Григор Димитров се класира за полуфиналите на турнира от сериите АТП 250 в Мелбърн, след като победи нидерландеца Ботик ван де Зандсхулп с 6-7(5), 6-0, 7-5. В първия си мач в надпреварата, която е подгряваща за Откритото първенство на Австралия, Димитров навакса сет изоставане, за да надвие аржентинеца Факундо Банис след близо три часа игра, а днес българският тенисист отново стигна до труден успех след маратонски двубой.

В първия сет на Род Лейвър Арина двамата си размениха по един пробив, преди да влязат в тайбрек, който бе равностоен, но при резултат 5-5 Ван де Зандсхулп спечели две поредни точки и поведе в резултата. Григор отговори подобаващо във втората част, в която не даде нито един гейм на съперника си. В решаващия трети сет нидерландецът проби и дръпна с 5-2, като при 5-3 имаше два поредни мачбола на собствен сервис, но Димитров показа характер и класа, за да спечели две дълги разигравания (12 и 14 удара) и да върне пробива, след което при 5-5 надделя в маратонски гейм, минал през 9 равенства, преди да затвори мача на собствен сервис след два часа и 45 минути игра.

За място на финала утре Димитров ще се изправи срещу квалификанта от САЩ Максим Креси, който надви испанеца Хауме Мунар със 7-6(3), 6-4. Това ще бъде първи двубой между Гришо и 112-ия в света Креси.


Gulliver/GettyImages
17 снимки

Първи сет

Двубоят започна отлично за българския тенисист. Григор Димитров поведе с 1:0, след като не допусна нито една грешка в първия гейм. Въпреки притесненият в играта на нидерландеца в първите минути, той все пак успя да спечели подаването си и да изравни резултата. Ван Зандсхулп допусна няколко непредизвикани грешки, които обаче не се оказаха проблем за него – 1:1. В третия гейм Григор натрупа солидна преднина до 40:0, след като направи два поредни аса, а след добро излизане на мрежата и хубав удар, затвори частта, за да поведе с 2:1. Последва нов гейм в полза на нидерландския тенисист, който продължи да демонстрира добър сервис. Подаването на Ван Зандсхулп определено затрудни Димитров, който успя да вземе само една точка – 2:2.

Последва и първият пробив в мача, който бе на сметката на нидерландеца. Българският тенисист направи непредизвикана грешка, с която позволи на съперника си да поведе. След размяна на няколко точки се стигна до 15-30. Ван де Зандсхулп показа характер, за да вземе нова точка в своя полза и да доведе нещата до брейк-бол. Първият бе отразен от Димитров, но последва двойна грешка от родния тенисист, който в крайна сметка допусна пробив.

Димитров успя да върне пробива, въпреки че отново показа колеблива игра. Нидерландецът успя да направи много добър удар по диагонала, с който доведе нещата до 30-30. Димитров стигна до рибрейк след прекрасен форхенд, който затрудни максимално неговия противни. Стигна се до дълго разиграване, в което родният тенисист показа здрави нерви и спечели, за да върне пробива. Последва доста равностойна игра и размяна на геймове, за да се стигне до ново равенство 5:5.

Първият сет в мача бе решен от тайбрек. При 3:2 в полза на Григор Димитров, българинът изпълни по прекрасен начин беххенд по правата, но нидерландецът показа класа и успя да отрази, за да последва грешка от Димитров и удар в мрежата за 3:3. При 6:5 в Ботик ван де Зандсхулп, съперникът заложи на форхенд по обратния диагонал, при който този път българинът не намери отговор, губейки първия сет в мача.

Втори сет

Григор започна агресивно втория сет. Българинът лесно стигна до два брейкбола и успешен старт на втората част с пробив. Димитров лесно затвърди пробива си, за да стигне до нов такъв в третия гейм. Нидерландецът успя на три пъти да остане в играта, но при четвъртия опит за затваряне на частта от страна на българина, този път не успя – 3:0. В следващите два гейма Димитров показа, че е далеч над класата на своя противник. Почти всеки удар на българина се получаваше почти перфектно, а съперникът му трудно успяваше да отговори на предизвикателството. Григор бързо доведе нещата до 5:0 в своя полза, а с това на практика и до спечелване на сета. Успехът на Димитров в тази част бе подпечатан в следващия гейм. Хасковлията стигна до два сетбола, но загуби първия от тях. При втори обаче отново нямаше прошка от родния състезател, печелейки сета на нула. По този начин той изравни и за 1:1 сета в мача.

Трети сет

Третият сет започна с поделено надмощие, като двамата тенисисти успяха да си разменят два бързи гегма. Нидерландецът обаче постепенно започна да намира най-добрата си игра, докато от своя страна родният тенисист „отпусна газта”, а това му коства скъпо. При 30:15 в третата част последва разиграване от над 20 удара, което Ботик ван де Зандсхулп. Димитров успя да стигне до ново равенство след сравнително лесен гейм, който бе завършен с ас. Непредизвикани грешки от страна на Григор му струваха скъпо и позволиха на нидерландеца отново да поведе в гейма 3:2. Последва силна игра за ван де Зандсхулп и пробив на негова сметка, за да увеличи преднината си. Нидерландецът се възползва от спада в играта на Димитров и затвърди пробива, печелейки подаването си за 5:2. Българският тенисист, който видимо бе притиснат до стената показа характер и спечели следващия гейм на 0. В следващия гейм Димитров показа здрави нерви, за да върне пробива на своя противник, а с това и да намали изоставането си. След това българинът спечели подаването си и доведе нещата до 5:5. Последва маратонски гейм при сервис на Ван де Зандсхулп, преминал през девет равенства, в който хасковлията се възползва от петата си възможност и реализира още един брейк за 6:5. Последният гейм в двубоя също беше драматичен, като Димитров спаси още две възможности за пробив и все пак затвори мача при първия си шанс. С успеха той заработи 27220 долара и 90 точки за световната ранглиста, в която заема 28-ата позиция.