Руснакът Андрей Рубльов е последният полуфиналист на турнира по тенис от сериите "Мастърс 1000" в Шанхай. Поставеният под №5 в схемата Рубльов, който е и най-високо ранкираният играч, останал в надпреварата, надигра на четвъртфиналите французина Юго Юмбер с 6:2, 6:3 за точно час и половина.

На полуфиналите Рубльов ще играе с българина Григор Димитров, който по-рано днес победи също в два сета чилиеца Николас Хари. Другият полуфинал противопоставя американеца Себастиан Корда и поляка Хуберт Хуркач.

Gulliver/GettyImages
7 снимки

Срещу Юмбер Рубльов нямаше никакви сериозни затруднения и взе реванш за загубата си от французина преди две седмици на турнира в Пекин. Още в началото на мача руснакът зададе темпото, за да поведе с 5:1 гейма. Сценарият до голяма степен се повтори и във втория сет. В него Рубльов също поведе рано с пробив за 2:1 гейма, но този път Юмбер веднага успя да изравни.

Руснакът обаче спечели подаването на съперника си отново в седмия гейм, за да поведе с 4:3, което се оказа и моментът на пречупване за Юмбер.

С класирането си за полуфиналите роденият в Москва тенисист взе 360 точки за световната ранглиста, в която от новата седмица ще се изкачи до шестата позиция, задминавайки гръка Стефанос Циципас. Освен това той вече е и почти сигурен участник във Финалите на АТП в Торино.

Относно предстоящия мач с Григор Димитров, Рубльов заяви следното: "Ще бъде труден мач. Той е мой приятел и е великолепен тенисист. Много е трудно да го победиш, когато е във форма. Тази седмица той играе изключително. Надявам се да мога да покажа най-добрата си игра и нека който заслужава повече, той да се спечели."

До момента Димитров и Рубльов са играли шест мача помежду си, като и двамата имат по три победи. Последната им среща бе през миналата година на турнира във Виена, когато победата бе за българина с 6:3, 6:4.