Григор Димтиров отпадна рано-рано от тенис турнира в Олимпийската програма в Рио. Още в първата си среща нашето момче преклони глава пред хърватина Марин Чилич и се прости с надеждите си на сингъл.

Той падна с 0:2 сета (1:6, 4:6), като дори не беше близо до най-добрите си игри, а и не усля да се справи със силния и уверен сервис на противника. Така хърватинът във втория кръг ще се изправи срещу печелившия от сблъсъка между молдовеца Раду Албот и руснака Теймураз Габашвили. 

В първия сет българинът беше просто неузнаваем. Въпреки че имаше възможност за пробив още в първия гейм, той я пропиля, а после се срина. Това позволи на Чилич да поведе с два пробива и да дръпне с 5:0, което предопредели победителя в тази част. И закономерното се случи - хърватинът я затвори с 6:1. 

Последва малко по-концентрирана и по-добра игра от Димитров във втория сет. И той пак рано имаше възможност да стигне до пробив, пак при първото подаване на противника. Това се случи при едно страхотно дълго разиграване, в което обаче Гришо реши да завършва с къса топка. Той обаче я прати в мрежата. 

Така Чилич се спаси, а развръзката в този гейм, а на практика и в мача, дойде в петия гейм. Тогава Димитров пак беше колеблив на подаването си и позволи на съперника си да го пробие. Този аванс се оказа достатъчен на хърватина до края на мача. На свой сервис той нямаше особени проблеми, а в крайна сметка му трябваше само да взима подаванията си. 

В крайна сметка това се случи и след само 64 минути на корта, Димитров вече си събра багажа от турнира на сингъл в Рио де Жанейро. Последният му шанс да остане на Игрите е, ако сформират двойка с Цветана Пиронкова и участват в турнира на смесени двойки. Това ще стане ясно другата седмица. 

В Gong.bg ще проследихме на живо тази битка за вас гейм по гейм. Ето и как се разви тя:

---------------------

Първи сет:

0:1 - Много здрав и завързан гейм, в който Чилич се измъкна единствено благодарение на сервиса си. Гришо имаше една възможност за пробив, но съперникът му я отрази със страхотен ас. После се измъкна, за да вземе преднина от един гейм. 

0:2 - Лошо развитие за Гришо. Той започна гейма с много добро разиграване и спечелена трудна точка, но впоследствие се стигна до възможност за пробив за Чилич. Той я реализира с дълбок бекхенд и дръпна с пробив и 2:0. 

0:3 - Безкомпромисен Чилич на свой сервис. Той допусна само една грешка при подаването си и в крайна сметка затвори гейма, след като даде само една точка на Гришо. 

0:4 - Ужасяващ развой за Димитров. Той поведе с комфортен аванс, но в крайна сметка го пропиля. После на три пъти сервираше за затваряне на гейма при свое предимство, но в крайна сметка допускаше непредизвикани грешки и не успя да вземе подаването си. Чилич стигна и до възможност за пробив, но със страхотен сервис Гришо я отрази. При втората такава обаче хърватинът беше безкомпромисен и поведе с 4:0. 

0:5 - Чилич просто е безпощаден на свой сервис и сгази Димитров, без да му даде шанс да отбележи дори точка. 

1:5 - Най-после Димтиров взима един гейм. Макар и пак с леки колебания при подаването си, той все пак затвори шестия гейм на своя сметка и намали изоставането си на 1:5. 

1:6 - Всичко свърши за Гришо в първата част на мача. Димитров стигна до точка за пробив, която можеше да го върне в сета, но прати топката в аут. После Чилич лесно затвори гейма и сета в своя полза за 1:0. 

Втори сет:

1:0 - Най-после хубав развой за Гришо. Той дръпна отрано на свой сервис, вкара хубави подавания и затвори, след като даде само точка на опонента си. 

1:1 - Димитров пропиля страхотен шанс с лека ръка. Той стигна до възможност за пробив, при която имаше дълго разиграване, в което и двамата не грешаха. В крайна сметка българинът опита къса топка, която не мина мрежата и пропиля шанса си. После Чилич беше безгрешен и изравни резултата. 

2:1 - Този развой не повлия отрицателно на Гришо, напротив. В последвалото си подаване той сгази Чилич и го би на нула, за да поведе с 2:1. 

2:2 - Серивсът на Чилич проработи перфектно в следващото му подаване и той го взе без особени проблеми. 

2:3 - Лош развой за Гришо и пробив за хърватина. Геймът вървеше равностойно и след една грешка позволи на Чилич да стигне до възможност за пробив. При нея противникът му игра супер и принуди българина да прати топката далеч в аут при последния си удар. 

2:4 - Чилич без особени затруднения на своя сервис-гейм и след като даде само една точка на Димитров, затвори гейма и поведе с 4:2. 

3:4 - Димитров спаси подаването си, въпреки че имаше две възможности за пробив на хърватина, които можеше на практика да решат мача. Но българинът показа характер и ги отрази и остана в мача. 

3:5 - Хърватинът взима без особени проблеми подаването си и дръпва с 5:3. Настъпват решителните минути на мача. 

4:5 - Гришо направи задължителното и взе подаването си, в интерес на истината без особени колебания. 

4:6 - Всичко свърши! Безкомпромисни сервиси на Чилич и гейм на нула, с което печели сета и мача. Гришо отпадна рано-рано.