Днес Григор Димитров ще има шанса да се класира за първи път на 1/4-финалите в зала "Берси" на последния за годината Мастърс - този в Париж. Негов съперник ще бъде Доминик Тийм, който през пролетта на няколко километра на запад в Булонския лес игра гладиаторски финал на Ролан Гарос, загубен от Рафаел Надал.

През тази година Тийм е тенисистът, завоювал най-много титли от всички в тура - 5. Той спечели първия си трофей от категория Мастърс 1000, надвивайки Роджър Федерер във финала на Индиън Уелс - 3:6, 6:3, 7:5. Освен втория си финал на Ролан Гарос в кариерата, подопеченият на Николас Масу се класира отново за Финалите в Лондон и вдигна купата на домашния си турнир във Виена през миналата седмица.

Вчера австриецът се измъчи с Милош Раонич в трисетов маратон, продължил 2 часа и 38 минути, докато българският представител преодоля трудното начало срещу Давид Гофен и се справи с белгиеца в два сета - 7:5, 6:3 за осмата си победа над него в 9 мача.

Григор и Тийм са си разменили по две победи до този момент. Първата им среща датира от 1/4-финалите в Акапулко през 2016 година, когато петият в световната ранглиста надделява със 7:5, 6:2. Това остава и единственият двусетов двубой между двамата.

Останалите 3 сблъсъка са от преди 2 години, когато бе и най-успешният сезон за хасковлията. Първо кръстосаха ракети отново на фаза 1/4-финал, но в Бризбън, като краен победител излезе Гришо - 6:3, 4:6, 6:3.

Последва изключително драматичен 1/8-финал на Мастърса в Мадрид, където след купища пропуснати възможности, трикратният 1/2-финалист на турнири от Големия шлем отстъпи в тайбрек в решителния трети сет - 4:6, 6:4, 7:6(9).

Последният им мач обаче е пряко свързан с най-значимия трофей в кариерата на първата ни ракета. В груповата фаза на Финалите в Лондон, Григор започна победоносния си марш към титлата, измъквайки успеха след 6:3, 5:7, 7:5.

Сблъсък №5 днес е втори в програмата за деня на централния корт. В 12:00 българско време Жереми Шарди и Кристиан Гарин откриват шоуто, а след тях идва ред на двамата майстори на едноръкия бекхенд.