Най-добрият български тенисист - Григор Димитров, остана на крачка от финала на турнира от сериите „Мастърс“ в китайския мегаполис Шанхай, след като отстъпи с 0:2 сета [6:7 (7), 3:6] срещу руснака Андрей Рубльов в здрава битка на 1/2-финалите след 1:49 минути игра. 

Снимки: Gulliver/GettyImages
35 снимки

Димитров, който в по-ранните кръгове на турнира отстрани играчи като световния номер 2 Карлос Алкарас от Испания и олимпийския вицешампион Карен Хачанов от Русия, отново показа солидна игра, особено в първия сет, но пропусна възможности в ключови моменти, които бяха наказани от Рубльов.

По този начин българинът пропусна възможността да се класира за първи финал на турнир „Мастърс“ от 2017-а година, когато спечели титлата в Синсинати. Димитров вече е с баланс от една победа и осем загуби на полуфинали на надпревари от такъв ранг.

Въпреки поражението Гришо може да е много доволен от представянето си в Китай. Преди страхотния си рейд в Шанхай българинът игра полуфинал в Чънду, както и четвъртфинал в Пекин, като и в двата случая загуби от играчи от Топ 10. Чудесното представяне на Димитров в Шанхай ще се отрази на ранкинга му. В понеделник българинът ще се изкачи до №16 в света и ще бъде на 145 точки зад 15-ия в подреждането Карен Хачанов.

Рубльов пък заслужи мястото си на финала, където ще се изправи срещу поляка Хуберт Хуркач, който надделя над американеца Себастиан Корда с 6:3, 6:4.


FT 🎾 | ГРИГОР ДИМИТРОВ - АНДРЕЙ РУБЛЬОВ  0:2 сета  [6:7 (7), 3:6]

ATP 1000, Шанхай, 1/2-финал

Григор Димитров Андрей Рубльов

източник: Sofascore.com


ПЪРВИ СЕТ  6:7 (7), 1:16 минути:

1:0 - Григор сервираше за начало, но сбърка и първата точка бе за Рубльов, който обаче след това се оплака на съдията на стола за някакъв шум в залата. Руснакът също сбърка бекхенд точките станаха по 15. Последва дълго разиграване от дъното на корта от около 20 удара, при която българинът прати бекхенд в мрежата – 15:30, а Рубльов продължи да гледа към тавана заради някакъв шум, който явно само той чуваше. Димитров обаче записа две отлични бързи точки чрез сервис и форхенд-уинър, а с още едно безпроблемно подаване затвори гейма.

1:1 - Българинът не успя в опита си за слайс-бекхенд, но Рубльов пресили форхенд и 15 равни. Два невърнати начални удара дадоха аванс от 40:15 за руснака, но Гришо намали след отлични подсечени бекхенди до 40:30. Руснакът затвори гейма с отличен сервис.

2:1 - Труден гейм за Григор. Неточност от задната страна на ракетата на българина доведе до 15 равни, а след това и двойна грешка за 30 точки. Класическа комбинация с форхенд-уинър след подаването доведе до 40:30, но в следващото продължително разиграване от основната линия Гришо не можа да намери правата с бекхенд и се стигна до дюс. Нов форхенд-уинър обаче след качествен сервис и предимство за нашето момче, а още един безответен начален удар сложи край на гейма.

Снимки: БГНЕС / BGNES
27 снимки

2:2 - Бърз гейм за руснака, въпреки че сбърка от бекхенд и даде точка на Григор, но веднага след това се реваншира с неотразен сервис за 15:15. Първият ас му донесе предимство от 30:15, след което още един мощен сервис го изведе до гейм-бол. Нов печеливш удар от тази страна на руснака изравни резултата.

3:2 - Отново се стигна до проблеми за Григор. Рубльов поведе с 0:15, но след това сгреши при размяна на бекхенди от основната линия и показа нерви. След това руснакът направи още две неточности и продължи да нервничи и да говори с треньора си. Добри форхенди обаче донесоха на руснака дюс чрез доминация в две разигравания. Димитров обаче също обаче показа силата на форхенда си по обратния диагонал и стигна до предимство, след който взе гейма си с удар от дъното на корта.

3:3 - Изключително дълъг гейм, в който Григор изпусна четири шанса за пробив!  Българинът поведе с 40:0 точки, след като спечели две точки от форхенд , а след това руснакът сбърка прав удар и се стигна до троен брейк-бол. Рубльов обаче се върна в гейма с три поредни точки с успешно излизане на мрежата, форхенд на линията след сервис и неотразен начален удар. Следващото разиграване предложи цели 29 удара, което беше спечелено от Димитров с форхенд  на линията и успешен решителен смач. Това означаваше четвърти брейк-бол, но Рубльов се справи, макар много малко да не достигна на Григор да реализира минаващ бекхенд. Руснакът продължаваше да цели линиите с бекхенд, което му издейства предимство, но размяна с форхенди от средата на корта завърши с негова грешка - нов дюс. Контакт с филето даде нов шанс на Рубльов да затвори гейма, но отново сбърка и се стигна до ново равенство. Двойна грешка на Андрей отново го изкара извън нерви, но след това световният номер 7 си осигури пак предимство, а десетмиунтният гейм завърши с ас.

4:3 - Григор набързо взе гейма си на нула точки и отново поведе в резултата.

4:4 - Рубльов също отговори категорично, отново със сервис-гейм на нула точки, за да избегне повторение от предишното си подаване.

5:4 - Нови затруднения за българина в неговия сервис-гейм. След ново дълго разиграване Григор завърши смач от сервис-линията за 30:15, но след това сгреши форхенд за 30 равни. Последва нова неточност от предната страна на ракетата на хасковлията, след което се стигна до дюс- Григор взе предимство след спечелено разиграване от дъното на корта, а геймът завърши с пресилен форхенд на Рубльов.

5:5 - Рубльов поведе с 30:0 след добри сервиси, но Григор успя да влез в разиграване и спечели следващата точка. Нов добър начален удар и гейм-бол за руснака, но следващото разиграване отново беше спечелено от българина. Руснакът все пак успя да вземе подаването си.

5:6 и пробив за руснака! Григор направи две поредни грешки от бекхенд за 15:30, а двойна такава означаваше два шанса за пробив на съперника. Още при първата възможност руснакът успя да се възползва, след като издържа на бърза размяна на удари дъното на корта, която завърши с форхенд в мрежата на българина.

6:6 и моментален рибрейк от страна на Григор! Българинът изравни за 15:15 след лифтиран бекхенд от основната линия, а след това непредизвикана грешка на Рубльов доведе до 15:30. Руснакът отново се довери на сервиса си и това сработи за 30 равни а в следващата размяна по диагоналите руснакът сбърка и се стигна до шанс за рибрейк. Той стана факт след чудесно разиграване, в което Григор показа страхотна комбинативност на бекхенди за 6:6. Така победителят в първия сет щеше да се определи в тайбрек.

ТАЙБРЕК, 6:7 (7) и сет за Рубльов! Той стартира лошо за първата ни ракета , след като сбърка бекхенд в близост до мрежата, а след това отличен бекхенд-уинър по правата на Рубльов му донесе втора точка. След това обаче не можа да прехвърли мрежата при опит да върне подсечен обратен удар на съперника по правата. Мини-пробивът беше изравнен при 1:2, а после руснакът направи непредизвикана грешка за 2:2. Последва отлично разиграване, при което Григор избра да не излиза на мрежата в изгоден момент и завърши с негов смач в мрежата от средата на корта за 2:3.

Гришо почти веднага възстанови отново паритета в мини-брейковете при 3:4, но пък Рубльов отново дръпна с излизане напред и завършващо воле за 3:5. Ново страхотно разиграване беше спечелено с отличен форхенд-уинър със 151км/ч на българина и той намали на 4:5. След това хасковлията показа перфектна защита и дочака грешка на противника за 5:5, но прати форхенд в мрежата за 5:6. Руснакът имаше сетбол, но сервисът беше за Гришо и той отново се облагодетелства от неточност на опонента за 6 равни. Българинът стигна до сетбол с чудесен форхенд-уинър, но Рубльов го отрази с ас за 7:7. Руснакът стигна до сетбол, а след продължителна размяна от основната линия успя да затвори сета след бекхенд по правата в аут на Димитров - 6:7 (7).


ВТОРИ СЕТ  3:6, 33 минути:

1:0 и пробив за Григор! Страхотната игра и на двамата продължи и на старта на втората част, когато Григор показа техника и с прекрасна къса топка си издейства ранен шанс за пробив. Той стана факт след отлична разнообразна атака от основната линия и също с къса топка. 

2:0 - Гришо затвърди пробива със сравнително бърз сервис-гейм на 15 точки.

2:1 - Рубльов се съвзе и взе първия си гейм във втория сет след силните си сервиси. Руснакът направи и отличен форхенд-уинър по правата за 40:30.

2:2 и руснакът върна пробива! Григор до гейм-бол в своето подаване при 40:15, но след това направи двойна грешка и прати бекхенд в мрежата – дюс. След това пресилен подсечен обратен удар донесе предимство и шанс за пробив пред Рубльов. Отличен бекхенд по правата възстанови равенството, но след това сантиметър не стигна на бившия №3 в света и нова точка за пробив. Руснакът „хвана“ линията с дълбок бекхенд и провокира грешка на съперника, с което върна пробива.

2:3 - Бърз сервис-гейм за Рубльов на нула точки, който превключи на друга предавка и показа, че пробивът, който му направи Григор, не му е повлиял.

2:4 и нов пробив за Рубльов! Руснакът продължи да доминира на корта и със силен прав удар по правата взе предимство за 0:15, след което обаче сбърка подобно отиграване – 15:15. Григор беше изненадан от ретур на линията за 15:30, а отличен нов такъв осигури на руснака два брейк-бола. Рубльов беше спечелил 12 от последните 14 точки. Форхенд в аут на Гришо и пробивът стана факт.

2:5 - Рубльов не отпускаше от педала на газта и набързо си осигури аванс от 40:0 и почти безпроблемно взе гейма си.

3:5 - Григор опита да се съвземе с бърз сервис-гейм на нула точки, но Рубльов предстоеше да сервира за мача.

3:6, гейм, сет и мач за Андрей Рубльов! Руснакът не показа и грам колебание в  своето подаване и почти без игра стигна до троен мачбол, като още първия беше оползотворен - 6:7 (7), 3:6 за 1 час и 49 минути.