Най-добрият български тенисист – Григор Димитров, стартира победеносно на турнира на твърди кортове от сериите ATP 500 в американската столица Вашингтон с награден фонд от 2,013 милиона щатски долара.. Първата ни ракета надделя с резултат 2:0 сета [7:6 (6), 6:2] срещу представителя на домакините Макензи МакДоналд за час и 29 минути игра.

В първия кръг българинът почиваше, тъй като е поставен под №5 в схемата, а МакДоналд, който е 60-и в световната ранглиста, надви Диего Шварцман от Аржентина с 6:3, 6:3 за близо час и 20 минути игра.

Третият мач между двамата стартира равностойно, макар че първият сервис на Григор липсваше. Постепенно българинът навлезе в ритъм, но американецът му даде сериозен отпор, най-вече с комбинация от сервис-мрежа, за да се стигне до тайбрек в първия сет. В него първи мигна Гришо, но показа характер и обърна, за да дръпне в резултата. Това даде увереност и психологическо предимство на хасковлията, който не остави шансове на опонента си във втората част, където направи два пробива и набързо затвори мача.

По този начин на осминафиналите Григор ще играе срещу един измежду Емил Руусувуори от Финландия или поставеният под №10 Йошихито Нишиока от Япония.

Григор Димитров Макензи МакДоналд

източник: Sofascore.com


ПЪРВИ СЕТ 7:6 (6), 59 минути:

1:0 - Сравнително бърз първ сервис-гейм за Григор, в който първият му сервис не влизаше, но все успя да вземе подаването си на 15 точки. Българинът стартира лошо - с двойна грешка за 0:15, но веднага показа солиден сервис и излизане на мрежата, за да завърши със смач – 15:15. МакДоналд удари два бекхенда в мрежата и се стигна до 40:15, а нов неточен удар на американеца сложи край на гейма.

1:1 - Американецът не отстъпи и изравни, след като затвори първия си сервис-гейм на нула точки.

2:1 - Нелесен нов гейм за българина. Григор отново стартира с грешка, този път от форхенд по обратния диагонал за 0:15, но веднага компенсира с два силни прави удара за 15:15. Атрактивно разиграване беше спечелено от американеца с прекрасна защита и лоб от негова страна, който му позволи да завърши с форхенд за 15:30. Последва уинър след първи сервис на Димитров за 30 равни, а с две поредни неотразени подавания по диагоналите дадоха аванс на хасковлията в резултата.

2:2 - Няколко сечени бекхенди на Димитров от форхенд доведоха до грешка от МакДоналд, но американецът със сервис-мрежа за 15 равни. Непредизвикана грешка с предната страна на ракетата на представителя на домакините донесе ново равенство до 30:30, а след това той стигна до геймбол с плосък начален удар по правата. Гришо пропусна да размине противника с бекхенд по правата, но го пресили и топката излезе в аут - 2:2 гейма.

3:2 - Григор дръпна с 30:15 след излизане на мрежата с хубав завършващ форхенд, след което американецът намери мрежата за 40:15. Отличен минаващ форхенд на българина приключи гейма успешно.

3:3 - МакДоналд поведе с 30:0, но Григор пласира агресивен бекхенд-ретур по обратния диагонал и завърши на мрежата за 30:15. В следващите две разигравания обаче той пресили опитите за завършващ удар от изгодна позиция, за да може резултатът отново да бъде изравнен.

4:3 - Постепенно първият сервис на Димитров заработи и след четири отлични първи подавания успя набързо да вземе гейма си почти без игра и без да даде и точка на съперника си.

4:4 - Американецът отново дръпна с 30:0, но след това Гришо спечели една наглед загубена точка от ретур на първи сервис с прекрасна защита, но МакДоналд излезе на мрежата и стигна до 40:15. Последва двойна грешка на американеца, но нов пресилен ретур на Димитров приключи гейма – 4:4.

БГНЕС / BGNES
2 снимки

5:4 - Григор продължи да натиска с първия си сервис и набързо дръпна отново резултата, давайки на опонента си само една точка.

5:5 - МакДоналд бързо взе аванс от 40:0, но след това загуби точка, а Григор го постави под напрежение с отличен форхенд по обратния диагонал за 40:30. Прекрасен сервис на американеца обаче изравни отново геймовете.

6:5 - За първи път в срещата МакДоналд стигна о 30 равни в сервис-гейм на Григор след два форхенд-уинъра. Причината бяха невкараните първи сервиси на българина, но все пак българинът си осигури поне тайбрек.

6:6 - Най-дългият гейм от началото на мача, в който за първи се стигна до дюс. Григор накара съперника му да сгреши с разнообразие и подсечен бекхенд за 0:15, а после реализира прекрасен форхенд-уинър по правата, докато се изтегля назад за 15:30. Американецът обаче обърна до 40:30, благодарение на излизане на мрежата след начален удар. С помощта на мрежата Гришо осъществи минаващ бекхенд и се добра до дюс, но представителят на домакините успя да вземе следващите две точки и закономерно се стигна до тайбрек.

ТАЙБРЕК 7:6 (6) И СЕТ ЗА БЪЛГАРИНА! Григор направи първата грешка в решаващия момент, след като пресили воле на мрежата за 1:3, което доведе до мини-брейк. Отлична игра от основната линия и завършващ форхенд край мрежата обаче донесе моментален рибрейк за 3-3. Още едно отлично отиграване в защита - лоб от трудна ситуация донесе предимство на нашето момче и осъществяви втори пореден мини-брейк за 4:3. Макдоналд обаче отговори, макар и с доста мъка, върна паритета, провокирайки грешка от форхенд на Гришо – 5:4.

Прекрасен драйв-бекхенд на българина не остави шансове на излизащия напред към мрежата американец и му осигури сетбол, от който можеше да се възползва на свой сервис. Подсечен обратен удар в мрежата обаче доведе до загуба на предимството и 6:6, но набързо с невърнато подаване Григор си осигури втори сетбол. Прекрасен бекхенд по правата сложи край на маратонския първи сет - 7:6 (6) за 59 минути игра.


ВТОРИ СЕТ 6:2, 29 минути:

1:0 И ПРОБИВ ЗА ДИМИТРОВ! Прекрасно начало на Григор на старта на втория сет. След като нямаше нито един шанс за пробив в първата част, българинът се възползва по най-добрия начин от отличния си край на предишния сет и с отлични отигравания зад основната линия му донесоха пробив на 15 точки.

2:0 - Хасковлията затвърди пробива с мълниеносен сервис-гейм на нула точки.

2:1 - Американецът се отърси леко от лошия старт на втория сет и също взе подаването си на нула точки.

3:1 - Българинът започна с двойна грешка, но след тях пласира отлични начални удари и набързо направи резултата 3:1 гейма.

3:2 - Димитров направи впечатляващ лоб край мрежата за 0:15, но след това сгреши лифтиран бекхенд и още два ретура, за да изостане с 40:15. Американецът направи след това прекрасен минаващ удар от защитна позиция и си заслужи аплодисментите, но продължаваше да изостава с пробив.

4:2 - Гришо продължи да няма проблеми на свай сервис и взе подаването си за пореден път на нула точки.

5:2 И НОВ ПРОБИВ ЗА ГРИШО! Българинът поведе с 30:0 на сервис на МакДоналд след плосък бекхенд на мрежата и серия от подсечени обратни удари провокираха нова неточност от американеца за 0:30. 60-ият в света обаче излезе напред на мрежат след първи сервис, за да възстанови паритета на 30:30. Отличен  минаващ бекхенд на Гришо обаче му донесе брейк-бол, а след серия от форхенд разиграване между двамата от средата на корта доведе до грешка на американеца, което означаваше втори пробив за Григор, който щеше да сервира за мача.

6:2, ГЕЙМ, СЕТ И МАЧ ЗА БЪЛГАРИНА! Гришо поведе с 15:0, след което подцени ситуация на мрежата и сбърка смач на мрежата за 15 равни. Последва още една непредизвикана грешка, която го постави в неудобно положение при 15:30, но набързо изравни заради пресилен форхенд от американеца. Още една непредизвикана от предната страна на ракетата на МакДоналд доведе до мачбол, а третата поредна такава сложи край на мача - 7:6(6), 6:2 за 90 минути.


FT 🎾 | ГРИГОР ДИМИТРОВ – МАКЕНЗИ МАКДОНАЛД  2:0 сета [7:6 (6), 6:2]

ATP 500, Вашингтон, втори кръг