Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се справи с френското си предизвикателство на старта на турнира от сериите Мастърс 1000 в Париж. Първата ни ракета победи с 2:0 (6:4, 6:4) сета Ришар Гаске за 1 час и 22 минути игра и се класира на осминафиналната фаза на надпреварата.Така в следващия кръг българинът ще се изправи срещу Джон Иснър. Припомняме, че досега Димитров не е успявал да премине осминафиналите на турнира. 

Димитров и Иснър са се срещали в едва да мача. В последния 26-годишният хасковлия се наложи трудно над съперника си, със 7:6 (4), 7:6 (10), но след това стигна до титлата на Мастърса в Синсинати по-рано през сезона.

Равностойно начало между Димитров и Гаске. Двамата тенисисти взимаха рутинно подаванията си, без да допускат изненади. При 4:3 Григор реализира ас номер 3 за начало, а впоследсвие поведе с 40:15. Французинът обаче успя да стигне до 30:40 след непредизвикана грешка от страна на първата ни ракета. Гаске не се възползва от отдалата му се възможност и нещата отново приключиха с гейм за българина. Димитров успя да намери пробойна в играта на французина в 10-ия гейм. При 5:4 най-дългото разиграване до момента в мача завърши с точка за Димитров, но на свой ред Гаске изравни за 15:15. След двойна грешка на французина, първата ни ракета стигна до 30:30. Последва страхотен ретур, с който той възстанови преднината си, а след това затвори гейма и сета със смач.

Втората част предложи повече зрелище за любителите на тениса. Сетът започна отново с няколко рутинни подавания. При 3:3 обаче започнаха да се забелязват наченки на пробив. Григор поведе след страхотно спасяване и уинър по диагонала. Гаске стигна до 30:15, но последва бекхенд в мрежата, който бе добре дошъл за българина. Впоследствие Димитров пропиля цели 4 точки за пробив, което позволи на французина все пак да вземе подаването си. В осмия гейм първата ни ракета успя да стигне до 30:30, но впоследствие Гаске реализира ас за 4:4. Последвалият гейм започна с двойна грешка на първата ни ракета. Гаске обаче сбърка при ретура, което доведе до 15:15. В крайна сметка след страхотна игра на мрежата, Григор отново поведе. Десетият гейм се оказа късметлийски за Гришо в днешния мач, а и решаващ. Българинът повтори събитията от първия сет, след като поведе набързо с 40:0 при сервис на Гаске. Последва ретур в аут за първата ни ракета. С хубаво воле на мрежата Гаске стигна до 30:40. Но това беше недостатъчно, тъй като французинът допусна непредизвикана грешка и предаде сета и мача.

Вижте как се разви двубоят гейм по гейм:

ВТОРИ СЕТ 2:0 (6:4, 6:4)

6:4 Пробив! Григор повтори събитията от първия сет. Димитров поведе набързо с 40:0 при сервис на Гаске. Последва ретур в аут за първата ни ракета. С хубаво воле на мрежата Гаске стигна до 30:40. Но това беше недостатъчно, тъй като французинът допусна непредизвикана грешка, която беше достатъчна за победа на Гришо на старта в Париж!

5:4 Геймът започна с двойна грешка на първата ни ракета. Гаске обаче сбърка при ретура, което доведе до 15:15. В крайна сметка след страхотна игра на мрежата, Григор отново повежда.

4:4 Григор създава все повече трудности на съперника си. Българинът успя да изравни до 30:30, но впоследствие Гаске реализира ас за 4:4.

4:3 Без проблеми за първата ни ракета. Димитров отново взе подаването си на 15.

3:3 Най-оспорваният гейм от началото на мача. Григор поведе след страхотно спасяване и уинър по диагонала. Гаске стигна до 30:15, но последва бекхенд в мрежата, който бе добре дошъл за българина. Впоследствие Димитров пропиля цели 4 точки за пробив, което позволи на французинът все пак да вземе подаването си.

3:2 Последва нов рутинен гейм за Гришо. При 40:0 Гаске се добра до точката, след като спечели разиграването на мрежата. Последва обаче ретур в аут след сервис на Димитров.

2:2 Димитров отново успя да се противопостави на съперника си в първото разиграване, но французинът не позволи повече и след страхотен сервис и ретур в аут, затвори гейма.

2:1 Първата ни ракета отново даде едно разиграване, но само толкова.

1:1 Гаске бързо изравни с гейм на 0.

1:0 Страхотно начало за Григор. Взе подаването си на 15. 

ПЪРВИ СЕТ 1:0 (6:4)

6:4 ПРОБИВ! Григор проби Гаске в най-добрия момент от срещата, осигурявайки си и успеха в първия сет в двубоя. Най-дългото разиграване до момента в мача завърши с точка за Димитров, но на свой ред французинът изравни на 15:15. След двойна грешка на французина, първата ни ракета стигна до 30:30. Последва страхотен ретур, с който той възстанови преднината си, а след това затвори гейма и сета със смач.

5:4 Димитров също не отстъпи с гейм на 0.

4:4 Григор все още не може да противодейства на сервисите на Гаске, който взе подаването си на 0 в най-бързия гейм от началото на мача.

4:3 Димитров стартира гейма повече от обещаващо - с два аса. Съперникът му успя да измъкне цели две точки от разигравания и да стигне до 40:30, но само толкова.

3:3 Станахме свидетели на може би най-интересния до момента гейм в двубоя. Григор на няколко пъти опита да се противопостави на Гаске и направи няколко добри ретура, но въпреки това триумфира само в едно разиграване и франзуцинът отново изравни резултата.

3:2 Още едно подаване на Григор на 15. До момента и двамата играят много равностойно и все още нито единият не успя да се добере до пролука в играта на другия.

2:2 Малко по малко Григор започва да се ориентира в играта на съперника си. Българинът дори взе първото разиграване в гейма, но впоследствие Гаске реализира два аса за 40:15.

2:1 Димитров не остави никакъв шанс на съперника си в третия гейм. Българинът взе подаването си на 0 и го направи с чудесен завършек - ас при 40:0.

1:1 Гаске на свой ред повтори случилото се в първия гейм, като взе подаването си при 40:15.

1:0 Без проблеми за Григор в първия сет. Французинът успя да вземе само едно разиграване за 40:15.