Българската звезда Григор Димитров се класира за полуфиналите на турнира в Истанбул след убедителна победа над чеха Иржи Весели с 2:0 сета (7:6, 6:1). Той стигна до предпоследното стъпало, след като показа едновременно и характер в трудните моменти, и концентрация. 

Това беше вторият мач помежду им досега. В първия тенисистът ни надделя с 2:0 сета, като това се случи през април 2014 г. на турнира в Букурещ. Впоследствие нашето момче спечели и титлата в Румъния, което изглежда като добро предзнаменование и за Турция. 

Проблемите на първата ни ракета бяха само в първия сет. Тогава двамата започнаха равностойно и разчитаха изключително на силните си сервиси. Затова, когато Весели взе подаването на българина в шестия гейм, а после го затвърди при 5:2, нещата изглеждаха невероятно трудни за нашата звезда. 

Но точно тогава Димитров показа непоколебим характер. Той първо взе сервис-гейма си, а после в последната си възможност успя да пробие подаването на чеха. Това явно разколеба съперника му, защото мачът навлезе в тайбрек. 

От там нататък на корта имаше само един играч. Гришо стъжни Весели в тайбрека, след като го спечели със 7:1. Във втория сет нашето момче летеше на червената настилка и след два пробива и непоколебима игра спечели с 6:1 и затвори мача. 

Така нашето момче се класира за полуфиналите, където чака победителя от мача между Марсел Гранойерс и третия поставен в схемата Иво Карлович. Тази битка ще бъде на корта в събота. 

А тази победа за Григор е много ценна, защото идва срещу съперник в страхотна форма. Чехът е единият от двамата тенисисти, победили световния номер едно Новак Джокович от началото на годината, като това се случи в Монте Карло по-рано този месец. А такъв тенисист не може да се подценява.

С класирането си за тази фаза, първата ни ракета защити точките си от миналата година, когато отпадна на полуфиналите от Пабло Куевас. Така оттук-нататък той само може да добавя точки. А другият полуфинал ще изправи един срещу друг аржентинците ДИего Шварцман и Федерико Делбонис. 

Как се разви мачът, можете да прочетете тук: 

Първият гейм премина при мощно превъзходство на Весели, който затрудняваше още от сервис българския си съперник. В крайна сметка спечели на нула и поведе с 1:0. После обаче по същия начин Гришо изравни с доминация. 

Следващите два гейма продължиха без пробиви и с доминация на сервиращите, което им позволи лесно да се доберат до 2:2. Първото колебание на някого от подаващите началния удар доведе и до пробив. 

За жалост, това беше Гришо. В шестия гейм той необяснимо се пропука на свой сервис и не можа да направи нищо срещу чеха, който връщаше всеки негов удар. Нашето момче прати и две топки в аут след непредизвикани грешки и в крайна сметка беше пробит на нула - 4:2 за Весели. 

После чехът имаше проблеми при подаването си, тъй като Димитров стигна до равенство, но в крайна сметка при втория си геймбол Весели защити брейка си и поведе с 5:2. Гришо след това си взе сервис-гейма, за да намали на 3:5, след като вкара страхотни първи сервиси. 

Българинът показа характер в деветия гейм и върна пробива в последния възможен момент. Той спаси сетбол на чеха, а после, при първата си възможност за пробив в мача, реализира невероятен минаващ удар далеч зад основната линия и намали резултата на 4:5. 

В десетия гейм Димитров отново беше невероятен и с хубава игра от основната линия и на сервис, отказа чеха, за да изравни за 5:5 и да се спаси в тази много заплетена ситуация, в която беше изпаднал. Весели сложи край на серията на българина с хубава серия от сервис и поведе с 6:5. След леки колебания Гришо изравни за 6:6 и доведе нещата до тайбрек. 

В тайбрека Димитров беше просто безкомпромисен. Той поведе с 5:0 след три минипробива и въпреки че позволи на чеха да понамали леко, в крайна сметка го стъжни след 7:1 в дългия гейм и поведе с 1:0 сета. 

Втората част започна по подобие на първата. Двамата рядко грешаха при подаванията си, сервисите им бяха максимално добре пласирани и това не оставаше на съперника много възможност да реагира. Така Гришо поведе с 2:1 след три гейма. 

И тогава дойде решителният момент. Българинът вкара много силни ретури и получи в крайна сметка три възможности за пробив. При третата с прекрасен минаващ удар размина Весели и дръпна с 3:1 и с пробив преднина. Той успя да затвърди после пробива си, макар и след малко проблеми на подаването си, и резултатът набъбна на 4:1. 

После Гришо съсипа съперника си с втори пробив за 5:1 и после на свой сервис с мощна игра не остави шансове на съперника и затвори мача след 6:1 и е полуфиналист в най-големия турски град.