Григор Димитров победи с 6:7(3), 6:4, 7:6(5) руснака Карен Хачанов на полуфиналите в Марсилия.

Така първата ракета на България си осигури финал във френския град срещу местния представител Юго Умбер, надвил по-рано първия поставен Хуберт Хуркач.

Победата е четвърта за Димитров в четири мача срещу Хачанов и в неделя българинът ще има шанс да завоюва още една титла от категорията ATP 250.


СЕТ I

Гришо започна ужасно слабо двубоя на свой сервис и не можеше да пласира първото си подаване, а с двойна грешка донесе двоен брейкбол на съперника – 15:40. Подсечен бекхенд в мрежата пък означаваше пробив за руснака – 0:1.

Последва гейм с неточности и за двамата, но Хачанов натисна със свой хубав начален удар при 30:15. Руснакът с невърнат сервис затвърди пробива си за 0:2.

Димитров пласира супер бекхенд по обратния диагонал за 30:15 и започна да влиза в мача, а още два отлични сервиса означаваха 1:2.

В четвъртия гейм българинът изостана с 15:40, но пласира два прекрасни ретура за 40 равни. Последва изключително разиграване, в което Григор трябваше да контраатакува и го направи по най-добрия начин за брейкбол. Хачанов обачесе оказа по-солидният в следващите размени и си заслужи аванс от 1:3. Гришо записа сервис-гейм на нула и продължи да създава интрига - 2:3.

В следващия гейм се разигра супер точка с над 20 удара, отишла на сметката на българина за 15:30, но после удар с рамката му коства 30:30. Хачанов отново остана солиден и си взе подаването за 2:4. Димитров показа леки колебания и загуби две точки на следващото си подаване, но все пак намали набързо за 3:4.

Руснакът сервира стабилно и не позволи никаква интрига за 3:5. Българинът заби осма директна точка от начален удар, но бекхенди на Хачанов възстановяваха паритета неколкократно. Два невърнати сервиса най-после сложиха край на проблематичния девети гейм, но за Хачанов предстоеше да подава за сета.

В десетия гейм Гришо дочака грешки за 30:0. Фантастичен ретур на българина затрудни опонента му максимално и се стигна до троен шанс за връщане на пробива. Димитров се възползва от втората възможност за 5:5.

Гришо набързо осъществи обрат до 6:5 без загубена точка. Хачанов на свой ред си взе сервис-гейма и стигна до тайбрек - 6:6.

Първият минипробив в тайбрека дойде след грешка на Димитров за 3:5. Още една атрактивна размяна между двамата завърши с неуспешно излизане напред на българина за 3:6 и три сетбола за Хачанов, който имаше и два сервиса – руснакът взе още първия.

СЕТ II

Три страхотни ретура и един уникален бекхенд по правата осигуриха на Григор ранни два брейкбола и пробивът бе факт – 1:0.

Още по-голямо удоволствие достави убедителното затвърждаване на 0 на ранния пробив. Първият гейм със сервис на Гришо бе завършен с бекхенд-уинър - 2:0. 

Хачанов имаше трудности на свое подаване, но все пак успя да намали на 2:1 без да пусне брейкболи. Гришо беше далеч по-впечатляващ и доминантен и с бързи и лесни точки дръпна с 3:1.

Гришо бе на крачка от 30:30, но прати леко в аут форхенд в стремеж да реализира уинър. Хачанов пласира ас и продължи да се задържа в сета – 3:2, макар това да му костваше известни нерви.

Гришо пласира хубав минаващ форхенд и после съперникът му направи грешка, от която се раздразни - 15:30. Неточност на Хачанов доведе до брейкбол, но той пак някак си успя да се справи. Стигна се до втори шанс за пробив на Димитров и той вече се възползва от него, благодарение на хубав ретур и неточност на противника – 4:3 с пробив за нашенеца.

Лош бекхенд вкара Григор в неприятности за равни 30 и отново сервис-геймът нямаше да бъде безпроблемен. Той компенсира с впечатляващ форхенд. Двойна грешка донесе шанс за пробив на съперника, но българинът го отрази. Същата тактика му донесе в крайна сметка затвърждаване на пробива и 5:3.

 

СЕТ III

Две отлични отигравания от Гришо в комбинация с малшанс при контакт с филето допринесоха за интрига в първия сервис-гейма на съперника. С грешка от бекхенд Хачанов дори трябваше да отразява брейкбол, но се справи. Руснакът с два качествени бекхенда удържа на устрема на българина и направи 0:1. Димитров отново беше разнообразен и активен на свое подаване и набързо изравни на 1:1.

Хачанов отново трябваше да се справя с трудности на свой сервис-гейм и с двойна грешка направи съотношението 0:30, но пък веднага компенсира за 30 равни. Прекрасен форхенд на руснака и бекхенд по правата го изведоха до 1:2.

Димитров отново беше безкомпромисен при своето подаване, за разлика от съперника, което даваше надежда за положителен развой на сета - 2:2. След това той отново постави под напрежение Хачанов, стигайки от 30-0 до 30-30. Руснакът се стараеше с мощни форхенди да се измъква от неприятностите и отново някак успя да направи 2:3.

Гришо за нула време без загубена точка си взе подаването за 3:3. Бекхенд в аут и неточен форхенд на Хачанов продължиха тенденцията в третия сет - той изостана с 0:30 и в последвало разиграване Гришо за първи път сбърка контраатакуващ форхенд. Отново обаче руснакът заигра перфектно от губеща позиция и си осигури обрат, за да дръпне с 3:4.

За първи път от началото на сета Хачанов внесе напрежение с ретурите си и дочака грешка на съперника за 30 равни. Хасковлията игра агресивно и си заслужи аванс от 40:30 с елегантна къса, а после направи и 4:4.

Хачанов направи фамозен форхенд и заслужи аплодисменти за 15:15, а после бекхенд в мрежата на Гришо означаваше 15:30 - само две точки за победа. Впоследствие обаче руснакът избърза с форхенд, а и Гришо вкара хубав сервис за 5:5.

Световният номер 18 продължи с повишаването на нивото на начален удар, осигурявайки си поне тайбрек - 5:6. Григор намери линията с феноменален минаващ бекхенд встрани от мрежата за 30:0, а с невърнат сервис и нов бекхенд-уинър стигна за тайбрек - 6:6.

Първият минипробив дойде при 3:2 за Хачанов. Точно тогава руснакът разтегли максимално Гришо по корта и вкара форхенд по правата, оказал се невъзможен за българина. Хачанов вкара чудесен сервис, но ретурът на Григор бе брилянтен. При 4:4 Димитров осъществи минипробив, след като разгада накъде ще насочи форхенда си руския тенисист. Впоследствие Хачанов допусна и още две грешки, а Димитров стигна до два мачбола. Първият бе отразен с помощта на мрежата при ретур, но при втория българинът затвори мача.