Първата ни ракета Григор Димитров победи Мартон Фучович с 6:3, 7:5 в мач от осминафиналите на турнира от сериите ATP 500 в Ротердам, Нидерландия.

Срещата на Централния корт започна равностойно, но българинът успя да пробие противника си за 5:3 и така грабна първия сет.

Вторият сет също бе доста оспорван, като и двамата спасиха по няколко брейк-пойнта. Все пак отново Гришо беше този, който стигна до пробив при 6:5, а след това спечели сета и мача.

13-ият в света ще срещна на четвъртфинал победителя от Александър Шевченко и Холгер Руне.


ПЪРВИ СЕТ (6:3): 

1:0 - Григор започна с добър сервис и след кратко разиграване унгарецът прати топката в аут. След това записа директна точка от начален удар и поведе с 30:0. Без сериозни проблеми българинът затвори първия гейм на 0.

1:1 - Фучович бързо-бързо успя да вземе аванс от 30:0 на свой сервис. Не достатъчно добър ретур на Гришо даде нова точка на противника му, който изравни общия резултат след добър сервис, който първата ни ракета не успя да върне.

2:1 - Гришо намери линията с удар по правата и взе първата точка. След това пък направи две непредизвикани грешки и така Фучович поведе с 30:15. Унгарецът спечели най-дългото разиграване до момента в мача и стигна до 40:15 и два шанса за ранен пробив. Григор отрази първата възможност с много солиден сервис. След това стигна и до 40:40. Гришо излезе напред към мрежата след нов силен начален удар и не остави шансове на опонента. Хасковлията взе сервис-гейма си след топка в аут на унгарския тенисист.

2:2 - Първата ни ракета грабна първата точка след дълго разиграване. Фучович отговори с мощен сервис, който българинът не успя да върне. След това пък Гришо запрати топката в мрежата и така унгарецът взе убедителен аванс, а в крайна сметка и гейма.

3:2 - Григор Димитров записа много убедителен сервис-гейм, като не даде и точка на противника си.

3:3 - Мартон Фучочвич затрудни максимално българина и поведе с 30:0. Унгарецът вкара отличен сервис, след което направи серия от форхенди по диагонала, които в крайна сметка доведоха до нова точка. Фучович успя също да затвори разиграването си на 0.

4:3 - Българинът направи първа двойна грешка в мача за старт на сервис-гейма си. След това обаче Гришо излезе на мрежата и пусна добра къса топка, с която Фучович нямаше как да се справи. Димитров взе и следващата точка с добро воле от трудна позиция. След това първата ни ракета тръгна за пореден път към мрежата, но унгарецът така или иначе прати топката в аут. 

5:3 и пробив за българина! - Унгарският тенисист започна с непредизвикана грешка. Гришо успя да поведе с 30:15. Фучович излезе към мрежата, при което сгреши и така българинът получи два шанса за пробив. Той се възползва още от първия, натисна противника, който в крайна сметка прати топката в аут.

6:3 - Григор сервира за спечелване на първия сет. Той започна отлично, но този път едно дълго разиграване отиде на сметката на унгареца и се стигна до 15:15. След това обаче хасковлията направи ас и отново поведе. След бекхенд на линията Гришо направи 40:15 и стигна до два сет-бола. Първата ни ракета се възползва още от първия и спечели сета.

ВТОРИ СЕТ (7:5):

0:1 - Фучович бързо-бързо взе аванс от 40:0 в първия си сервис-гейм за втория сет. Гришо все пак стигна до една точка, но не успя да затрудни унгареца, който взе подаването си.

1:1 - Гришо отговори с убедителна игра и също без проблеми взе аванс от 40:0. Фучович взе една точка след двойна грешка на българина, но след това първата ни ракета успя да затвори сервис-гейма си.

1:2 - Унгарският тенисист обърна до 30:15 след непредизвикана грешка на Димитров. Българинът успя да изравни до 30:30, а след това се стигна и до 40:40. Фучович взе преднина, но за кратко. Второ равенство 40:40. Гришо обаче не нацели добре топката при дълго разиграване и даде нов аванс на противника, който се измъкна от трудната ситуация и взе сервис-гейма си.

2:2 - Григор продължи да е убедителен на свой сервис и поведе с 40:0. След това възстанови равенството в сета с чудесен бекхенд по диагонала. 

2:3 - Фучович поведе с 30:0, а след това мрежата помогна на Гришо. Унгарецът излезе напред и взе точката за 40:15. Ретур-уинър на Димитров обаче го остави в гейма. Все пак Фучович успя да спечели сервис-гейма си.

3:3 - Гришо взе аванс на старта на сервис-гейма си след чудесно воле, излизайки на мрежата. Българинът вкара и силен сервис, който не даде шансове на противника. Той направи и ас за 40:0, след което затвори гейма.

3:4 - Григор Димитров успя да поведе с 30:15 при сервис на Фучович. След това първата ни ракета стигна до два брейк-пойнта. Унгарецът отрази първата възможност за пробив. Той стигна и до равенство 40:40. Фучович записа две поредни точки и отново оцеля в труден момент, печелейки подаването си.

4:4 - Хасковлията продължи с добрите сервиси и бързо-бързо поведе с 30:0. Последва нова точка за 13-ия в света. Българинът без проблеми затвори гейма на 0.

4:5 - Мартон Фучович отговори и на свой ред спечели сервис-гейма си на 0.

5:5 - Непредизвикана грешка на Гришо даде аванс на унгареца. Той стана по-солиден при 30:0, след като българинът отново не нацели добре топката. Първата ни ракета все пак успя да се събере и взе следващите две точки, стигайки до 30:30. Фучович получи шанс да спечели сета, но Гришо изравни до 40:40 след отличен удар по правата. Той взе аванс след отлична комбинация, а в крайна сметка спечели сервис-гвйма си.

6:5 и пробив за Гришо! - Геймът започна добре за българина, който поведе с 30:15 при сервис на опонента. Все пак Фучович изравни до 30:30. Димитров обаче получи шанс за пробив след прекрасно изпълнение. Той се възползва по отличен начин от него и отново стигна до пробив.

7:5 - След страхотно разиграване Гришо поведе с 30:0, той дори се озова на земята, но взе точката. Фучович успя да вземе следващите две точки и остана в гейма и мача. Унгарецът прати топката в мрежата и това доведе до мач-пойнт за българина. Първата ни ракета обаче не успя да приключи срещата, след като допусна непредизвикана грешка и се стигна до равенство 40:40. Българският тенисист получи втори мач-пойнт, от който се възползва и се класира за четвъртфиналите на турнира.