Българинът Григор Димитров и неговият белгийски съотборник Давид Гофен отстъпиха с 3:6, 4:6 на Ник Кириос и Джак Сок, с което Отборът на света намали изоставането си в турнира "Лейвър къп" до 5:7 точки срещу европейските си съперници. Тимът на Джон Макенроу изоставаше с 1:7 след сутрешната сесия в Чикаго, но следобед всичко се разви според надеждите на "домакините" и те спечелиха двата си мача.

Кириос и Сок триумфираха в последния двубой срещу Димитров и Гофен, с което запазиха интригата за финалния ден на надпреварата в Съединените щати. Преди това Александър Зверев надви Джон Иснър в трисетов мач с тайбрек, а Кириос загуби с категоричното 3:6, 2:6 срещу Роджър Федерер. Обикновено австралиецът показва най-добрата си форма именно срещу швейцареца, но този път Маестрото заби 22 печеливши удара повече от съперника си и стигна до лесна победа.

Григор Димитров и Давид Гофен

източник: Gulliver/Getty Images

"Чувствах се добре от самото начало, а това не се случва често. Обикновено ми трябва време, за да навляза в най-добрата си форма, но този път бе различно. Може би се дължи на подготовката ми точно за този мач и на подкрепата от отбора", каза Федерер след победата.

След като изоставаше с шест точки, Отборът на света се нуждаеше от няколко малки чудеса. Кевин Андерсън даде искрата за мечтания обрат с победа над Новак Джокович в три сета, а Сок и Кириос продължиха започнатото от южноафриканеца. Американецът и австралиецът се спасиха от пробив при 15:40 в третия гейм и на своя ръка стигнаха до такъв още в следващото подаване на съперниците. Българинът и белгиецът пропуснаха идентичен шанс за пробив и в седмия гейм, което доведе до загубения първи сет. Във втория двата отбора си размениха по един пробив още на старта, но Димитров и Гофен загубиха отново на собствен сервис в седмия гейм и техните съперници затвориха мача при 6:4 с първото разиграване.

За краен успех са нужни 13 точки, така че момчетата на Бьорн Борг се нуждаят от още две победи, за да защитят трофея си от първото издание на турнира в Прага./БТА