Григор Димитров е изправен пред своеобразен юбилей през следващата седмица. Най-добрият ни тенисист може да постигне победа №300 или да допусне поражение №200 в професионалната си кариера на ниво АТР. На турнира във Виена, който е с награден фонд от 2 296 490 евро, българинът със сигурност ще регистрира поне една от тези две коти.

До този развой се стигна, след като в сряда вечер 28-годишният хасковлия пропусна да вземе успех №300. Той поведе със сет на Сам Куери (№50) във втория кръг на надпреварата в Стокхолм (635 750 евро). За съжаление обаче 27-ият в света Димитров позволи да се стигне до обрат и в крайна сметка отпадна във втория кръг в шведската столица след 7:6(7), 3:6, 6:7(3).

Така Григор, който бе поставен под №2 в основната схема и почива на старта, пропусна в трети пореден турнир да регистрира юбилейната си победа. Преди това той отпадна рано на азиатското турне в Ченду и Пекин.

Развоят на събитията в Стокхолм означава, че в австрийската столица Димитров със сигурност ще запише поне един от двата юбилея, а може да регистрира дори три - победа №300, поражение №200 и общо 500 мача на професионално ниво. Това би се случило, ако хасковлията достигне поне до втория кръг във Виена.

Той няма да бъде сред поставените 8, което означава, че още на старта може да срещне някой измежду Данийл Медведев (№4), Доминик Тийм (№5), Карен Хачанов (№8), Матео Беретини (№11), Гаел Монфис (№13), Диего Шварцман (№15), Феликс Оже-Алиасим (№17) и Гуидо Пея (№20).

През миналата година Димитров дебютира в австрийската столица. Той бе поставен под №3, но отпадна от квалификанта Михаил Кукушкин още в първия кръг. Хасковлията тогава допусна цели 65 непредизвикани грешки, от които 11 двойни.

Това ще бъде предпоследният турнир, на който Григор ще участва до края на сезона. В края на октомври той ще играе и на Мастърса в Париж, където през миналата кампания отпадна в третия кръг след загуба от Марин Чилич.