Първата ракета на България Григор Димитров започна успешно тазгодишното си участие на Римския Мастърс. Хасковлията надделя над италианеца Джанлука Магер със 7:5, 6:1 и във втория кръг ще се изправи срещу победителя от двойката Йошихито Нишиока - Миомир Кецманович, които играят утре.

17 снимки

В първия сет видимо и двамата бяха пренавити и нервите играха основна роля. Въпреки че трикратният 1/2-финалист в турнирите от Големия шлем поведе с пробив, той бе върнат още в следващия гейм. Все Димитров съумя да се концентрира и нанесе съкрушителен удар, пробивайки в последния възможен момент за 7:5, с което нанесе огромен психологически удар на съперника. Това се видя видимо във втората част, където 80-ия в световната ранглиста спечели едва един гейм, а българинът бе много по-събран, търпелив и ловък.


Григор започна отлично с ас по диагонала за 15:0. Мощен сервис по правата и 30:0. Двойка грешка - 30:15. Страхотен кикик сервис по диагонала - 40:15. След размяна на няколко безобидни удара, последният такъв от ракетата на италианеца среща мрежата и сметката на българина е открита - 1:0.

Гришо опита остър бекхенд диагонал, но той излезе в аут - 15:0. В следващото разиграване още от ретур пое инициативата, притисна съперника и той сбърка от форхенд в мрежата - 15:15. Сервис-мрежа за 30:15. Маер пласира отлично първо подаване по диагонала, отвори корта и завърши по правата с форхенд - 40:15. Геймовете са изравнени след неточност на хасковлията от бекхенд по диагонала - 1:1.

Много дълбок начален удар на нашия представител и ретур в аут - 15:0.Втора двойна грешка - 15:15. Нов слаб форхенд на Магер в мрежата и 30:15. Изключително агресивен втори сервис - 40:15. Геймът е спечелен след нов невърнат сервис - 2:1.

Димитров направи плитък  ретур, което позволи на съперника да излезе на мрежата, но последвалия му удар излезе в аут по дължина - 0:15. Кик сервис от полето за предимство и сгрешен ретур - 15:15. Форхенд по правата в аут веднага след ретура на Григор - 15:30. След размяна на няколко пасивни удара от двамата, Гришо предприе инициативата, пусна къса от фохенд и това му донесе успех - 15:40. Още първата точка за пробив е реализирана след поредната непредизвикана грешка на 80-ия в света - 3:1.

Българинът отново застава на полето за сервис. Три грешни отигравания от ракетата му обаче връщат интригата в сета - 15:40. Въпреки страхотния сервис, който отвори корта, излезлият на мрежата Григор прати топката в аут от форхенд и брйкът е върнат - 3:2.

Плитък ретур от Гришо, което покани Магер на мрежата и той прати безпощаден форхенд по обратния диагонал за 15:0. Хасковлията сгреши форхенда си по правата след това и резултатът набъбва на 30:0. Мощна размяна на бекхенди успя да изнерви италианеца, който изкарва топката в аут по дължина. Той обаче поправи грешката си чрез акурантен начален удар и 40:15. Още един такъв му даде шанс да излезе на мрежата и да матира нашия представител 3:3.

Отлично първо подаване по правата - 15:0. Ретур в аут по ширина - 30:0. Нови два брилянтни сервиса от първата ни ракета и той отново е напред - 4:3.

Първият удар след сервиса на родения в Сан Ремо отлита много в аут - 0:15. При втората точка обаче той навлезе в корта след по-пасивна игра на съперника, атакува от форхенд и това му донесе успех - 15:15. Невърнат втори начален удар - 30:15. Вихрена атака от бекхенд по правата на Димитров предизвика грешка на опонента - 30:30. Къса топка и минаващ удар по диагонала от бекхенд за Гришо и точка за пробив. Слаб форхенд в мрежата обаче изравнява резултата - 40:40. Къс ретур, излизане на мрежата и завършващ удар по диагонала на Магер. Кик сервис по правата и гейм - 4:4.

Фамозен форхенд по обратния диагонал на Григор му печели първата точка - 15:0. Последва обаче неточност по правата от същия удар и 15:15. Прекрасен втори сервис, дълбок форхенд с много въртеливо движение и мат - 30:15. Още една топка, пласирана около основната линия, излизане на мрежата, къса топка и нова точка - 40:15. Отличен начален удар по правата слага точка на гейма - 5:4.

Сервис-мрежа на Магер за 15:0. Невърнат сервис по диагонала от полето за предимство - 30:0. Нов такъв и 40:0. Още един начален удар, на който Димитров не успя да отговори и с първия си удар след ретура, италианецът завърши по правата - 5:5.

Бърза първа точка в актива на Гришо след сервис. След това обаче той опита излизане на мрежата, но бе разминат по правата - 15:15. Непредизвикана грешка от форхенд по дължина дава предимство на Магер - 15:30. Съперникът връща услугата с подобно изпълнение - 30:30. След няколко размени на удари по диагонала, българинът предприе инициативата с бекхенд по правата, но той се спря в мрежата - точка за пробив. Ас по правата заличава опасността. Смел втори сервис, който позволи навлизане в корта, изпращане дълбока топка и Магер не издържа. Още едно такова изпълнение измъква гейма на хасковлията - 6:5.

Кик сервис в тялото за 15:0. Акция на мрежата от Гришо му носи успех след минаващ удар по правата от бекхенд - 15:15. Ретур на основната линия и предизвикана грешка от италианеца - 15:30. Слайс бекхенд в аут от нашенеца - 30:30. Неточност от бекхенд от бившия №3 - 40:30. След две поредни линии от двамата, сервиращия греши удара си - аут по ширина - 40:40. Дълбок форхенд по диагонала от полуфиналиста от Уимбълдън 2014 накара съперника да опита екстремен удар по правата, но той излетя далеч в аут. Магер изпълни втори сервис, след което излезе на мрежата, но точно в този момент Григор Димитров се събра и чрез ювелирен бекхенд по правата сложи край на първия сет - 7:5!

Старт на втората част. За разлика от първата, в която Григор започна с ас, сега го прави с двойна грешка - 0:15. Много ниско подсечена топка от бекхенд обаче не даде шанс на съперника да прехвърли мрежата - 15:15. Сбъркан форхенд по правата от италианеца - 30:15. Фамозен начален удар дава глътна въздух на сервиращия - 40:15. Магер взе рано топката от ретур, пласира я в краката на Гришо и той не успя да реагира - 40:30. Мощна атака по диагонала от посрещащия за 40:40. Ретур в мрежата обаче извежда шампиона от Финалите в Лондон с едни гърди напред. Нова грешка от ракетата на Григор обаче, този път в мрежата и точките отново са изравнение. Още един перфектен сервис, този път по диагонала и предимство Димитров. Въпреки немощни втори сервис, Магер изпраща бекхенда си по правата извън очертанията - 1:0.

Сервиращият започва с топка в аут по дължина след ретура. Още една такава след бързо разиграване за 0:30. Кошмарна къса топка на Магер носи три поредни точки за пробив на опонента. Трети аут по дължина по идентичен начин носи пробива за Димитров - 2:0.

Систематична акция към форхенд ъгъла на италианеца с поредица от дълбоки топки, позволи на Григор да излезе на мрежата и чрез смаш да завоюва първата точка в гейма - 15:0. Пета двойна грешка изравнява резултата - 15:15.  Непредизвикана грешка в мрежата от ракетата на българина - 15:30. Ретур в аут по ширина - 30:30. Дълга размяна на удари, в които Димитров запази самообладание, показа търпение и изчака съперника да сгреши - 40:30. Ново такова разиграване приключва с инсайд-ин форхенд на миналогодишния 1/2-финалист в Ню Йорк - 3:0.

Сервис без отговор по правата - 15:0. Прибързана атаката на Магер приключва с удар в мрежата - 15:15. Изключителна защита от Григор изнерви Магер, който излезе на мрежата, но прати форхенда си в нея - 15:30. Две последователни точки за нов пробив след още една непредизвикана грешка на опоненти, този път по диагонал в аут. Рутинен форхенд на хасковлията обаче връща в играта 25-годишния играч. Втора сгрешена къса топка в рамките на два последователни сервис-гейма от Магер и нов пробив за 4:0.

Форхенд по правата даде възможност на нашия сънародник да излезе на мрежата, но волето се спря в мрежата - 0:15. Подсечен бекхенд на Гришо накара форхенда на съперника да не мине по-далеч от мрежата - 15:15. Непредизвикана неточност от италианеца и 30:15. Сервис по диагонала от адвантидж полето и последвал форхенд по правата с печеливш удар за 40:15. Блиянтен бекхенд по правата от българина затваря и този гейм - 5:0.

Размяна на бързи точки в първите две разигравания - 15:15. Бърз ретур в краката на Магер и топка в мрежата - 30:30. Отлична атака към мрежата за 40:30. Неточен ретур в аут и първи гейм във втория сет за Магер - 5:1.

Два поредни мощни сервиса на Димитров за бързо 30:0. Бекхенд в аут, последван от форхенд на същото място носят първата победа на Григор Димитров на клей през този сезон - 7:5, 6:1.