Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна с успех участието си на турнира от сериите ATP 500 в австрийската столица Виена и сложи край на серията си от три поредни загуби и постигна първи успех от 30 август насам. Българинът не срещна особени трудности и победи бразилския квалификант Тиаго Монтейро с 2:0 сета (6:3, 6:4) за 1 час и 14 минути игра в първия мач помежду им.

Хасковлията предложи съвсем различно лице за разлика от миналата седмица, когато отпадна още в първия кръг на турнира в Стокхолм от чеха Иржи Лехечка. Днес Григор се представи много стабилно, като наниза десет аса, направи само една двойна грешка и спечели 30 от 35 точки на свой първи сервис и 12 от 17 точки на втори сервис.

По този начин Димитров си осигури среща с Андрей Рубльов на 1/8-финалите. Руснакът води с 3:2 победи, като по-рано тази година елиминира хасковлията в Индиън Уелс. Българинът обаче спечели единствената им предишна среща в зала - в Стокхолм през 2018-а година.

За класирането си във втория кръг Димитров ще вземе 45 точки за световната ранглиста и 34 355 евро от наградния фонд, който достига общо 2 349 180 евро.


ПЪРВИ СЕТ  6:3 (36 минути):

1:0 - Григор взе първата точка след грешка на съперника. Последва невърнат сервис от бразилеца и 30:0. Хасковлията обаче сбърка форхенд за 30:15, но веднага след това направи първия си ас и стигна до геймбол. Неотразен начален удар от Монтейро приключи гейма в полза на българина.

2:0 и пробив за Димитров! Бразилецът взе първата точка в гейма, но направи две поредни грешки и Григор поведе с 30:15. Последва силно разиграване от Димитров с два последователни подсечени бекхенда по правата и той достигна до брейк-бол. Първият обаче беше отразен с ас на Монтейро, а вторият след грешка на Григор от форхенд. Българинът обаче стигна до нова възможност за пробив, завършвайки със страхотен уинър по обратния диагонал от основата линия. Нов отличен форхенд-уинър по опразнената права донесе пробива в актива на Григор.

3:0 - Сравнително бърз сервис гейм за Димитров, който го взе на нула точки с форхенд-уинър,  и на два пъти неотразено второ подаване от ракетата на Монтейро.

3:1 - Първи гейм в актива на бразилеца. С добра игра той затрудни Григор, който на два пъти не успя да върне точно началните удари на Монтейро, който пък добави и ас по правата.

4:1 - Григор загуби първата точка гейма си, но обърна до 30:15 заради добрите си начални удари. После българинът дочака грешка на съперника за 40:15. Хасковлията затвори гейма със сервис-мрежа и печелившо воле.

4:2 - Григор стартира с печеливш бекхенд по диагонала за 15:0, но Монтейро реализира втората си директна точка от сервис за 15:15. Форхенд-уинър и неотразен сервис му донесоха преднина от 40:15. Третият му ас затвори гейма в негова полза.

5:2 - Григор заби форхенд по обратния диагонал и го прати в мрежата за 0:15, но невърнат начален удар по правата изравни точките. Българинът тръгна към мрежат, който завърши със смач на мрежата за 30:15, а третият му ас по диагонала го изведе до гейм-бол. Грешка от ракетата на българина намали разликата на Монтейро до 40:30, но бразилецът сбърка след продължително разиграване – 5:2.

5:3 – Четвъртият и пети ас на Монтейро му донесоха преднина от 30:0. Ретур-уинър на Димитров намали изоставането му, но бразилецът наниза трети ас в гейма за 40:15. Грешка на българина направи така, че Монтейро да запише трети гейм на сметката си.

6:3, гейм и сет за Григор! Най-оспорвания гейм до момента в мача. Григор направи първата си двойна грешка за 0:15, но веднага след това изравни точките с четвъртия си ас. Грешка от бекхенд на българина даде нова преднина на Монтейро – 15:30. Печеливш сервис-форхенд обаче отново донесе равенство, а неточен удар на противника осигури сетбол на Григор. Непредизвикано сбъркан форхенд обаче донесе дюс. Димитров изгуби първия си сервис, но с форхенд-уинър той стигна до нов сетбол. В следващото разиграване хасковлията излезе на мрежата и провокира грешка на Монтейро за 6:3 след 36 минути.


ВТОРИ СЕТ  6:4 (38 минути):

0:1 – Оспорвано начало на втория сет. Стигна се 30:30, но Монтейро дръпна с 40:30 и с нов неотразен начален удар бразилецът поведе за първи път в срещата.

1:1 – Бърз сервис-гейм за Димитров с неотразен начален удар, атака на мрежата, завършила с воле за 30:0. Последва бърза комбинация с форхенд след началния удар и 40:0, а още един невърнат сервис изравни резултата във втория сет.

2:1 и пробив за Григор! Пресилен форхенд на Монтейро даде първата точка в гейма на българина. Сгрешен ретур от неговата ракета обаче изравни резултата. Непредизвикано сбъркан прав удар на бразилеца донесе нова преднина на Димитров, а след това той стигна и до две точки за пробив. Хасковлията вкара дълбок бекхенд-ретур, който се оказа успешен – пробив за 2:1.

3:1 – Невърнат сервис на бразилеца и 15:0 за Григор, но след това излезе добре на мрежата и българинът беше разминат с форхенд за 15 равни. Още един неотразен начален удар направи 30:15, а отлична комбинация осигури гейм-бол за Димитров. Красиво изпълнение на първата ни ракета от бекхенд по диагонала и воле от средата на корта му затвърдиха пробива.

3:2 – Бърз гейм за бразилеца, който взе подаването си на нула точки след пресилен бекхенд на Григор (осмата му непредизвикана грешка), два поредни аса на Монтейро (общо осем) и деми-воле от бекхенд.

4:2 - Монтейро започна с прекрасна къса топка за 15:0, но кик-сервис в тялото му донесе равенство. Грешка по обратния диагонал от форхенд на българина направи резултата 30:15 в полза на бразилеца. Последва петият ас на Димитров за 30 равни, а шестият (с 206 км/ч) му осигури гейм-бол. Невърнат втори начален удар затвори гейма в полза на нашето момче.

4:3 – Григор имаше отличен шанс за втори пробив в сета. Бразилецът изостана в резултата, но Гришо също направи непредизвикана грешка - бекхенд в мрежата. Отлично разиграване, в което Димитров владееше инициативата, завърши с негов печеливш бекхенд по правата и той поведе с 30:15. Пресилен форхенд на бразилеца донесоха два брейк-бола за българина, а Монтейро спаси  първия с мощен сервис по диагонала. Вторият също беше неутрализиран по същия начин и се стигна до дюс. Григор обаче сгреши форхенд по правата и вече предимството отиде в съперника му. Страхотен ретур на Димитров обаче доведе до ново равенство, но още една неточност от бекхенд осигури адвантидж на бразилеца. Успешен първи сервис донесе трети гейм в сметката на Монтейро.

5:3 – Нов бърз гейм за Гришо, който сервираше с нови топки и стартира с ас номер седем и осем за 30:0. Невърнат начален удар по диагонала направи резултата 40-0, а още един такъв доближи българина на само гейм от успеха в мача.

5:4 – Гейм на нула точки и за бразилеца. Григор пресили ретура и изостана с 0:15, а Монтейро си заби деветия си ас за 30:0. Още едно неточно посрещане на Гришо донесе гейм-бол за съперника му. Сервис-смач приключи гейма в полза на Монтейро.

6:4, гейм, сет и мач за Григор! Форхенд-уинър след начален удар даде преднина на Димитров за 15:0, а деветият му ас по правата му донесе нова точка и 30:0. Последва десетата директна точка от сервис и му осигури троен мачбол, който беше реализиран моментално. Българинът взе чиста победа с 2:0 сета за 74 минути игра.


FT | ГРИГОР ДИМИТРОВ - ТИАГО МОНТЕЙРО  2:0 сета (6:3, 6:4)