Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби от Олимпийският шампион Александър Зверев със 6:7(4); 7:6(3); 3:6 в осминафинален двубой между двамата. Григор затвърди добрата си форма в края на тази година, след като във втория сет отрази два мачбола, а впоследствие спечели и тайбрека със 7:3, за да вкара мача в трети сет. С победите си над Ришар Гаске и Карен Хачанов, нашият тенисист ще мине поне две позиции напред в ранглистата на ATP. 


ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Безпроблемен гейм на собствен сервис за Гришо спечелен на 0.

1:1 - Григор вкара хубав ретур за 15:30, но Зверев бе безпогрешен в следващите си две подавания и спечели гейма.

2:1 - Първите две точки в гейма бяха за германеца след дълги разигравания, впоследствие шампиона от Токио2020 вкара и хубав ретур за 0:40, с който получи три възможности за пробив. Димитров отрази и трите брейкпойнта, след които германеца допусна непредизвикана грешка и прати гейма на сметката на Гришо.

2:2 - Световният номер 4 изпита затруднения при един слайс и една къса топка на хасковлията, но успя да спечели гейма.

3:2 - С първите си два сервиса Гришо успешно намираше линиите и взе лесни точки. Третата точка също бе за Гришо със страхотен бекхенд по правата, а в следващата завърши гейма успешно.

3:3 - След почивката Зверев загуби първата точка, но спечели втората със страхотно воле. Германецът изненада с излизане за мрежата при 15:30 и отново намери топката от въздуха. Бърз ретур на Гришо не му донесе желания резултат и третия сервис-гейм на немската ракета бе спечелен успешно.

3:4 - Пробив за Зверев. Трето поредно дълго разиграване бе загубено от нашият тенисист за 0:30. В следващото разиграване Саша опита труден бекхенд по правата, но прати топката в аут. Брейкът стана факт след неразчетено излизане на нашата ракета на мрежата.

Gulliver/GettyImages
16 снимки

3:5 - Безпроблемен сервис-гейм за Олимпийския шампион. Зверев затвърди брейка си на нула.

4:5 - Лесно подаване на Димитров преди почивката, след която ще трябва да отразява сервис-гейм на Зверев за печелене на сета.

5:5 - Григор върна пробива. Гейма започна с шестата непредизвикана грешка на българина в мача. В следващото разиграване Гришо натисна форхенда на Зверев и спечели лесна точка. Последвалата размяна на удари бе огледална и Саша прати топката в аут след форхенд в центъра на корта. Непремерено излизане на германеца му коства още една точка и даде на Димитров два шанса да върне пробива. Първият бе пропуснат след непредизвикана грешка от бекхенд по правата. Вторият брейкпойнт бе реализиран след силен форхенд по диагонала от българския тенисист.

6:5 - Страхотна къса топка с помощта на мрежата помогна на Григор да спечели важна точка за 15:30 след дълго разиграване. Непредизвикана грешка от бекхенда на Саша пък донесе шести гейм в актива на Димитров.

6:6 - Лесен гейм за Зверев, който завърши подаването си с ас по правата.

6:7(4) - Сет за Зверев. Григор започна с ас за 1:0. Зверев отвърна с две безответни точки също за 2:1. Германецът с още един лош форхенд за 2:2. В следващата точка Олимпийският шампион с къса топка сътвори първия минипробив в тайбрека. Пореден слайс на ракетата на немския тенисист намери линията и му донесе точка за 2:4 преди размяната на полетата. Ас по правата направи 2:5 за Саша. Слаб втори сервис на Гришо и непредизвикана грешка от форхенд донесе четири сетбола на неговия съперник. Зверев взе сета чрез третия си сетбол с умело излизане на мрежата.


ВТОРИ СЕТ

0:1 - лесен откриващ сервис-гейм за Зверев, който атакува добре форхенда на нашата ракета.

1:1 - страхотен форхенд по правата донесе на Гришо точка за 30:15, а силен сервис във форхенда на Саша направи резултата 40:15. Още едно силно подаване затвори гейма за нашият тенисист.

1:2 - страхотна къса топка на Зверев му спечели първото разиграване, а Григор допусна поредната си непредизвикана грешка за 0:30. С още един сервис изкарал Григор от корта шампионът от Токио взе и точката за 0:40, а с бързо излизане на мрежата затвори и гейма.

2:2 - Григор показа добри излизания на мрежата и със силно драйв-воле направи точка за 40:15, а в следващата точка спечели втори гейм в актива си.

2:3 - Зверев с втората си двойна грешка даде шанс на Григор, като направи 30:30, но впоследствие реализира ас и предизвика грешка на българина от форхенд.

3:3 - Лесно подаване на Димитров, отчел се и с един ас в гейма.

3:4 - Зверев продължи тенденцията сервиращия да печели лесно подаването си и в този сет, като на два пъти с началния си удар спечели директно точки

4:4 - Плосък начален удар за роденият в Хасково тенисист за 30:0. Хубаво излизане на мрежата и непредизвикана грешка на световният номер 4 донесоха на Димитров четвърти гейм.

 

4:5 -  Григор имаше точка за брейк, но допусна непредизвикана грешка от форхенд, търсейки да натисне бекхенда на Зверев. Следващите точки отидоха на сметката на германеца след няколко хубави комбинации и чудесно излизане на мрежата.

5:5 - Григор затвори подаването си на нула след нескопосано изпълнение на Зверев при ретур.

5:6 - Димитров се държеше добре в гейма, но Зверев с ас при 30:30 и още един мощен удар добави гейм номер 6 в актива си.

6:6 - Непредизвикана грешка от бекхенда на хасковлията направи резултата 0:30. Вторият му сервис след това изкара №4 в ранглистата далеч извън корта, а последвалият форхенд на Гришо донесе точка за 15:30. Лошо изпълнен форхенд пък донесе на Зверев два мачбола. Първият от тях бе неутрализиран със сечен бекхенд, а вторият със страхотно драйв-воле от мрежата.

7:6(3) - Григор спечели тайбрека и изравни сетовете. Първата точка в тайбрека бе на сметката на българската звезда в световния тенис елит. Впоследствие Гришо спечели и следващите две преди сервирането на немския тенисист. Атака към бекхенда на Зверев направи резултата 4:0. Форхенд на Григор в аут направи резултата 5:1, преди второто подаване на нашия тенисист. Мощен сервис донесе четири сетбола на Григор, първите два от които на сервиране на четвъртия поставен. Ас на Григор Димитров му спечели сета, в който отрази два мачбола.

 

 

ТРЕТИ СЕТ 

1:0 -  Убедителен гейм на собствен сервис за Григор.

1:1 - Григор имаше точка за пробив, но немският тенисист съумя да отрази възможността. Двойна грешка на Зверев донесе още един брейкбол за нашия сънародник, но мрежата прати сечения бекхенд на Димитров в аут. Лош първи сервис на Саша и последвала атака на българина към форхенда на германеца донесоха трети брейкбол в гейма за световният номер 30. Страхотна къса топка на Григор изкара шампиона от Олимпиадата извън корта, но при последвалия удар хасковлията  прати топката в аут. Плосък начален удар на германския тенсист му спечели този толкова труден гейм.

2:1 - Сервис-гейм на нула за българина преди първата почивка в третия сет.

2:2 - Геймът тръгна добре за Зверев, който поведе с 40:0. Гришо се пребори за две точки, но сам сбърка форхенд към полето за сервис и го прати в аут.

3:2 -Зверев пресили форхенд за 30:15, а после първият сервис влезе в употреба със седмия ас по правата от лявата страна. Сервис-мрежа приключи гейма за 3:2.

3:3 - Страхотен гейм за Григор пред който се откриха три шанса за пробив. Минаващ удар отразен по невероятен начин от бекхенда на Зверев неутрализира първия брейкпойнт, а при втория световният номер 4 изтласка Гришо с форхенда си извън корта. Третият брейк бе отразен с ас по правата от германеца. Четвъртата поредна точка на Зверев в гейма отново бе директно чрез начален удар, а още едно подаване му донесе и този труден гейм.

3:4 - Пробив за Зверев. Подаването започна лошо за Димитров, който бързо губеше с 0:30. Неточен бекхенд по правата на Зверев намали пасива на първата ни ракета, но непредизвикана грешка от форхенд донесе на Саша два брейкпойнта. Втора поредна грешка от форхенд на хасковлията донесе пробив на Зверев в ключов момент от сета.

3:5 - при 40:40 Григор взе предимство и имаше шанс за пробив, но германецът намери сили да отрази за пореден път с добър сервис. При следващото разиграване Саша реализира страхотен бекхенд по диагонала, а впоследствие и затвърди пробива си с хубав уинър.

3:6 - Двойна грешка и непредизвикана грешка от форхенд за българина в самото начало поднесоха на Зверев аванс от две точки в гейма. Сечен бекхенд на Гришо докосна горната част на мрежата и даде на Саша възможност за силен уинър, който му донесе мачбол, който впоследствие бе реализиран.