Най-добрият български тенисист Григор Димитров победи световния номер 4 Холгер Руне в два сета (6:3, 7:5). Срещата бе от осминафиналите на ATP 500 турнира в китайската столица Пекин.

На четвъртфиналите Димитров ще се изправи срещу друга млада звезда Яник Синер.

С победата си днес хасковлията си върна на датчанина за загубата на Уимбълдън, която обаче дойде в мач три от пет сета.


Първи сет

1:0 - Григор тръгна с добър ретур и дочака грешка от форхенд на съперника за 15 равни. Впоследствие се стигна и до точка за пробив, след като българинът пласира форхенд на линията и противникът му не реагира. Руне отрази брейкбола но последва непредизвикана негова грешка.

2:0 - В своя сервис гейм Гришо не допусна колебания. При 15:30 с втори сервис Руне опита да върне бърз ретур, но сбърка и даде два геймбола на българина. Отново на втори сервис хасковлията затвърди пробива си, макар и в първия опит да допусна непредизвикана грешка с бекхенд по правата.

3:0 - Руне извика Гришо на мрежата при 15:0, но бе надигран. Датчанинът направи и двойна грешка след това. Тя бе последвана от нова непредизвикана грешка от форхенда на Руне. Българинът прибра гейма след нов удар на Руне в центъра на мрежата.

4:0 - Във второто си подаване Гришо направи двойна грешка за 15:15, но следващите две точки набързо отидоха на неговата сметка. Неотразен сервис направи резултата 4:0.

4:1 - Руне направи грешка от форхенд за 30 равни, но след това принуди Димитров да сбърка и се доближи на точка от първия си гейм в мача. Датчанинът демонстрира пъргавина и атакува мрежата, за да си издейства успех.

4:2 - Димитров пласира хубав форхенд на линията по правата, но сбърка при воле. След това спечели размяна по диагоналите със задната страна на ракетата, но после изостана с 15:30. Руне вкара остър ретур и затрудни максимално Гришо, който прати бекхенд в мрежата за 15-40, а впоследствие датчанинът измъкна още 1 точка.

4:3 - Димитров изгради няколко добри атаки, но вече бе изостанал с 40:0 и намали само до 40:30. Контакт с филето прати гейма в Руне.

5:3 - Григор пласира успешно воле за първата точак, а после отново със сантиметър пропусна да намери линията при опит за минаващ бекхенд – 30:15. Руне демонстрира перфектна защита истигна до 30 равни. Непредизвикана от форхенд на българина го застави да защитава точка за пробив.. Втори пореден такъв му осигури авантаж, след което геймът приключи успешно с дълбок форхенд.

6:3 - Бекхенд по правата свърши работа на Димитров за 0:15, но не можа да се осъществи втори такъв. Все пак се стигна до 15:30, а после българинът си издейства два поредни сетбола. Първият беше отразен най-вече с хубав сервис от Руне, а вторият - с невърнат такъв за дюс. Датчанинът обаче сбърка форхенд по правата и се стигна до трети шанс, който стана факт след още една неточност от скандинавеца.

Втори сет

1:0 – Григор завърши подаването си на 0, без забележки.

1:1 – Руне обаче направи абсолютно същото, като прибави и няколко аса на сметката си.

2:1 – Доминацията на начален удар продължи, като Димитров също направи една директна точка от начален удар.

2:2 – Руне тръгна с двойна грешка, а Григор продължи и с бекхенд по диагонала. Лош бекхенд и невърнат сервис донесоха 30:30, а впоследствие Руне излезе на мрежата и предизвика грешка на Гришо от форхенд.

3:2 – За сантиметър Григор не успя да пласира форхенд, но в следващото разиграване той реализира чудесен уинър за 15:15. Неотразен сервис свърши работа за 30:15, а ас номер 4 - за 40:15. Нов безкомпромисен сервис сложи край на подаването.

3:3 – Григор спечели аванс, но Руне върна паритета с излизане на мрежата. Хубава къса на скандинавеца му помогна, за да обърне развоя, а още един мощен сервис му донесе 40:15. Последвалата размяна му донесе и успех в гейма.

4:3 – Гришо дръпна набързо с два невърнати сервиса, но после прати бекхенд в мрежата. Две гершки на Руне подариха гейма на хасковлията.

4:4 - Неточен ретур на Гришо за старт, а впоследствие Руне сгреши бекхенд, но и се реваншира за неточността си – 30:15. При 40:30 Димитров пласиха ретур от бекхенд и добави печеливш форхенд по обратния диагонал. Руне обаче не сполучи с опит за къса и геймът влезе в дюс. Смач и бекхенд-уинър довършиха започнатото от Руне.

5:4 - Неточности от бекхенд и от форхенд и Григор изостана до 15:30, но веднага се активизира и спечели разиграване. Стигна се до дюс след мощен форхен на Руне, но Григор надделя в две поредни точки.

5:5 - Руне започна с грешка от форхенд, а Гришо спечели разиграване с бекхенди за 30:0 Излизане на мрежата на Руне му помогна да намали. Два поредни сервиса в подходящ момент свалиха напрежението от младока и резултатът стана 5:5.

6:5 - Грешка от форхенд на Григор направи 15:15, но началният му удар компенсираше при нужда и го изведе до 40:15. Ас по правата отново върна напрежението в другата страна на корта за 6:5.

7:5 - Руне сбърка предизвикано бекхенд, а в следващото разиграване доминацията на Димитров завърши със смач. Датчанинът направи двойна грешка за 0:40, но първият мачбол беше отразен именно с невърнат начален удар. Световният номер 4 се справи и с втората възможност с къса топка. Фантастично разиграване, в което Григор доминираше и завърши с воле и победа.