Най-добрият български тенисист - Григор Димитров, загуби с 1:2 сета (6:3, 2:6, 4:6) от руснака Даниил Медведев в двубой от 1/8-финалите на силния тенис турнир от категория ATP 500 в австрийската столица Виена след два часа и шест минути игра . 

Българският тенисист започна много силно двубоя и поведе в резултата, но след това третият в света Медведев вдигна оборотите и стигна до обрат, за да запише шести успех в осем мача срещу Григор. По този начин Димитров допусна трета поредна загуба от бившия водач в световната ранглиста, като първата от тези три бе отново във Виена миналата година на фазата на полуфиналите. Последният успех на Гришо датира над този съперник датира от Индиън Уелс 2021.

Българинът бе стабилен на корта и допусна само 7 непредизвиакни грешки в целия двубой, но Медведев реализира десет печеливши удара повече - 31 срещу 21 за Григор.

По този начин Медведев се класира за четвъртфиналите на турнира, където ще срещне сънародника си Карен Хачанов, докато за Димитров предстои участие на „Мастърс“-а в Париж, който започва на 30 октомври.


FT 🎾 | ГРИГОР ДИМИТРОВ – ДАНИИЛ МЕДВЕДЕВ  1:2 сета (6:3, 2:6, 4:6)

ATP 500, Виена, 1/8-финал


ПЪРВИ СЕТ  6:3, 40 минути:

0:1 - Медведев стартира със сервис и макар да загуби първата точка, успя да обърне и да поведе в резултата.

1:1 - Сценарият се повтори и в първия сервис-гейм на Григор, който успя да обърне от 0:15 и да изравни резултата.

2:1 и пробив за Гришо! Руснакът поведе с 30:0, но българинът успя да изравни точките след първото по-продължително разиграване за по 30. Последва форхенд аут по обратния диагонал на Медведев, което означаваше точка за пробив за Григор, но тя беше спасена с ас от руснака. Григор стигна до нов брейк-бол с разиграване от дъното на корта, но отново първият сервис на световния №3 го извади от проблемите. Аут на Григор даде предимство на Медведев, който обаче направи двойна грешка и нов дюс. Гришо стигна до трети шанс за пробив, който този път стана факт с бекхенд в аут на руснака.

3:1 - Димитров набързо затвърди пробива със сервис-гейм на нула точки.

3:2 - Медведев стигна бързо до аванс от 40:0, но след това сбърка и прати бекхенд в мрежата. Прекрасен бекхенд-уинър по правата на Гришо намали още пасива му до 40:30, но руснакът затвори гейма със сервис-мрежа.

4:2 - Григор продължаваше да не дава какъвто и да е шанс на противника в своите геймове, като завърши поредния отново на нула точки. Той спечели разиграване с решителна къса топка за 30:0, а след това със страхотен форхенд-уинър мина през най-високата страна на мрежата, за да поведе с 4:2.

5:2 и нов пробив за Димитров! Медведев изглеждаше доста разконцентриран и направи поредица от грешки. Подсеченият бекхенд на Гришо му създаваше сериозни проблеми при 30 равни, а руснакът нацели линиите по два пъти на разиграване, за да го спечели. Негов форхенд в аут след много дълбок удар на българина доведе до дюс, а след това нова неточност осигури на Димитров шанс за пробив. Той стана факт след сгрешено воле в аут от ракетата на Даниил.

5:3 и Медведев върна единия пробив! За първи път се стигна до напрежение в сервис-гейма на Гришо, който в крайна сметка го загуби. Той стартира с двойна грешка за 0:15, а след това спечели разиграване на мрежата, като реализира уинър от бекхенд с две ръце. Излизане напред след форхенд с обратния диагонал осигури на българина аванс от 30:15, но после размяна на прави удари завърши с успех за Медведев за 330 равни. Ново дълго разиграване по бекхенд-диагоналите доведе до успешна къса за руснака и шанс за рибрейк, който стана факт след форхенд в аут на българина.

6:3, пробив и сет за Григор! Българинът отново заигра на познатото си отлично ниво и поведе с 0:15 след хубав ретур, а втора поредна предизвикана грешка на Медведев доведе и до 0:30. Нов удар на руснака „хвана“ линията и намали изоставането му до 15:30, а след това руснакът тръгна към мрежата след сервис, но Димитров свали топката с подсечен бекхенд в краката му и стигна до два сетбола. Първият беше отразен с ас по диагонала в полето за равенство, а вторият - с ас по правата в лявата страна на корта. Веднага обаче се стигна и до трети шанс в полза на Гришо, но той този път прати подсечен обратен удар в мрежата и се стигна до нов дюс. Страхотен бекхенд-лоб на хасковлията му осигури четвърти сетбол и с дълбок ретур в краката на съперника затвори сета с 6:3 за 40 минути игра.


ВТОРИ СЕТ  2:6, 34 минути:

0:1 и пробив за Медведев! Григор имаше аванс от 40:15, но допусна грешка от деми-воле от бекхенд, а след това прекрасно разиграване беше спечелено от Медведев – дюс. Руснакът провокира Григор да сбърка воле на мрежата, за да стигне до шанс за пробив, а грешка от бекхенд го направи факт. Първият сервис на Гришо не му спореше, като беше вкарал едва 2 от 8 в този гейм.

0:2 - Медведев доминираше на сервис, но Гришо пък печелеше, когато се стигне до разиграване. Така се случи и за 40:30, но руснакът съумя да измъкне гейма си.

1:2 - Димитров се опита да си върне увереността със скоростен гейм на нула точки.

1:3 - Медведев отново целеше линиите от бекхенд за 30:15, а след това вдигна публиката с форхенд-уинър. Все пак геймът отиде на неговата сметка.

1:4 и нов пробив за руснака! Неприятностите за Гришо в гейма продължиха, като беше хванат в крачка на мрежата и не можа да завърши два пъти, като накрая направи триково изпълнение с ракетата зад гърба си, но Медведев отговори със смач за 0:30. Непредизвикана грешка от бекхенд по диагонала на българина доведе до троен брейк-бол. Първият бе спасен, но вторият вече не – 1:4.

1:5 - набързо Медведев дръпна с 40:0 и, макар че допусна грешка и загуби една точка, се приближи на един гейм от изравняването на сетовете.

2:5 - Григор загуби първата точка, но все пак успя да обърне и да си запази шансове за нещо повече в този сет.

2:6 и сет за Медведев! Руснакът стигна на бърза ръка до три сетбола, като още първият беше оползотворен. Непредизвиканите грешки буквално изчезнаха от играта му - Медведев не направи нито една в целия втори сет, а за сметка на това записа 11 печеливши удара. Нивото на Гришо в този сет спадна значително и трябва да подобри нещата в решителниата трета част.


ТРЕТИ СЕТ  4:6, 51 минути:

1:0 - Григор стартира убедително на свой сервис - гейм на нула точки.

1:1 - Григор направи успешна контраатака и излезе напред и стигна до аванс от 15:30 при подаването на първия поставен. След това Медведев прати форхенд в аут, с което даде брейк-бол на българина, но изумително разиграване от над 20 удара завърши в полза на руснака, който отърва пробива.

2:1 - труден гейм за Гришо. Прекрасен бекхенд-уинър по обратната права на Димитров го изведе до 15 равни, но после Медведев натисна при ударите за 15:30. Грешка от задната страна на ракетата на руснака доведе до 30 равни, но пък българинът направи същото с правия си удар в следващия момент - брейк-бол. Той беше отразен с отлична варитивност от основната линия на Григор, който впоследствие се справи с две поредни точки и поведе в резултата.

2:2 - Медведев набързо поведе с 40:0 и успя да вземе гейма след два аса и две двойни грешки в него.

2:3 - Григор също скоропостижно поведе с 40:0 след бомбен бекхенд по правата и завършек на мрежата за 30:0, а размяна на къси топки беше спечелена от него - геймбол. Смач от основната линия веднага след начален удар не попадна в очертанията на корта, а после българинът прати и бекхенд в мрежата за 40:30. Невърнат сервис обаче сложи точка на спора.

3:3 - бързите геймове продължиха и Медведев дръпна с 40:0 заради началния си удар, след което допусна загубата на точка, но отново изравни резултата.

4:3 - Григор спаси две точки за пробив! Дълго разиграване от основната линия завърши с форхенд в аут на Григор и той изостана с 15:30, но веднага изравни с невърнато подаване от страна на противника. Мрежата помогна на руснака да стигне до точка за пробив, а в последвалото продължително разиграване сбърка - дюс. Медведев пласира отличен ретур и впоследствие навлезе навътре в корта, за да си издейства втори брейк-бол. Бекхенд в мрежата от руснака обаче неутрализира и него, а след това Гришо излезе успешно напред, като взе предимство, а след това световният №3 сбърка от основната линия.

4:4 - Руснакът дръпна с 40:15 след непредизвикана от бекхенд, последвана от три перфектни сервиса. Българинът направи отличен ретур и излизане на мрежата за 40:30, но в следващото разиграване пресили форхенд по обратния диагонал и резултат отново беше изравнен.

4:5 и пробив за Медведев! Ужасен гейм за Григор, който сбърка два поредни бекхенда по правата и се стигна до 0:30. Прекрасно разиграване беше спечелено от руснака след размяна на мрежата и се стигна до троен брейк-бол, който стана факт след форхенд в аут на българина.

4:6, гейм, сет и мач за Даниил Медведев! Руснакът поведе с 30:0 след силни сервиси, но после Григор намали на 30:15 с чудесна къса от основната линия. Ново качествено разиграване от дъното на корта беше спечелено от българина, който този път завърши с воле на мрежата. Медведев обаче отново се довери на сервиса си и стигна до мачбол, който реализира с втора поредна точка от начален удар - 6:3, 2:6, 4:6 за 2 часа и 6 минути игра.​