Българската звезда в световния тенис елит - Григор Димитров, не спира с впечатляващото си представяне от началото на 2024-а година. С победата на полуфинала на Мастърс турнира в Маями над Александър Зверев, Гришо официално се завърна в топ 10, като ще заеме минимум девето място в ранглистата на ATP. Това е и първо завръщане в десетката за хасковлията от ноември 2018 –а година.

Зверев бе в серия от седем победи срещу българина, като единствената победа за Димитров срещу германския тенисист бе през 2014-а година, когато съперникът му беше на 17 години. Това е и първият турнир от 2017-а година насам, в който българинът побеждава няколко играчи от Топ 5 и записва три поредни победи над представители от Топ 10.

В битката за трофея в Маями той ще срещне световния номер 3 Яник Синер, който е единственият играч, достигнал три финала през 2024-а година и единственият с повече победи от Димитров тази година (21 срещу 20). Италианецът спечели два от трите си предишни мача срещу българина.

Gulliver/GettyImages
53 снимки

Това ще бъде трети финал в Мастърс турнирите за Димитров. Той спечели титлата в Синсинати през 2017-а година и загуби от Новак Джокович в Париж миналата година.

Ако Димтиров извърви пътя в Маями докрай и вдигне титлата над главата си утре вечер, то от понеделник той ще бъде №7 в световната ранглиста. При такъв сценарий пред него ще бъдат само Новак Джокович, Карлос Алкарас, Яник Синер, Даниил Медведев, Александър Зверев и Андрей Рубльов.