Григор Димитров започна успешно участието си на турнира "Мъри Ривър Оупън" в Мелбърн, след като победи със 6:3, 6:3 австралиеца Андрю Харис. Българинът не показа най-категоричната си игра, но въпреки отстъпленията и липсата на концентрация, той все пак се наложи с лекота над противника си пред погледа на шумната българска агитка на "1573 Арина". 


В следващия кръг Григор ще срещне Алексей Попирин, който е под №114 в световната ранглиста. 


ПЪРВИ СЕТ 3:6 (38 минути)

Мачът започна атрактивно за българина, който спечели първи точки с форхенд по правата. След няколко грешки на Гришо обаче австралиецът взе първия гейм. Григор започна първия си сервис гейм успешно и с ефектно изпълнение изравни геймовете. Двамата трудно намираха точния ритъм и след серия от грешки стигнаха до 15:15 в третия гейм. След дълга размяна на удари Харис опита да завърши, но желанието му бе прекалено амбициозно и предостави на българина две точки за пробив. Все пак Харис ги спаси и обърна резултата в своя полза, повеждайки с 2:1. Четвъртият гейм стартира с непредизвикана грешка на Гришо, но впоследствие с агресивна игра и солиден сервис изравни геймовете. С лекота Гришо стигна до още една точка за пробив, но след удар в мрежата даде предимство на 26-годишният австралиец. Последва игра на нерви и трикратно изравняване на точките, но в крайна сметка Григор излезе краен победител в най-дългия гейм до момента и осъществи пробив. С две двойни грешки и редица сбъркани подавания Гришо подари гейма на австралиеца, който върна пробива. В опита да продължи агресивната си игра Харис също допусна неточности и донесе нов пробив за Гришо, с който поведе 4:3. С нови топки Григор сервира и след два аса експресно дръпна с 5:3, взимайки гейма на 0. Двойна грешка и топка в аут от австралиеца доведе до 6:3 за Гришо, с което приключи и сетът. 

Getty Images
7 снимки


ВТОРИ СЕТ 3:6 (30 минути)

Добрата поредица на Гришо продължи и българинът взе и първия гейм от втория сет. Грешка при ретура позволи на Харис да поведе с 30:0, а впоследствие с добри волета австралиецът изравни геймовете. Последва страхотно сервиране на българина, който с два аса поведе с 2:1. След перфектен четвърти гейм, взет на 0, Гришо осъществи нов пробив. След нови два аса на сметката на Григор петият гейм също отиде на сметката на българина. Австралиецът се възползва от колебанието в Димитров и взе втори гейм в сета. Следващият гейм стартира с нова двойна грешка на Гришо, но все пак родната първа ракета съумя да спечели гейма и поведе с 5:2. Харис сервира за оставане в турнира и свърши работата си перфектно, взимайки гейма на 0. В деветия гейм Гришо затрудни задачата си и след разсечен бекхенд, с който изпрати топката в аут, поднесе точка на Харис за връщане на пробива. Сервисът на българина обаче се включи в действие и му спечели точка за мачбол. Без да се бави Димитров спечели следващото разиграване, а с него и двубоя и "Българи, юнаци" отново прозвуча на кортовете в Австралия!