Българският тенисист Григор Димитров преустанови участието си на втория Мастърс през годината – този в Мадрид, след загуба в два сета от американския квалификант Тейлър Фриц. Гришо падна след два загубени тайбрека – 6:7(8), 6:7(4) и по този начин не успя да заработи точки, които да го изкачат допълнително в ранглистата. Предходният сезон преклони глава в испанската столица в първия си мач срещу Милош Раонич.

Победата изпраща Тейлър Фриц напред в надпреварата, като в следващия кръг американецът ще мери сили със световния №1 Новак Джокович. Все пак Григор трябва да съжалява за пропуснатата възможност, след като изигра сравнително солиден двубой, но със слаби отигравания във важните моменти от двубоя допусна поражение в първата си среща с американеца. 

В първия тайбрек от мача Григор стигна до три мини-пробива, които за негово съжаление бяха неутрализирани от 21-годишния американец, след което той надделя с мощния си сервис над волята при българина. Вторият сет стартира кошмарно за Григор, който допусна ранен пробив, но все пак успя да го върне в средата на сета, а в последствие прати частта във втори тайбрек. Там нещата обаче не бяха въобще изравнени, като първото подаване на Фриц работеше безотказно, а българският №1 нямаше никакъв отговор.

GONG.BG следи всичко, което се случва на кортовете в Мадрид по време на срещата между Димитров и Фриц.

--------------------------------------

МАЧЪТ НА ЖИВО:

Втори сет:

Тайбрек: Фриц стигна до мини-пробив в тайбрека на втория сет, след като пусна своята първа къса точка в мача. Видимо Григор се разгневи и със сервис в тялото направи резултата 1:2 за американеца. Американецът продължи с фамозните си начални удари, които тормозят неспирно нашия тенисист. Григор игра къса топка, която бе посрещната от Фриц, но бекхендът му бе много крив и мини-пробивът бе върнат – 2:3. Гришо прецени да направи поредна къса топка, която обаче спря в мрежата и предимството отново бе на страната на Фриц. Американецът съумя да спечели и двата сервиса на Григор, като дръпна с 5:2. Все пак родният тенисист направи впечатляващо стоп-воле, като върна единия мини-пробив за 3:5. Форхенд в мрежата от Григор обаче направи така, че Фриц имаше три мачбола, като два от тях са на сервиси на Гришо. При първия Димитров нямаше проблем, след като разкара по корта опонента. С грешка от основната линия на бекхенд, Григор прати Фриц към следващия кръг.

6:6: Изключително присъствие на Григор Димитров в 12-ия гейм, като българинът спечели подаването си на нула. Движението на Фриц бе сложно, което донесе успеха в гейма на българина.

5:6: Усети се нервност в играта на Тейлър Фриц в хода на последвалия гейм, като българинът имаше предимство, но в крайна сметка Фриц стигна до 40:30. Тогава се наложи той да сервира на втори сервис, а нашият тенисист върна перфектно подаването на основната линия, след което Фриц сбърка удар, дълбоко в корта за равенството – 40:40. Все пак с постоянство и увереност Фриц успя да си завоюва подаването.

5:5: В десетия гейм от сета Гришо съумя да притиска максимално съперника, който трудно устояваше на мощните удари на Гришо в по-дългите разигравания. Все пак Фриц контрираше българина на ретур още след сервиса на Димитров, но с грешка в мрежата от американеца, геймът отиде за Григор.

4:5: Все пак Фриц демонстрира добра психика в Мадрид, след като квалификантът успя да затвори гейма си на 0.

4:4: След върнатия пробив Григор Димитров заигра с впечатляващо самочувствие на корта, докато Фриц не можеше да отговори на яростта, предадена от българина върху темпото на игра.

3:4 Пробив за Гришо! Фриц показа колебания в движението си по корта, а Гришо моментално наказа това, стигайки до 0:30 при сервис на американеца. Грешка от форхенда от страна на Фриц даде на Григор две точки за пробив. Родният тенисист нямаше шанс при първия си пробив, но Фриц допусна двойна грешка и пробивът беше върнат!

2:4: Гришо показа настроение в играта си в последвали си сервис-гейм, подчинявайки опонента с два поредни прекрасни завършека, като вторият дойде с чудесен слайс по диагонала. Все пак Фриц върна резултата на 30:30, но Гришо стигна до затваряне на сета с поредни солидни сервиси, които не влизаха в началото на сета.

1:4: Петият гейм в частта, в която Фриц сервира за пореден за него път мина безпроблемно, като той покачи на 93% точността на вкаран свой първи сервис.

1:3: В четвъртия гейм на втория сейт дойде време Григор да спечели своя сервис-гейм, като това стана, след като остави Фриц на 30.

0:3 Увереността у Фриц дойде могъщо, като сервисът му заработи безотказно, завоювайки без време третия гейм, с което затвърди пробива си срещу Григор Димитров.

0:2 Пробив за Фриц! Ужасяващо начало на втората част за Гришо. Той беше колеблив на свое подаване и това се отрази на представянето му в гейма. И логично доведе до точка за пробив пред американеца, от която той се възползва светкавично и поведе с пробив за 2:0. 

0:1 Фриц започна сета със свой сервис и въпреки че имаше определени трудности в някои моменти, не позволи колебания и взе подаването си, давайки две точки на българина. Това обаче не му попречи да затвърди възходящата линия на представянето си от тайбрека и да поведе и във втората част. 

Първи сет: 6:7

Тайбрек: Григор стартира добре тайбрека, пласирайки добър сервис, след което Фриц допусна грешка, за да може българинът да има мини-пробив. Последва поредна грешка от американеца, с която Гришо стигна до втори мини-пробив, или иначе казано 3:0. Фриц започна да рискува, което му донесе успех и върна първия мини-пробив, след което Гришо предаде двете си подавания с двойна грешка – 3:3. Все пак Гришо не се провали след двойната грешка и продължи да води с един мини-пробив, но при 3:5 предаде и него, за да може Фриц да сервира два пъти, при това успешно, зад а поведе с 6:5. Въпреки това Григор показа здрави нерви и с комбинация къса със спринт към мрежата направи резултата 6:6. Последва ключов сервис от Гришо, като нашият поведе със 7:6 и стигна до първия си сетбол, а Фриц даваше начало на разиграването при втори сервис. С дълбоко подаване той изненада Григор, а форхендът му излетя аут – 7:7.

После дойде качествен сервис от Григор за 8:8, а при последвалото разиграване дойде колебания от Гришо и с мрежа/аут топката отиде навън, за да може Фриц да има сетбол на негов сервис. Американецът сервира брилянтно и „открадна” първия сет от Гришо – 7:6(8).

6:6 Геймът на американеца стартира перфектно за Гришо, който след първите три подавания на дваж успяваше да пласира прекрасен ретур, който налагаше контрола от него в разиграването. При 15:30 късметът спаси Фриц, като топката падна на милиметри зад основната линия и да се стигне до точка за пробив. В крайна сметка Фриц успя да затвори частта, пращайки сета в тайбрек.

6:5: 11-ият гейм стартира с добро разиграване и поредната добра къса през деня за Гришо, като Фриц опита да върне с удар между краката, но топката отлетя към горните редове на корта в Мадрид. Последваха серия от добри начални удари на Григор, като резултатът стана 40:0, за да може българинът да прати сета поне в тайбрек.

5:5 Нашенецът показа перфектен ретур при втория сервис на Фриц в десетия гейм, като частта бе равностойна, а разиграванията приключваха сравнително бързо. Все пак след 30:30 Фриц показа спокойствие във важните моменти и уверено затвори гейма.

5:4: Солиден отговор от Гришо след двата поредни спечелени гейма от страна на Фриц, като остави опонента на 0, за да поведе отново в резултата.

4:4: Прекалено спокойно и уверено Тейлър Фриц взе подаването си, като Гришо не успя да даде сериозен отпор при сервиса на съперника.

  • След седмия гейм непредизвиканите грешки от страна на Григор Димитров са шест на брой.

Пробив! 4:3: Американският тенисист се ориентира доста бързо в обстановката и върна пробива на Григор, който трудно отговаряше на мощта от форхендите на Фритц, които той отправяше главно от основната линия.

Пробив! 4:2: Присъствието на корта на Гришо в шестия гейм бе сериозно, а бекхендът му работеше безотказно срещу Фритц, като с първата си възможност за пробив българинът стигна до „кражба” на сервиса на Фритц.

3:2 Григор Димитров записа безпроблемен пети гейм, с който отново дръпна напред в резултата срещу Фритц.

2:2 С два поредни форхенда, които бяха неуловими за Гришо стартира четвъртия гейм, а Фритц умело контролираше сервиса си, с което затвори гейма.

2:1 За разлика от първия си сервис-гейм, то при втория му такъв Гришо се справяше прекрасно при пласирането на началния си удар, което затрудни Тайлър Фритц, който трудно отговаряше на агресията от Гришо. Въпреки това Фритц се поотпусна и вкара мача в равенство, но в крайна сметка родният тенисист си спечели подаването.

1:1 Сервисът на Фритц проработи доста добре от самото начало, като безпроблемно контролираше събитията на корта във втория гейм. Все пак при 40:0 Гришо успя да контрира мощен форхенд с бекхенда си по диагонала, намалявайки за 40:15. Все пак след стилно разиграване между двамата, геймът отиде на сметката на американеца.

1:0: Първият гейм в мача бе сервиран от българина, като започна точка за точка между него и Фритц. Трудно влизаше първият сервис на Гришо и американецът стигна до точка за пробив рано-рано. Все пак Димитров изравни и с добър втори сервис започна добре срещата.