Денис Шаповалов е съперникът на Григор Димитров на четвъртфиналите на Мастърса в Рим. 21-годишният канадец преодоля съпротивата на Юго Умбер след обрат до  6-7(5) 6-1 6-4 и за втори път този сезон ще срещне българина. Двубоят между двамата е последент от програмата на корт "Пиетранджели".

В общия баланс между двамата първата ни ракета води с 2-0 успеха. През 2016 Григор надигра опонента си с 6-4 6-3 на Мастърса в Канада, а тази кампания го надигра в Ротердам с 6-3 7-6(3). В Нидерландия доказа, че стилът на Шаповалов може да се определи като удобен за него, но младият канадец разви играта си още повече и демонстрира това на US Open, където се класира на четвъртфиналите.

Световният №14 тогава надделя над Тейлър Фриц в пет сета и победи Давид Гофен в 4 части, преди да отстъпи в петсетова драма на Пабло Кареньо Буста. После той пристигна в Рим, където надигра последователно Гуидо Пея, Педро Мартинес и Умбер.

Вчера Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на Мастърса в Рим за втори път в своята кариера. Българинът постигна труден, но заслужен обрат в равностоен двубой срещу 19-годишния Яник Синер. Близо два часа и половина след началото на мача топ тенисистът ни надделя с 4-6 6-4 6-4.

До момента бившият №3 и Синер не се бяха срещали. 19-годишният италианец надигра Стефанос Циципас в предходната фаза, докато българинът се справи без никакви проблеми с Йошихито Нишиока, като му даде само гейм. А в началото надделя над Джалука Магер със 7-5 6-1.

До момента най-доброто представяне на топ тенисиста ни във Вечния град е от 2014, когато на полуфиналите на Мастърса той загуби в две части от Рафаел Надал.