Григор Димитров загуби от Яник Синер с 4:6, 6:3, 2:6 в четвъртфиналите на ATP 500 турнира в Пекин. Българинът игра добър тенис, особено през първите два сета, като имаше своите възможности във всяка една част, но Синер също бе на много високо ниво. Гришо бе пробит едва три пъти в целия мач, като допусна само три двойни грешки, а и реализира два аса. Това може да се счита като успешен турнир за българина, предвид победата му в миналия кръг срещу Холгер Руне. За Яник Синер предстои полуфинален двубой срещу Карлос Алкарас.

ПЪРВИ СЕТ 4:6

Първият сервис гейм на Григор Димитров започна трудно, като той бе изпреван пред две точки за пробив, но българинът успя да ти отрази. При предимство за Гришо се стигна до първата двойна грешка, но след това Синер допусна грешка в близост до мрежата. Григор показа добра защита, но тя не бе достатъчно и последва ново равенство. Имаше и нова точка за пробив, но българинът бе великолепен и завърши с форхенд уинър. Гришо отново бе притиснат и допусна грешка, като се откри нова възможност за брейк, която бе реализирана, поради груба непредизвикана грешка на Димитров.

Италианецът бе прекалено прецизен в ударите си, като не даде голям шанс на Гришо и затвърди пробива си на 0. 

Григор Димитров си бе взел поука и бе концентриран този път не допусна изненада и непредизвикани грешки, като спечели подаването си на 0.

Гришо показа най-добрия си тенис, движеше се чудесно по корта, а форхендът му постоянно притискаше противника и се стигна до две точки за пробив за българина, но първата бе отразена с великолепна атака на Синер към мрежата. Последва дълго разиграване, при което Григор не успя да достигне до перфектна къса топка от италианеца. Сервизът на Синер се задейства и той бързо все следващите две точки, респективно и гейма-

Българинът бе отново фокусиран, когато сервира и продължи с добрите белези в играта си, като този път взе подаването си на 15.

Гришо имаше аванс от 15:30 в сервис гейма на противника, но Синер успя да се събере и не допусна да се стигне до нови точки за пробив, като спечели гейма си на 15.

Сервисът на Григор Димитров отново бе на необходимото ниво, като съумя да реализира и първия си ас в сблъсъка, а и затвори бързо подаването си на 15, оставяйки интригата в сета.

Гришо за пореден път бе стабилен на свой сервис и показа, че няма колебания, като Синер нямаше отговор на агресивната, но и ефективна игра на българина, който взе сервис гейма си на 0, давайки си шанс да върне пробива в този сет.

Янис Синер бе пределно концентриран и реализира първия си ас в мача, като затвори сета, печелейки гейма си на 15.

ВТОРИ СЕТ 6:3

Вторият сет започна оптимистично, като Гришо не бе разклатен от загубата на първата част, успявайки да спечели подаването си по категоричен начин на 15. 

Григор Димитров спечели първата точка, но последваха два страхотни аса на Синер, а след това затвори и гейма на 15.

Този път Гришо имаше проблеми в своето подаване, като показа леки колебания, но Синер не успя да се възползва, като спечели гейма си на 30.

Това бе един от малкото сервис геймове на италианеца от началото на мача, които бяха наистина убедителни, като шанс на Григор не бе даден, а Синер спечели подаването си на 0.

При 15:15 се стигна до страхотна размяна на диагонали между двамата от форхенд, а накрая Синер реализира извънземен уинър, който смая всички. Това сякаш повлия на Гришо, който допусна непредизвикана грешка след това и се стигна до две точки за пробив. Българинът успя да се събере и с хубав сервис да си помогне да отрази и двата брейкбола. Последва и втория ас на Димитров в мача, а в крайна сметка и извъкна подаването си.

При 15:0 Гришо направи един от най-красивите си удари в мача, като успя от основната линия да прехвърли Синер, който бе на мрежата, а изпълнението бе изключително прецизно. Българинът водеше с 15:30, но противникът му отново се мобилизиар и успя с помощта на сервиса си да затвори подаването си.

Димитров показа първи спад в своя сервис гейм от началото на първия сет, като предостави три възможности за пробив на Синер. Българинът успя да отрази първите две, а след това направи виртуозно изпълнение в близост до мрежата, за да се стигне до 40:40. За съжаление, последва двойна грешка, но Синер също допусна непредизвикана грешка и се стигна до ново равенство. Българинът се справи великолепно и със своя сервис успя да спечели гейма.

След обрата в миналия гейм, Гришо отново бе на чудесно ниво и се стигна до 0:40, като българинът имаше три възможности за пробив. Макар Синер да отрази първите две, Димитров бе агресивен и атакува чудесно, като завърши с уинър по правата, за да осъществи първия си пробив в мача.

Гришо бе видимо притеснен и допусна няколко непредизвикани грешки, като се стигна до 30:40 и Синер имаше възможност да върне пробива, но Димитров се справи добре. Стигна се до нова точка за пробив, но българинът отново се справи. Гришо бе великолепен и този път не даде шанс на съперника, като затвори подаването си и спечели втория сет.

ТРЕТИ СЕТ 2:6

Гришо започна добре, като се стигна до 30:30 при сервиса на противника, но Синер се мобилизира и успя да затвори гейма, повеждайки в резултата.

Българинът не изигра най-добрия си гейм, като резултатът бе 30:30, при което Григор направи двойна грешка и даде възможност на противника за пробив. Синер бе безпощаден и реализира великолене бекхенд уинър по диагонала, успявайки да осъществи брейк.

Гришо опита да затрудни съперника, като се стигна до 30:30, но италианецът не позволи повече изненади и затвърди пробива си.

Димитров си бе взел поука и по категоричен начин спечели подаването си на 0.

Впоследствие българинът дори имаше точка за връщане на пробива, но Синер успя да я отрази, а след това и с великолепна точка към мрежата да получи предимство. Гришо не се предаде и успя да издържи в следващото разиграване, за да се стигне до 40:40. Италианецът отново бе безкомпромисен и спечели подаването си, за да откъсне в резултата.

Българинът бе видимо разклатен, като се стигна до дълъг гейм, в който Синер имаше и възможност за пробив, но все пак Гришо се пребори за подаването си, като по този начин остана в битката за спечелването на мача.

Григор Димитров създаде сериозно напрежение в сервис гейма на Синер, като се стигна до 40:40, а Гришо отказваше да даде лесно тази част. Последва двойна грешка от италианеца, първа в мача, като това бе точка за пробив. Синер постоянно атакуваше със своя форхенд бекхенда на съперника, като Григор накрая се пречупи и изкара топката в аут. Страхотен ретур на българина, който не бе върнат от Синер. Италианецът отново бе агресивен, а Гришо сбърка от форхенд, изпращайки топката в мрежата. Последва изключителна точка, в която след серия от много тежки удари Синер направи къса топка, а Григор демонстрира брилянтна скорост, връщайки я по страхотен начин, но италианецът отново имаше отговор, реагирайки по късия диагонал. Добър сервис на Синер и геймът приключи.

След пропуснатите възможности нивото и настроението в играта на Григор Димитров видимо спадна, като се стигна до 0:40, което означаваше три мачболаза съперника, а след нова непредизвикана грешка на българина, двубоят приключи и Синер ликуваше.