Григор Димитров отстъпи на Доминик Тийм в последния си мач на демонстративния турнир в Белград Adria tour. Срещата бе изключително равностойна и приключи след 2 тайбрека в отделните части. При победа Гришо щеше да се класира на финал, където вече е Филип Краинович.

БГНЕС
12 снимки


Тийм избра да сервира и започна мача. Поредица от разменени топки от бекхенд с висока траектория, която завършва с удар в мрежата от Григор - 15:0. Втори сервис на обратния удар и аут от Димитров по дължина - 30:0. Грешка от Тийм на бърза ръка и 30:15. Нови бързи точки за австриеца и гейм.

Геймът на Димитров обаче мина по трудния начин след равностойни няколко точки, след които се стигна до решителна такава, в която Тийм изпрати бекхенда си високо в аут.

Пресилен удар от Гришо от обратната му страна след кратка размяна на удари - 15:0. Лошо посрещане и топка в аут - 30:0. Доминик реши да остане на едно място и потърси уинър от форхенд, който не намери очертанията - 30:15. В следващата точка Гришо излезе на мрежата, притисна съперника от бекхенд и изравни - 30:30. Мощен сервис по правата от Тийм за 40:30. Плитък ретур от бекхенд доведе до печеливш удар от форхенд за Тийм - гейм.

Доминик започва с грешка от форхенд по правата в аут - 15:0. Твърде висока топка, изпратена от ракетата на австриеца излиза в аут и 30:0. Изключително мощен форхенд по диагонала от световния №3 му носи уинър и 30:15. Кратка размяна с бекхенд с много въртеливо движение матира българина, който праща топката в мрежата - 30:30. Отличен сервис по диагонала от дюс полето и 40:30. Ново отлично първо подаване позволи на нашенеца да разходи по корта опонента, който бързо изостана и прати топката в аут - гейм.

Много къс слайс на хасковлията привика Тийм на мрежата, който притисна максимално нашият представител с форхенда си - 15:0. Форхенд по правата в аут от финалиста на Australian open - 15:15. Фамозен форхенд по обратния диагонал от Доминик - 30:15. Топка, пласирана на основната линия от сервиращия след кратко разиграване матира българина - 40:15. Ас по правата от полето за равенство - 3:2 гейма.

Намеса на мрежата при първата точка в следващия гейм и топката тупна от страната на Тийм. Той отговори чрез къса такава в следващото разиграване за 15 равни. Сервиращият обаче се активизира след това и бързо излезе на мрежата след брилянтен сервис и спечели точката след смаш. Още един страхотен сервис, който даде предимство на Григор в разиграването, което приключи с форхенд по диагонала. След това ретур в аут изравни геймовете и прати сета в тайбрек.

Удобна топка за Тийм след къс слайс на Гришо му позволи да се изтегли за форхенд и да завърши по обратния диагонал - 1:0. Две поредни по-къси топки от хасковлията улесниха австриеца, който отново приключи разиграването от форхенд - 2:0. След това обаче Димитров напраив уинър по правата за 2:1. 2:2 след излизане на мрежата от по-високо ранкирания, но посрещащия прати топката в тялото и Тийм не се справи. Силно първо подаване от двукратния финалист на Ролан Гарос - 3:2. Рутинен форхенд по правата, пратен от Григор излиза в аут.

Нова грешка, този път от силната страна на българина, при която топката се спира в мрежата - 5:2. Мощна и кратка размяна на удари, която приключва с форхенд уинър по правата от Тийм - 6:2.  Първият сет приключва, след като австриецът затисна отново чрез форхенда си Григор, който направи прехвърлящ удар, но Доминик се справи при смаша за 7:2.

Димитров започна с къса топка втория сет, но при минаващия удар след това изпрати удари си в аут. Нов аут, този път от бекхенд прави разликата 0:30. Бърза размяна на удари, при която нашият представител приключва разиграването чрез бекхенд по правата - 15:30. След това обаче нови 2 непредизвикани от обратния удар и пробив за съперника.

Гришо започва този гейм позитивно с 3 поредни точки след грешки на опонента. Сервиращият отвръща с 2 на свой ред, втората, от които чрез ас. 40 равни след мощен уинър по правата. Ремонтът на гейма е факт, след като двукратният финалист от Откритото първенство на Франция пласира изключително дълбок удар на основната линия, с който българинът не се справи - 0:2.

Бързо 30:0 за сервиращия. То е последвано от сгрешена къса топка на Гришо - 30:15. Много агресивна акция, която приключва на мрежата - 40:15. Сбъркан бекхенд в мрежата за 40:30. Ретур на основната линия, който затрудни максимално Димитров и го накара да сгреши - решителна точка. Геймът все пак е за хасковлията след отличен сервис и комбинация 1-2.

Gulliver/Getty Images
10 снимки

Изящен бекхенд по обратния диагонал изпрати Тийм в трибуните - 0:15. Къса топка от сервиращия, но Григор я достига с вещина и след минаващ удар по правата резултатът става 0:30. Невърната топка след сервис - 15:30. Отлична работа с крака от австриеца, която му позволява да се изтегли са пореден път за форхенд и разиграването свърши - 30:30. Този път Димитров се окупити, взе инизиативата, разходи по корта съперника и това му донася успех. Пробивът е върнат след агресивна игра и смаш по правата от дъното на корта - 2:2.

Новият гейм започва по любопитен начин след дълга размяна на сечени топки от бекхенд и грешка в мрежата на Доминик. 15 равни след непредизвикана грешка от Димитров в мрежата. Пресилен удар на австриеца, който излиза в аут по дължина - 30:30. Опит за атрактивен удар между краката край мрежата от Доминик завършва несполучливо - 40:30. Удобна топка от форхенд е сгрешена от Димитров по правата - решителна точка. Страхотна размяна на удари, последвана от къса топка и минаващ удар от бекхенд по правата за Гришо - гейм.

Светкавичен форхенд по обратния диагонал от сервиращия не оставя шансове за Димитров - 15:0. Още едно такова изпълнение, но по правата и 30:0. Плитък ретур принуди световния №3 да излезе на мрежата, но хасковлията го хваща неподготвен и 30:15. Неконтролируем форхенд от дъното корта от австриеца излита в аут - 30:30. Следващият обаче намира очертанията на бекхенда на съперника и го остави без отговор - 40:30. Ас по диагонала от адвантидж полето - нов тайбрек.

Лесна грешка от силната страна на българина и аут по диагонала за 0:1. Паритетът е възстановен след лош слайс на Тийм в мрежата. Атака към мрежата и опит за минаващ удар по правата от бившият №3, но в аут - 1:2. Чудесен начален удар по диагонала от полето за предимство - 2:2. Двойна грешка обаче даде минипробив за Доминик. Той отново се връща на бърза ръка след пресилен форхенд по правата и аут - 3:3. 3:4 след директна точка от сервис за Тийм. Форхенд в аут по правата от Димитров - 3:5. Този път Доминик пресили удара си, който е в аут по дължина - 4:5. Отново минибрейкът се заличава след грешка в мрежата от сервиращия. На своя ръка Григор постигна такъв, благодарение на търпеливата си игра от дъното на корта. Сетболът беше спасен след изключително агресивно изпълнение от австриеца по обратния диагонал - 6:6. С най-красивото и дълго разиграване в мача Тийм стигна до мачбол. Поредица от форхенди, бекхенди и 2 къси топки не го спряха. Мачът приключи след бекхенд по правата в аут от нашия представител.