. В следващия кръг той ще спори с победителя от мача между първата ни ракета Григор Димитров и шампиона от Монте Карло Стефанос Циципас.