Най-добрият български тенисист - Григор Димитров, се класира за 1/4-финалите на турнира от сериите ATP 500 в Ротердам (Нидерландия) с награден фонд 2 милиона евро след страхотна победа с 2:0 сета [7:6 (4), 7:6 (5)] срещу 10-ия в световната ранглиста Хуберт Хуркач за 1 час и 49 минути игра.

Първата ни ракета проведе мача много зряло и отговорно, като записа осем аса и три двойни грешки. Хуркач пласира 19 аса и нито една двойна грешка, но това не помогна на поляка.

В първия сет двамата сервираха солидно и не се стигна до възможности за пробив. В тайбрека 31-годишният хасковлия поведе с 4:1 точки и имаше два сервиса, Хуркач изравни за 4:4. Последваха нови три поредни разигравания за Димитров, с което той спечели частта.

При 3:3 гейма във втория сет Димитров пропиля преднина от 40:15 при собствен сервис и допусна първи пробив, но веднага след това го върна, а в последствие отново се стигна до тайбрек. В него българинът взе три поредни точки, за да дръпне с 6:3 и това се оказа решаващо.

По този начин Гришо се класира за четвъртия си 1/4-финал в турнира и спечели и третата си официална среща с Хуркач. Хасковлията все още не знае името на противника си за четвъртфиналите, като Максим Креси ще играе с победителя от срещата по-късно тази вечер между втория поставен Андрей Рубльов и Алекс Де Минор. С победата Димитров си осигури 56835 евро и 90 точки за световната ранглиста, в която заема 28-ата позиция.


ПЪРВИ СЕТ  7:6 (4), 49 минути:

0:1 - Хуркач сервираше първи и го направи повече от убедително, след като взе гейм на нула точки, записа един ас, като дори не се стигна до разиграване.

1:1 - Григор отговори също с бърз сервис-гейм, който взе на 15 точки. Българинът показа отлично придвижване с крака, за да изпълни форхенд и след това да завърши с предната страна на ракетата. Хуркач контрира слаб втори сервис на Димитров, който сгреши правия си удар, но после компенсира с два поредни отлични кик удара на второ подаване за 40:14. Неотразен първи сервис донесе равенство в геймовете.

1:2 - Две бързи точки за поляка след неуспешни ретури на българина, бяха последвани от технично воле на линията от мрежата за 40:0. Ас по диагонала в полето за предимство осигури нов сервис-гейм на нула точки.

2:2 - Гришо стартира гейма с първия си ас в мача, но след това пресили бекхенда за 15 равни. Отличен минаващ бекхенд по прекрасен начин не остави шансове на Хуркач за 30-15. Нова ас, придружен след това с невърнат начален удар донесе ново равенство в геймовете.

2:3 - Първият малко по-завързан гейм в двубоя. Димитров успя да натисне съперника с ретура си и впоследствие записа първа точка при посрещане с форхенда за 15 равни. При 30:15 за поляка Григор отново дочака грешка и изравни. Два поредни аса на световния №10 му донесоха нов аванс в резултата.

3:3 - Григор се измъкна от неприятна ситуация в последващия гейм. Първият му сервис изчезна и той направи първата си двойна грешка за изоставане от 0:30, след което обаче вече вкара първото си подаване и намали изоставането си. Непредизвикано сбъркани бекхенди от страна на Хуркач обърнаха резултата в полза на българина, а той с неотразен начален удар изравни.

3:4 - Геймовете се изнизваха бързо един след друг, като Хуркач вече имаше седем аса на сметката си и взе аванс от 40:0. Трети ас в сервис-гейма му го изведе отново напред в резултата.

4:4 - Димитров взе аванс от 30:0 точки след успешен форхенд по диагонала, подкрепен с уинър с правия му удар. След това обаче сгреши сложно воле за 30:15. Неотразен втори сервис обаче му донесе гейм-бол, който бе реализиран след невърнат първи сервис.

4:5 - Най-оспорваният гейм от началото на мача! Българинът успя да вземе първата точка след грешка на Хуркач, който обаче отново показа мощта на сервисите си и обърна резултата в своя полза до 30:15. Последва дълга размяна на бекхенди, която успешно бе завършена от поляка с минаващ удар, след като Григор бе хванат на контрапие. Димитров обаче стигна до дюс, като за първи път в двубоя имаше равенство – 40:40. Бърза комбинация сервис-форхенд даде предимство на Хуркач, след което грешка от бекхенд на Гришо затвори гейма в полза на световния №10.

5:5 - Григор трябваше да бъде търпелив, но с два печеливши удара с предната страна на ракетата му осигуриха аванс от 40:15, а невърнат сервис изравни резултата до 5:5 гейма.

5:6 - Хуркач взе аванс от 30:0 след два мощни начални удара, но Григор му отговори с ретур в краката за 30:15. Ново отлично отиграване на българина - дълбока върната топка, се оказа непосилна за поляка, който прати форхенд в мрежата и 30 равни. Хуркач обаче излезе на мрежата и стигна до гейм-бол, който стана факт след поредния му ас.

6:6 - Григор си осигури тайбрек след бърз гейм на 15 точки. Той стартира със сервис по диагонала и завърши точката си с воле, след което увеличи асовете си на 5 и 6 по правата за 40:0. Последва по-продължително разиграване, спечелено от Хуркач след грешка от деми-воле от основната линия на Димитров, но бекхенд в мрежата на поляка приключи гейма.

7:6 (4) и сет за Григор! Българинът стартира тайбрека по възможно най-добрия начин - с мини-пробив след добре изградена атака, завършена с успешен удар по правата с форхенд. Хуркач пресили своя прав удар за 2:0, а после бе принуден да го прати в мрежата след дълбок форхенд на българина – 3:0. Полякът върна една точка с поредния си ас, но после последва нов мини-пробив за Григор и 4:1. Той обаче пресили форхенд, а Хуркач извади късмет с две поредни линии, след което дочака и грешка от бекхенд на съперника, за да изравни точките. Гришо обаче направи нов брейк с хубав ретур, а след това световният №10 пресили форхенд в опит за нов уинър до линията, което означаваше два сетбола за нашето момче. Сетът приключи в негова полза след невърнат начален удар за 7:6 (4).


ВТОРИ СЕТ  7:6 (5), 60 минути:

1:0 - Много тежък старт на втория сет за Григор. Всичко започна с ново дълго разиграване, в което Димитров се оказа победител за 15:0. Той обаче не успя да завърши на мрежата при следващата точка, но след това наниза ас по правата за 30:15. Грешка на поляка след нова порция отлична защита на Димитров доведе до 40:15, а двойна на българина направи съотношението 40:30. Форхенд в аут по диагонала донесе дюс. Отлично разиграване, в което Хуркач показа добра защита зад основната линия, беше спечелено от Григор с излизане на мрежата. Стигна се до второ равенство, след като грешка на мрежата от поляка осигури предимство на хасковлията, след което той не му остави шансове, за да затвори гейма в своя полза.

1:1 - За разлика от предишния гейм, тук Хуркач не остави никакви шансове на Григор и го затвори на нула точки почти без игра.

2:1 - Нов проблем гейм за Григор, който прати форхенд в мрежата след дълбок ретур на съперника за 0:15, но после с драйв-воле изравни за 15:15. Страхотен прав удар на българина го изведе до 30:15, но за съжаление той се подхлъзна в следващото разиграване и го загуби - 30 равни. Грешка на Хуркач от форхендна два пъти даде глътка спокойствие на Григор.

2:2 - Димитров стартира с отличен бекхенд за 15:0, но после кик-сервис на поляка беше достатъчен за 15:15. Хуркач още два пъти подред направи същото упражнение, за да стигне до гейм-бол, а след това затвори гейма с мощен начален удар по правата.

3:2 - Отличен дълбок форхенд по диагонала на Хуркач му донесе равенство от 15:15, но българинът отговори с добре пласиран прав удар за 30715. Невърнат сервис доведе до 40:15, а полякът не успя в опита и за лоб.

3:3 - Хуркач дръпна с 30:0 точки, след като Григор отново се подхлъзна и загуби равновесие. Българинът стигна до 40:15 след хубав форхенд по правата, но съперникът реализира 14-тия си ас и затвори гейма.

3:4 и пробив за Хуркач! Григор изостана с 0-15, но след това отбеляза три поредни лесни точки, последните две от които благодарение на грешки на противника. Последва обаче бекхенд-слайс в мрежата за 40:30, а Хуркач стигна до дюс с минаващ удар. Двойна грешка на българина за първи път в мача го постави в ситуация да защитава точка за пробив, като той прати в мрежата форхенд по обратния диагонал за 3:4, а първият пробив стана факт.

4:4 и моментален рибрейк! Хасковлията взе две поредни точки и дръпна с 0:30 на сервиса на Хуркач, втората, от които след хубава къса от основната линия. Блок-ретур и минаващ удар изведоха Димитров до три брейк-бола. Отново прекрасен бекхенд-ретур на българина му донесе моментално връщане на пробива и ново равенство.

5:4 - За пореден път в сета Григор имаше тежък сервис-гейм, след като пресили форхенд и изостана с 15:30. Хуркач обаче прати прав удар в аут, след което българинът върна жеста и сбърка отново, което отвори нова възможност за пробив пред противника. Успешно воле край мрежата доведе до дюс, а Димитров стигна до адвантидж с неотразен сервис, след което още един такъв спечели го изведе отново напред в резултата.

5:5 - Григор пропусна шанс за уинър с лифтиран бекхенд, пращайки го в мрежата за 15:0, а Хуркач наниза нов ас за 30-0. Полякът направи добра комбинация от сервис и форхенд за 40:0, след което изравни геймовете с невърнат начален удар.

6:5 - Димитров си осигури тайбрека във втората част. Битка с подсечени бекхенди беше спечелена от българина за 15:0, а после нови удари в близост до линията на поляка донесоха изравняване на точките – по 15. Добър първи сервис и печелившо воле на Григор за 30:15, но Хуркач отново стигна до равенство 30:30. Последва неотразен сервис и грешка от бекхенд на поляка, с които геймът отиде в сметката на Гришо.

6:6 - Българинът изравни за 15:15 с минаващ удар покрай съперника. Последваха два ас на поляка, с които станаха общо 18 за 40:15. Отново солидния начален удар и добрата работа на мрежата донесоха успех на поляка, с което се стигна до нов тайбрек.

7:6, сет и мач за Григор! Първата ни ракета стартира успешно и този тайбрек с невърнат сервис за 1:0, но полякът отговори по подобен начин за 1:1. Хубава комбинация с форхенд веднага след началния удар даде преднина на Хуркач, но следващото страхотно разиграване беше спечелено от Димитров с перфектен минаващ бекхенд и допълнителен форхенд на мрежата за ново равенство. Ас номер 8 на българина доведе до 3:2, а световният номер 10 изравни веднага с хубав сервис и последващ печеливш прав удар. Първият мини-пробив беше реализиран от Григор с прекрасен минаващ бекхенд по правата за 4:3, след което той го затвърди с неотразено подаване и 5:3. Последва същото упражнение, този път по правата, което осигури три мачбола на хасковлията. Хуркач успя да притисне Грегор с два аса, но последващото разиграване полякът прати форхенд в аут за крайното 7:6 (4), 7:6 (5) за час и 49 минути игра!


FT | ГРИГОР ДИМИТРОВ – ХУБЕРТ ХУРКАЧ  2:0 сета [7:6 (4), 7:6 (5)]

ATP 500, Ротердам, Нидерландия, 1/8-финал