Григор Димитров спечели срещу Йошихито Нишиока с 6:1, 6:0 в мач от втория кръг на Мастърса в Рим. Българинът изигра фантастичен мач, в който не даде почти никакви възможности на съперника си и в рамките на 55 минути отпусна едва един гейм на японеца.

24-годишният левичар така и не успя да се отпусне през цялата среща, което доведе до плеяда от непредизвикани грешки. Впечатление направи и стабилното сервиране от първата ни ракета, който направи само 4 двойни грешки и пласираше много чисти удари по протежението на целия корт.

Следващият двубой на хасковлията ще бъде в петък срещу 19-годишния италианец Яник Синер, който отстрани Стефанос Циципас след 6:1, 6:7(9), 6:2.


Григор започва с двойна грешка - 0:15. Невърнат сервис по диагонала от адвантидж полето - 15:15. Нов такъв от дюс полето и 30:15. Трети пореден отличен начален удар без отговор - 40:15. Средно дълго разиграване, при което Димитров се изтегли отлично, за да отиграе форхенд по обратния диагонал, с което завърши точката и гейма - 1:0.

Унищожителен инсайд-ин форхенд на Гришо по правата за 0:15 след кратко разиграване. Двойна грешка от японеца - 0:30. Превъзходен ретур от бекхенд на линията и 0:40. Бекхенд по правата при средно кратко разиграване, след което Нишиока не успя да прехвърли мрежата - пробив и 2:0.

Българинът печели първата точка след дълга размяна на удари, в която нашенецът пласираше уверени форхенди и бекхенди дълбоко в половината на съперника - 15:0. Непредизвикана грешка от бекхенд на опонента за 30:0. Форхенд по правата на Йошихито, но в аут - 40:0. Намеса на мрежата при форхенд по диагонала на посрещащия - 40:15. Ретур по правата в аут - гейм и 3:0.

Кратко разиграване, след което бекхендът на Нишиока се спира в мрежата - 0:15. Въпреки отличния начален удар по диагонала на японеца, отличното придвижване по корта на Григор го накара да рискува с форхенд по правата, но в аут - 0:30. Чудесен сервис по правата - 15:30. След 2-3 поредни нечисти удара, Димитров се нагоди по-добре, навлезе навътре в корта и завърши с форхенд - 15:40. Ново средно дълго разиграване и нова непредизвикана грешка от форхенд по диагонала на Йошихито - 4:0.

Превъзходен начален удар по диагонала и форхенд уинър по обратния такъв - 15:0 Димитров. Къса топка на Нишиока, но в мрежата - 30:0. След поредица от бекхенди на Гришо, той реши да опита на свой ред къса топка, но и неговият опит бе несполучлив - 30:15. Отличен начален удар по правата - 40:15. Още един такъв в същата посока, но от дюс полето и ретур в аут по правата - 5:0.

Въпреки преимуществото в разиграването и страхотния форхенд по правата, който му позволи да излезе на мрежата, волето на Григор се спира в мрежата - 15:0. Ретур в аут за 30:0. Систематичен натиск към бекхенда още след ретура, отваряне на корта и завършек по правата с форхенд - 30:15. Нишиока пробва излизане на мрежата, но бе разминат по правата с форхенд от Димитров - 30:30. Нова непредизвикана грешка от ракетата на съперника - 30:40. Сетболът е спасен с топка на линията от Йошихито. Дълга размяна на удари, при която българинът прати бекхенда си в мрежата. Нова неуспешна къса топка от Нишиока и ново равенство - 40:40. Лош отскок на топката около основната линия и сетбол №2. Подсечен сервис по диагонала от адвантидж полето - 40:40. Два поредни невърнати начални удара и японецът записва първи гейм в сета - 5:1.

Прекрасна къса топка по диагонала наруши ритъма на посрещащия - 15:0. Форхенд по правата на основната линия от Григор и 30:0. Ас по правата и три поредни сетбола. Ретур уинър по правата от форхенд - 40:15. Елегантно приключване на точката, гейма и сета край мрежата с воле - 6:1.

Дълго разиграване за началото на втория сет, но Григор отново бе непробиваем край мрежата - 0:15. Лош удар на Нишиока и бекхенд в аут по диагонала - 0:30. Плитък удар на Нишиока и бекхенд уинър по правата от Димитров - 0:40. Първата точка за пробив е спасена след яростен печеливш удар по правата от форхенд - 15:40. Предизвикана грешка в аут от японеца и пробив - 1:0.

Демоничен слайс от бекхенд по диагонала от Гришо и форхенд в мрежата - 15:0. Бекхенд в аут по правата при втория удар на Нишиока - 30:0. Фамозен сервис и 40:0. Въпреки прекрасния сервис, волето на Димитров се спря в мрежата - 40:15. Втора двойна грешка в мача - 40:30. Коварният форхенд на Нишиока този път сработи след няколко удара по диагонала - 40:40. Ретур в аут на второ подаване - предимство Димитров. Нова двойна грешка - 40:40. Кик сервис по правата - ново предимство. Сервис в тялото, ретур, който докосна мрежата принуди Григор да излезе напред и матира Йошихито - 2:0.

Перфектно изпълнение от бекхенд по правата на българина за 0:15. Още една неточност от японеца за 0:30. Две поредни грешки на Гришо и 30 равни. Дълго разиграване, при което нервите на хасковлията не издържаха и бекхендът се спря в мрежата - 40:30. Форхенд в аут по правата на Нишиока и равенство. Средно дълго разиграване, при което бекхендът по диагонала на японеца докосна мрежата и излезе в аут - точка за пробив. Брилянтен ретур по правата, последван от брутален форхенд по диагонала носят втори брейк на сметката на първата ни ракета - 3:0.

Невърнат сервис за 15:0. Двойна грешка №4 - 15:15. Втори невърнат начален удар и 30:15. Лош отскок на топката провали удара на Димитров - 30:30. Нов превъзходен сервис - 40:30. Феноманалната работа в защита на Гришо принуди Нишиока да излезе на мрежата и да завърши по диагонала - 40:40. Сервис в тялото, късметлийски ретур, който затрудни хасковлията и той допусна грешка - точка за връщането на единия пробив. Тя обаче е спасена след топка в аут по дължина на съперника - 40:40. Перфектен начален удар по правата и топка в аут. Много дълбок ретур след втория сервис и равенство - 40:40. Необуздано отиграване от японеца по правата - предимство Димитров. Следващият му ретур все пак е успешен след светкавичен бекхенд в краката на сервиращия - 40:40. Сервис по диагонала и форхенд по обратния такъв - ново предимство. Брилянтен начален удар по правата от полето за предимство и 4:0.

Топка в аут след първия удар след сервиса - 0:15. Кошмарна къса топка за 0:30. Резултатът бързо набъбва на 0:40 след форхенд по диагонала в аут. Поредна неуспешна къса, този път от форхенд и още един пробив за българина - 5:0.

Ретур от форхенд в мрежата - 15:0. Сервис по диагонала и форхенд в центъра, при който Нишиока не тръгна да гони топката. Ас за 40:0. Нов невърнат сервис по правата - гейм, сет и мач Димитров.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.