Първата ракета на България - Григор Димитров, ще играе на 1/2-финал на „Мастърс“ турнира на твърди кортове в китайския град Шанхай! Хасковлията преодоля съпротивата на неудобния за него чилиец Николас Джари с 2:0 гейма [7:6 (2), 6:4] за час и 38 минути игра. 

По този начин Григор записа първи успех срещу Джари след две загуби в предишните им мачове и се класира за своя пети полуфинал в АТР тура за 2023-а година след Ротердам, Женева, Вашингтон и Чънгду. В битка за място във финала той ще срещне някого измежду французина Юго Умбер или петият поставен в схемата руснак Андрей Рубльов.

Бившият №3 в света показа безупречна игра, както бе и в предишните му двубои, включително срещу световния номер 2 Карлос Алкарас педи два дни, а освен това не даде нито една точка за пробив на 22-ия в схемата Джари за целия мач.

Снимки: Gulliver/GettyImages
11 снимки

Статистиката подчерта колко солиден е бил Димитров на корта, като той допусна само три непредизвикани грешки в целия мач (общо 126 разигравания). Българският тенисист реализира и 19 печеливши удара, спечели 90 процента от точките след първия си сервис и взе 7 точки от 9 излизания на мрежата. Димитров не даде нито една възможност за пробив на съперника си в двубоя.

За 32-годишния Димитров това е първо класиране за полуфинал (общо девето в кариерата му) на състезание от такава категория от април миналата година. Тогава той достигна до финалната четворка на турнира на клей в Монте Карло. Общо това ще бъде деветият „Мастърс“ полуфинал за Григор, като той ще преследва второ участие на финал. Българинът има една титла от престижните серии - от турнира в Синсинати през 2017-а година.

За класирането си за полуфиналите в Шанхай Димитров ще вземе 352 635 долара от наградния фонд от общо 8,8 милиона, както и 360 точки за световната ранглиста, в която се изкачва до номер 16. 

Григор Димитров Николас Джари

източник: Sofascore.com


FT 🎾 | ГРИГОР ДИМИТРОВ - НИКОЛАС ДЖАРИ  2:0 сета [7:6 (2), 6:4]

ATP 1000, Шанхай, 1/4-финал


ПЪРВИ СЕТ 7:6 (2), 55 минути:

1:0 - Най-добрият ни тенисист взе първата точка, а след това поведе и с 30:15, но допусна грешка от форхенд от средата на корта, а Джари постигна първия си уинър с предната страна на ракетата и се стигна до 30 равни. След това чилиецът пресили форхенд след бързо разиграване от основната линия, а чудесен втори кик сервис спечели първия сервис-гейм за хасковлията.

1:1 - Григор прати бекхенд в мрежата за 15:0, но съперникът „върна“ жеста за 15 равни. Последва сервис-форхенд, който му донесе нова преднина от 30:15, а след това и невърнат начален удар доведе до 40:15. Още една успешна комбинация от и печеливш форхенд донесе равенство в геймовете.

2:1 - Труден сервис-гейм за Димитров, който поведе с 15:0 след бекхенд в аут на Джари, но с мощните си форхенди 22-ия в света изравни на по 15. Страхотен прав удар по късия диагонал на чилиеца му осигури предимство при 15:30, а първият ас на Григор дойде в точния момент за 30 равни. След това българинът си взе подаването с неотразени сервиса от противника.

2:2 - Доста бърз гейм за Джари на нула точки, след като Гришо беше затруднен на ретур, дори на втори сервис, и не успя да му се противопостави. 

3:2 - Григор отговори подобаващо на свой сервис и затрудни сериозно чилиеца, който така и не успя да го затрудни. Българинът направи двойна грешка при 40:0, но с третия си ас затвори безпроблемно гейма си.

3:3 - Джари измъкна гейма, след като спаси точка за пробив! Григор си заслужи аплодисментите след фантастичен минаващ бекхенд на Григор послужи за 0:15, а после Джари прати форхенд в аут с помощта на мрежата и- 0:30. За малко българинът можеше да осъществи още един минаващ удар, този път с форхенд, но не намери линията със сантиметри. Мощен сервис с 211км/ч помогна на чилиеца да стигне до 30 равни, а двойна грешка доведе до първи брейк-бол в полза на българина. Той беше отразен моментално с нов силен начален удар, а втори пореден такъв осигури му предимство, а в крайна сметка геймът беше затворен от Джари.

4:3 - Димитров бързо дръпна с 40:0 след бекхенд в аут на чилиеца и два невърнати сервиса. Гришо затвори подаването си с форхенд-уинър.

4:4 - Григор стартира с хубав обратен удар по правата, който затрудни съперника на мрежата за 0:15, а броят на асовете на съперника набъбна до 3, за да се стигне до 40:15. Чилиецът изравни геймовете след нов безпроблемен начален удар.

5:4 - Българинът направи два поредни аса, но при 40:0 да сбърка форхенд в стремеж за уинър. От 16-ия опит пък Джари най-после спечели точка при първи сервис на българина и намали изоставането си на 40:30. Гришо трябваше да се защитава, но провокира грешка на противника на мрежата, за да поведе отново в резултата.

5:5 - Ас №4 изведе Джари до 15:0, след което той прати форхенд в мрежата за 15 равни. Още една грешка с предната страна на ракетата на чилиеца го постави под напрежение при 15:30, само че той се справи прекрасно с три поредни аса за 5:5.

6:5 - Грешка на Григор, след като пресили форхенд от средата на корта доведе до 0:15, но след това спечели разиграване от основната линия. Последва неотразен начален удар за 30:15, а ас номер 6 и 7 осигуриха поне тайбрек на българина.

6:6 - Прекрасен дълбок форхенд по обратния диагонал на Джари му донесе предимство от 15:0, въпреки че се стигна до разиграване след негов първи сервис. След това обаче чилиецът затрудни солидна Григор, който не можа да вкара следващите си два ретура и с поредния си ас Джари вкара първия сет в тайбрек.

ТАЙБРЕК - 7:6 (2) и сет за Григор! Хасковлията взе първата си точка с неотразен начален удар, а Джари прати форхенд в аут и се стигна до първия мини-пробив за 2:0. Чилиецът направи ас номер 8 за 2:1, но българинът дочака неточност от съперника за 3:1 след натиск с бекхенд-страната на Джари. Нова отлична атака и 4:1. Димитров показа добра защита зад основната линия, а чилиецът сбърка за втори път форхенд по правата и изостана с още един мини-брейк – 5:1. Джари намали изоставането си на 5:2, а Григор оползотвори двата си сервиса с невърнат начален удар при 6:2, а след това и форхенд по обратния диагонал за 7:6 (2) за 55 минути игра.


ВТОРИ СЕТ 6:4, 42 минути:

0:1 - Григор имаше шанс да пробие още в първия сервис-гейм на съперника във втория сет- Стигна се до 30 равни след минаващ форхенд, а отлична защита и още един минаващ бекхенд на българина му осигуриха точка за пробив, но с невърнат начален удар Джари я отрази. Чилиецът спечели едно от редките си дълги разигравания с бекхенди по диагоналите и взе предимство, а в следващото намери линията и се измъкна от по-големи неприятности.

1:1 - Две хубави точки за Григор, едната от които ас, му осигуриха предимство за 30:0. Пресилен форхенд в стремеж за уинър доведе до 30:15, но бившият №3 в света веднага отговори с още  един начален удар. Грешка от предната страна на Джари изравни геймовете.

1:2 - Джари продължаваше с мощните си начални удари и заби два поредни аса за 30:0, след което атакува успешно мрежата и 40:0. Последва нов ас (12-и), с който отново поведе в резултата.

2:2 - Труден гейм за българина. Джари дръпна с 0:15 след успешно воле, а грешка от бекхенд на Григор доведе до 0:30 за първи път в мача. Гришо върна една точка благодарение на сервиса си, а втори последователен кик-сервис възстанови паритета. Класическа комбинация сервис-форхенд дори му осигури гейм-бол, който беше материализиран след продължително разиграване от основната линия и дочакана грешка на съперника.

Снимки: БГНЕС / BGNES
12 снимки

2:3 - Мощните сервиси на Джари не спираха и чилиецът на бърза ръка взе подаването си без проблеми на нула точки.

3:3 - Димитров отговори също със сравнително бърз сервис-гейм, в който даде само точка на противника си. Атрактивен смач на Григор с отскок за 15:0, а след това той направи двойна грешка за 15 равни. Хасковлията записа ас и добави невърнат начален удар за 40:15 и затвори гейма.

4:3 и пробив за Григор! Джари заби бекхенд в мрежата и изостана с 0:15, а Димитров пресили ретур със сантиметър и 15:15. Още един обратен удар на чилиеца се оказа несполучлив и се стигна до 15:30, а непредизвикана от форхенд на 22-ия в света означаваше двоен брейк-бол. Ас по правата върху линията на Джари отрази първия, а с прекрасен форхенд-уинър, отново върху линията, той се справи и с втория. Пресилено изпълнение с предната страна на ракетата на чилиеца го постави в позиция отново да спасява точка за пробви. Смач от дъното на корта в аут след отличен лоб доведе така чакания пробив за Григор.

При паузата между геймовете Димитров се възползва от медицински таймаут за масаж на дясното рамо.

5:3 - Нашето момче записа ас за 15:0, а с комбинация сервис-форхенд се стигна до 30:0. Нова директна точка от сервис по правата в полето за равенство означаваше гейм-бол, който в крайна сметка стана факт и Гришо затвърди пробива, като се доближи на гейм от победата.

5:4 - Джари отказваше да се предаде и на два пъти „хвана“ линиите с форхендите си за 30:0, а след тава и невърнат сервис го изведе до 40:0. Нов начален удар и форхенд намали изоставането му, но сега Григор сервираше за мача.

6:4, гейм, сет и мач за Григор! Първата ни ракета направи воле на мрежата и дръпна с 15:0. Отличен лифтиран бекхенд по диагонала на българина беше достатъчен за 30:0, но за съжаление в следващото разиграване Григор не можа да върне къса топка от съперника, въпреки че се защитаваше умело. Форхенд в аут на Джари донесе двоен мачбол и още първият беше материализиран с невърнат сервис за крайното 7:6 (2), 6:4.