Тази вечер Григор Димитров ще изиграе своя шести четвъртфинал за сезона. След две победи в Торонто, българинът вече е сред осемте най-добри на първия от двата Мастърса в Северна Америка, а срещу Кевин Андерсън ще опита да направи и много важната крачка напред.

2018-а не се развива по най-добрия начин за Григор и той има остра нужда от победи и точки, ако иска в края на годината да запази мястото си в топ 10 на света.

Още през следвашата седмица в Синсинати той ще трябва да защитава 1000 точки от титлата преди година, така че напрежението за добро представяне е огромно. Но пък трябва да кажем, че той се справя с него много добре. Вече бяха преодолени двама много тежки съперници в лицето на Фернандо Вердаско и Франсис Тиафо. Мачове, в които Димитров не показа най-добрия си тенис, но показа нещо по-важно - огромно желание за успех.

Григор всъщност нямаше две поредни победи от Ролан Гарос насам или иначе казано повече от два месеца! А сезонът на твърдо в Северна Америка наистина е много важен за неговото класиране и самочувствие.

Е, сега пък се открива чудесен шанс за четвърти полуфинал за годината и втори на ниво Мастърс след това в Монте Карло. Съперникът също изглежда подходящ поне що се отнася до преките сблъсъци между двамата. Григор и Андерсън имат 7 мача, а в 6 от тях победител е излизал българинът. Единственият успех на Андeрсън е от 2012-а в Сан Хосе. Димитров дори има победа над южноафриканеца именно в Торонто и именно на тази фаза. През 2014-а двубоят бе много драматичен като Гришо отрази два мачбола и спечели с 5:7, 7:5, 7:6(6).

Всъщност много от двубоите им са такива - равностойни и драматични, преминаващи през целия формат на сетовете. Освен това от последния им двубой в Стокхолм през 2016-а Андерсън определено разви играта си. Доказателство е фактът, че в момента е шести в света, само на позиция зад Григор. Все пак говорим за човек, който има 4 финала през годината, включително и на Уимбълдън.

Освен това високият южноафриканец е осми в класацията за 2018-а, която определя участниците на Финалите на АТР в Лондон. Григор трябва да се потруди много, ако иска отново да е там, а една победа над пряк конкурент никак няма да навреди.

За него това е четвърти четвъртфинал в последните пет години на Роджърс Къп, но пък никога не е преодолявал тази фаза.

Друга хубава новина от зрителска гледна точка е, че мачът е в идеално за гледане време - първи на Централния корт и ще започне в 19:30 часа българско време. Двубоят можете да наблюдавате в ефира на MAX Sport 1, както и онлайн на платформата Live.A1.bg.

Същото се отнася и за останалите четвъртфиналите. Веднага след Димитров-Андерсън на корта ще излязат младите звезди Стефанос Циципас и Александър Зверев, които пък ще определят съперника за полуфинал на победителя от българско-южноафриканския сблъсък.

Зверев вече се утвърди като безспорно един от най-добрите в тениса, а само преди седмица спечели турнира във Вашингтон. Циципас пък през тази година прави своя голям пробив като в предишната фаза отстрани Новак Джокович.

Вечерната сесия започва с изненадващия четвъртфинал Робин Хаасе-Карен Хачанов, а след него е черешката на тортата - Рафаел Надал срещу Марин Чилич.