Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби с резултат 0:2 (1:6, 3:6) сета от световния №1 Карлос Алкарас на 1/8-финалите на "Мастърс" турнира в зала „Берси“ във френската столица Париж с награден фонд 6 милиона евро. Мачът на централния корт премина под диктовката на испанеца, който стигна до успеха за 71 минути игра. Това бе последен мач за българина за сезон 2022-а, който не успя да се класира за финалния "Мастърс" турнир в италианския град Торино като ще завърши годината на 28-мо или 29-то място в световната ранглиста.

БГНЕС / BGNES
25 снимки

Димитров се намираше в добра форма в последните дни, като миналата седмица достигна полуфиналите на турнира във Виена, след което записа две победи в Париж, преди да стигне до първия си мач с младия Алкарас, който оглавява ранглистата. Българинът обаче направи цели 24 непредизвикани грешки за хасковлията срещу едва 6 на съперника, които се оказаха решаващи за развитието в мача, а също така имаше и сериозно колебание в сервиса му.

Димитров все пак заработи 72865 евро и 90 точки за световната ранглиста, в която заема 28-ото място. По този начин първата ракета на България приключва сезона с 26 победи и 22 загуби, и три достигнати полуфинала - в Мелбърн (АТП 250), Монте Карло (Мастърс 1000) и Виена (АТП 500). 

За Алкарас предстои четвъртфинален сблъсък с Холгер Руне от Норвегия или Андрей Рубльов (Русия).


ПЪРВИ СЕТ  1:6 (28 минути):

0:1 и пробив за Алкарас! Мачът стартира по възможно най-лошия начин за българина. Той сбърка бекхенд, а след това и форхенд в търсене на уинър, за да се окаже с пасив от 0:30. Последва обаче чудесен форхенд по обратния диагонал от неудобна позиция за 15:30. Алкарас обаче направи уинър и стигна до двоен брейк-бол. Първият беше отразен с грешка на испанеца, но при втората възможност Димитров направи непредизвикана грешка и пробивът бе факт.

0:2 - Бърз първи сервис гейм за Алкарас, който допусна двойна грешка за 15 равни, но след това съумя без проблеми да вземе подаването си и да затвърди пробива.

0:3 и втори пробив за испанеца! Българинът пласира първия си ас за 15:0, но след това беше прехвърлен с прекрасен лоб от страна на съперника равни. Григор стигна до гейм-бол, но след това сбърка драйв-воле веднага след сервис и се стигна до 40:30, а след това сгреши и бекхенд-слайс, който вкара гейма в дюс. Ас номер 2 даде предимство на хасковлията, но след това Григор отново не намери очертанията на корта от добра позиция. Алкарас спечели много дълго  разиграване, в което имаше и късмет с помощ от мрежата, като демонстрира чудесна защита и стигна до трети шанс за пробив, който стана факт след неуспешно воле на мрежата от ракетата на Димитров.

0:4 - Бърз сервис-гейм за Алкарас, който не допускаше Григор да влиза в разигравания и взе подаването си на нула точки. 

1:4 - Гришо взе първата точка след неотразен сервис, а ощ един такъв му даде преднина от 30:0. Ново добро първо подаване и хубаво драйв-воле от бекхенд го изпревари пред гейм-бол, след което дойде и първата му двойна грешка. Още един сервис по правата плюс смач донесе на Григор първи гейм на сметката му.

1:5 - Нов сравнително експедитивен гейм, в който Алкарас тръгна с успешен форхенд-уинър, но после прати топката в аут в търсене на нова подобна точка за 15:15. Испанецът излезе на мрежата за първи път успешно, а след това пресилен бекхенд-слайс на българина и неотразен начален удар означаваше 1:5.

1:6, пробив и сет за Алкакрас! Българинът направи отлична комбинация от драйв-воле от форхенд след сервис за 15:0, а после завърши с уинър и 30:0. Грешка на испанеца и гейм-бол за Димитров, но след това сбърка обратен удар по правата за 40:15. Гришо пласира отличен втори сервис, но пресили следващия си форхенд  за 40:30, а после дойде двойна грешка и дюс- Още един непредизвикано сбъркан подсечен бекхенд донесе сетбол за Алкарас, който беше материализиран с ретур-уинър – 1:6 за 28 минути игра.


ВТОРИ СЕТ  3:6 (43 минути):

0:1 - Григор стартира доста по-уверено втория сет и взе първата точка на сервис на противника, а след това пласира и ретур-уинър от бекхенд за 15:30. Алкарас сбърка форхенд и трябваше да спасява брейк-бол и го направи с втория си ас в мача. Бекхенд в мрежата от ракетата на Димитров беше последван от нов ас на испанеца, който спаси подаването си.

0:2 и пробив за световния №1! Две непредизвикани грешки (14-а и 15-а) на Григор изведоха Алакарас до аванс от 30:0, но неотразен сервис намали изоставането на българина до 15:30. Нов добър начален удар доведе до 30 равни, но последва нова грешка от бекхенд и брейк-бол. Испанецът обаче също сбърка и се стигна до дюс, но Гришо прати воле в аут след отлично подготвена атака на мрежата. Нова непредизвикана на българина и пробивът бе реализиран.

0:3 - Грешка от бекхенд на Григор и 0:15, но след това направи фантастичен бекхенд-уинър по къс диагонал за 15 равни. Нов красив и успешен обратен удар по правата на българина му дадоха аванс при 15:30, но сгрешен ретур донесе равенство в точките. Още един невърнат начален удар на Алкарас и гейм-бол, който бе реализиран с бекхенд в мрежата от страна на Димитров.

1:3 - Първи гейм в сметката на българина във втория сет, който не дойде толкова лесно. Нова грешка на Димитров доведе до 15 равни, след което обаче взе аванс от 30:15. Алкарас пресили форхенд и се стигна до гейм-бол за Григор, но испанецът го отрази с хубав бекхенд по диагонала. Невърнат сервис на хасковлията завърши гейма в полза на нашето момче.

2:3 и Григор върна пробива! Българинът пресили форхенд за 15 равни, а след тома Алкарас направи двойна грешка за 15:30. Успешен бекхенд-ретур на Гришо го изведе до двоен брейк-бол, който бе реализиран с дълбок ретур и Алкаран сбърка от бекхенд, за да може пробивът да стане факт.

Gulliver/GettyImages
15 снимки

3:3 - Григор дръпна бързо с 30:0,  но след това Алкарас вкара добър ретур при втори сервис, който бе последван от форхенд-уинър за 30:15. Димитров обаче стигна до гейм-бол, а бекхенд в аут на испанеца възстанови паритета в геймовете.

3:4 - Много оспорван гейм, в който българинът пропусна да пробие. Пресилен форхенд на Григор за 0:15, но и Алкарас сбърка къса топка за 15 равни. Хасковлията отново пласира добър ретур и успя да развие атаката си от основната линия по обратния диагонал, за да стигне до аванс от 15:30. Добра комбинация от подсечени бекхенди и дълбоки форхенди осигури двоен брейк-бол на Гришо, първият от които бе пропуснат след негова грешка. Испанецът излезе мрежата след началния удар и стигна до дюс, след което пласира неотразен сервис за авантаж. Нова комбинация с форхенд позволи на испанеца да измъкне тежкия гейм.

3:5 и нов пробив за испанеца! Алкарас направи качествен ретур и спечели първата точка. Излизане на мрежата след начален удар от страна на българина му донесе успех за 15 равни, но неотразен сервис доведе до 30:15. Нова непредизвикана грешка от бекхенд на Димитров възстанови паритета при 30:30, а контрапие му донесе аванс от 40:30. Пресилен обратен удар вкара гейма в дюс, а след това се стигна и до още едно равенство заради грешка от сервис. Алкарас стигна до брейк-бол, който беше материализиран след още една грешка от форхенд на българина.

3:6, гейм, сет и мач за Алкарас! Добър ретур на Григор накара испанеца да сбърка за 0:15,но после Алкарас излезе на мрежата за трети път в двубоя и с качествено бекхенд-воле изравни точките. Неотразен сервис доведе до 30:15, а още един успешен ретур направи съотношението 30:30. Непредизивкано сбъркан обратен удар на Димитров донесе мачбол на световния №1, а срещата приключи след невърнат начален удар от страна на Димитров - 1:6, 3:6 за 71 минути.


FT | ГРИГОР ДИМИТРОВ – КАРЛОС АЛКАРАС  0:2 (1:6, 3:6) сета

ATP 1000, Париж, 1/8-финал