Холандски триумф при двойките на DIEMA XTRA Sofia Open. Представителите на "лалетата" Робин Хаасе и Матве Миделкооп са големите шампиони в надпреварата, след като в много качествен финал победиха вторите поставени Никола Мектич и Александер Пея с 5:7, 6:4, 10:4.

За холандците това бе втора титла за годината след тази в Пуна в самото начало на сезона. За Миделкооп пък купата е втора от София, след като през 2016-а спечели заедно с Уесли Коолхоф.

В първите 6 гейма и двата тандема отразиха по 2 брейкбола преди в седмия и осмия да си разменят по един пробив. Мектич и Пея поведоха с 6:5, а сервирайки за оставане в сета, холандците се пропукаха. Геймът започна с 0:40, първите два сетбола бяха отразени, но при третия хърватинът и австриецът успяха да спечелят сета.

Първите 4 гейма на втората част преминаха много скоростно с успех на сервиращите, но холандците успяха да нанесат удара си в петия. Форхенд уинър по правата на Минделкооп и лоб на Хаасе доведе до 0:30, а двойна грешка значеше два брейкбола при 30:40. Първият бе спасен със солиден сервис, но при решителната точка холандците действаха решително. Това се оказа и достатъчно за тях, за да спечелят сета с 6:4 и да вкарат финала в шампионски тайбрек.

А в него Хаасе и Миделкооп бяха във вихъра си. Всъщност, решителната част започна трудно за холандците, които изоставаха с минипробив и 2:4, но оттам насетне последваха 8 поредни точки за "лалетата" и заслужен триумф за тях.