Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за 1/8-финалите на турнира от категория АТП 500 в мексиканския град Акапулко, където спечели титлата през 2014 година. Днес хасковлията се справи с Адриан Манарино с резултат 6:4, 3:0 и отказване на французина във втория сет. В следващия кръг Гришо ще играе със сърбина Миомир Кецманович.

Gulliver/GettyImages
20 снимки

Димитров не показа най-добрия си тенис, макар че доминираше през по-голямата част от мача. Това имаше и своето основание, след като за последно Гришо игра на Откритото първенство на Австралия, където отстъпи на Аслан Карацев на 1/4-финалите с 1:3 сета. Сериозна причина за отпадането на българина беше контузията в областта на кръста, получена ден преди битката срещу руснака. Той изглеждаше обаче, че се е възстановил от травмата си и показа борбен дух и желание за победа.  


ПЪРВИ СЕТ 6:4 (47 минути):

0:1 - Манарино пръв сервираше в двубоя и започна отлично с ас по правата. Последва грешка на Григор от бекхенд, а след това и такава от форхенд на ретур - 0:40. Французинът върна едната точка с форхенд в мрежата, но нова грешка от бекхенд на българина сложи край на първия гейм. 

1:1 - Димитров спечели гейма си също на 15 точки, като владееше изцяло инициативата в него. Единствената точка за съперника дойде след двойна грешка за 15:15. Григор приключи гейма с ас.

1:2 - Това бе първият по-дълъг гейм в двубоя. Григор стигна първи до точка за пробив при 30:40 след форхенд уинър по късия диагонал, но Манарино успя да я отрази. С хубави сервиси французинът съумя да спечели гейма след това.  

2:2 - Григор имаше известни проблеми във втория си сервис гейм, като началните му удари бяха по-слаби от обичайното, което доведе до възможност за Манарино при 15:30 след грешка от бекхенд по правата в мрежата. Хасковлията обаче не се поколеба и с два хубави сервиса успа да спечели гейма.

2:3 - Манарино първи спечели сервис гейм на 0 точки. Той премина сравнително бързо, като Григор не получи много възможности за атака заради добрите комбинации на французина.  

3:3 - Бърз гейм и за Григор, в който българинът показа мощта на своя сервис и въпреки загубената първа точка, се стигна до краен успех в гейма за родния тенисист. 

4:3 и пробив за Гришо - Най-дългият гейм до момента. Григор стигна до втората си точка за пробив, но неприятен сервис на френския левичар, в комбинация с бекхенд по правата след това, донесе дюс. Последва едно много дълго разиграване, в което Димитров трябваше да се разтегне максимално на няколко пъти и беше разхождан от единия до другия край на корта, но все пак връщаше тежките удари на Манарино. В крайна сметка грешка на французина от форхенд донесе нов брейк пойнт за Григор. Това оказа сериозно влияние у французина, който допусна нова грешка и предаде гейма.   

5:3 и затвърждаване на пробива - Макар, че се стигна до 30 равни, Григор не се поддаде на емоциите и с два хубави сервиса затвърди пробива. 

5:4 - Манарино се опита да бъде по-агресивен в гейма, което даде резултат и съумя да намали пасива си. 

6:4, гейм и сет за Григор - Сериозни моменти на напрежение. Григор трябваше да отразява три брейк бола. След удар с рамката от форхенд и бекхенд в мрежата българинът даде първите шансове за пробив при 15:40. Те обаче бяха бързо отразени с добри сервиси, а след това и добра комбинация от форхенд донесе и сетбол. Той бе спасен от французина, който с бекхенд уинър стигна и до трета възможност да изравни след това. Хасковлията игра успешно сервис-мрежа. Последва разиграване на много високо темпо, което налагаше Григор и Манарино сбърка, а при втория сетбол агресивният втори сервис на българина сложи край на спора в сета.


ВТОРИ СЕТ 3:0 и отказване (18 минути):

1:0 и ранен пробив за Гришо - В първия гейм на втория сет се стигна до 30 равни, а след това Манарино сбърка от форхенд заради чудесен слайс от бекхенд на Григор в краката на французина. След това хасковлията отново действа със слайс на ретур, а левичаря сбърка и бе пробит.

2:0 и затвърждаване на пробива - Григор направи няколко непредизвикани грешки и се стигна до равенство при 40:40, но с две добри точки хасковлията затвърди пробива.

3:0 и нов пробив за българина -  Григор бързо се справи с гейма, който се оказа и най-слабия за французина в мача, в който той сбърка няколко лесни топки и завърши с двойна грешка при 15:40. Изглеждаше обаче, че Манарино имаше проблеми в коляното.

КРАЙ НА МАЧА СЛЕД ОТКАЗВАНЕ НА МАНАРИНО ПРИ 40:15 за ГРИГОР В ЧЕТВЪРТИЯ ГЕЙМ ЗАРАДИ ФИЗИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ!


АДРИАН МАНАРИНО - ГРИГОР ДИМИТРОВ 0:2 (4:6, 0:3 и отказване)