Най-добрият български тенисист Григор Димитров направи страхотен обрат и победи първата ракета на Великобритания Камерън Нори след 6:7 (2), 6:1, 6:4 в първия си мач на турнира на трева от сериите ATP 500 в „Куинс“, Лондон.

Gulliver/GettyImages
51 снимки

31-годишният хасковлия изигра чудесен мач, в който записа цели 18 аса и направи едва три двойни грешки. Трябва да се отчете и високия процент на вкаран първи сервис от българина - 76%. Това бе и първи успех за Григор над миналогодишния финалист на надпреварата в английската столица в третия мач помежду им.

В следащия кръг Гришо ще срещне победителя измежду Ботик ван де Зандсхулп от Нидерландия или квалификанта Пол Джъб. Българинът е и шампион в турнира за 2014-а, като достигна и до полуфиналите през 2017-а година.


ПЪРВИ СЕТ [6:7 (2)], 45 минути:

0:1 - Британецът взе първата точка след мощен сервис. Последва обаче негова грешка от форхенд за 15 равни. Нов силен сервис с добавка форхенд-уинър му даде аванс от 30:15, но после не сполучи със слайс от задната страна на ракетата. Българинът обаче сбърка на ретур, след което Нори направи първия си ас по диагонала в полето за предимство и взе първия гейм.

1:1 - Хасковлията стартира убедително първия си гейм с комбинация от сервис плюс форхенд-уинър. Последва обаче удар в мрежата за 15:15. Последва дълго разиграване, спечелено от Григор с форхенд по правата – 30:15. Страхотно отиграване с китка от Димитров му донесе невероятен уинър за 40:15. Гришо завърши гейма с печеливш форхенд по обратния диагонал.

1:2 - Нори взе аванс от 30:0 след непредизвикана грешка на Димитров, а после българинът прати бекхенд в мрежата. Гришо записа точка след слаба къса топка на британецът, който обаче отново заложи на сервиса си за 40:15. Отличен форхенд по диагонала на българина,  а след това и бекхенд-уинър за 40:30. Британецът обаче направи успешна комбинация от сервис-форхенд и затвори гейма в своя полза.

2:2 - Григор взе аванс от 30:0, като втората точка дойде след първия му ас по правата в полето за предимство. Нори обаче отговори с отличен ретур на линията и форхенд-уинър. Гришо обаче отново показа класа след комбинация от начален удар и печелившо воле. Последва форхенд на Димитров в мрежата за 40:30, но вторият му ас му донесе втори гейм на сметката.

2:3 - Бърз гейм за Нори. Британецът дръпна с 30:0 след два невърнати сервиса от страна на Григор, а след това направи два поредни аса по правата и отново взе аванс в резултата.

3:3 - Григор също взе следващото си подаване на нула точки след силен начален удар и помощ от мрежата. Последваха и две поредни отлични волета от страна на Димитров - 3:3.

3:4 - Пореден бърз гейм в мача, след Нори не остави шансове на Григор с мощните си сервиси и взе подаването си на нула точки.

4:4 - Българинът обаче не отстъпваше и също показваше най-доброто от сервиса си. Димитров дръпна с 40:0 с четвъртия си ас, а след това затвори и гейма с невърнат втори начален удар.

БГНЕС / BGNES
21 снимки

4:5 - Тук Григор успя да открадне точка при посрещане и прекрати поредицата от успешни отигравания на подаващия в последните няколко гейма. Тя дойде за 30:15, но в крайна сметка Нори успя да вземе подаването си без особени проблеми.

5:5 - Британецът взе първата точка в сервис-гейма на Гришо, но след това обърна до 30:15. Първата двойна грешка на българина върна Нори в гейма за 40:30, ала все пак геймът отиде на сметката на Димитров.

5:6 - Равностойната игра между двамата продължи. Британецът взе аванс от 30:15, а Григор имаше чудесна възможност да направи бекхенд-уинър по диагонала, но намери мрежата. Следващата точка беше за българина, но Нори завърши гейма си с ас.

6:6 - Григор вкара първия сет в тайберек бързо-бързо, след като реализира форхенд-уинър по правата веднага след сервис, а после провокира грешка на съперника си след хубав бекхенд в средата на корта. Петият ас на хасковлията доведе до най-логичното - тайбрек.

ТАЙБРЕК 6:7 (2), сет за Нори! Британецът записа ас по диагонала в полето за равенство за 0:1, но Григор успя да отговори с невърнат втори сервис за 1-1. Първият мини-пробив обаче дойде на сметката на Нори след минаващ форхенд. Последва пресилен форхенд от ракетата на хасковлията за 1:3. Британецът обаче върна жеста след първата си двойна грешка, но моментално след това реализира печеливш форхенд по обратния диагонал за 2:4. Изведнъж се получи спад в играта на Григор и Нори съумя да затвори сета с ас по диагонала за 48 минути игра.


ВТОРИ СЕТ (6:1), 24 минути:

1:0 - Григор успя бързо да вземе подаването си в началото на втория сет, макар че първата точка беше спечелена от Нори.

2:0 и пробив за Григор! Най-завързания гейм от началото на мача. С лека доза късмет българинът успя да изравни за 15:15 при един бекхенд – филето се оказа на страната на нашия сънародник. Последва обаче непредизвикана грешка на Григор на празен корт. В крайна сметка се стигна до 30 равни след грешка на Нори от воле. Ас обаче върна предимството на Нори. Последва дълга размяна на подсечени бекхенди, която беше спечелена от Димитров и за първи път в мача някой гейм влезе в дюс. Още един слайс в аут на британеца доведе и до първа точка за пробив на съперника му и Гришо се възползва след прекрасно разиграване от основната линия и изчакване на грешка от съпреника.

3:0 - Българинът дръпна светкавично с 40:0 и увеличи броя на асовете си на 9. Минаващ бекхенд на Нори му спечели една точка, но след това с 10-ия ас Григор затвърди пробива.

4:0 и нов пробив за Гришо! Британецът взе първата точка, но последва 25-ия уинър на Григор за 15 равни. Българинът беше доста близо до обрат в точките, но не намери линията. Нов уинър от ретур на Гришо доведе до 30:30. Хасковлията показваше страхотна агресия, което доведе до непредизвикана грешка на британеца и шанс за брейк-бол. Бекхенд в мрежата на Нори направи пробива факт – 4:0.

5:0 - Много бърз гейм за Григор, в който наниза три аса за 5:0.

5:1 - Британецът успя да отърве „геврека“ и взе първи гейм във втория сет на нула точки.

6:1, гейм и сет за Григор! Българинът тръгна с чудесен начален удар, а след това и точен форхенд-уинър по правата за 15:0, а секунди след това и 30:0 със същото отиграване. Последва неточно драйв-воле на хасковлията за 30:15. Бехенд в аут на Нори донесе два сетбола за Димитров, но той не успя да се възползва от първия заради двойна грешка. Грешка на лайнсмена ощети българина и той трябваше да преиграва точката, но записа невърнат сервис и затвори сета за 24 минути.


ТРЕТИ СЕТ (6:4), 47 минути:

0:1 - Нори стартира уверено третия сет и набързо взе подаването си, като на два пъти британецът получи „помощ“ от филето, което попречи на Григор да реализира минаващ бекхенд.

1:1 - Българинът взе на нула точки подаването си, след като продължи с форхенд-уинърите, както и неотразените начални удари от страна на Нори. Гришо приключи гейма на нула с атрактивен смач.

1:2 - Британецът взе първата точка след бекхенд в аут на Григор. Втората двойна грешка на Нори обаче доведе до 15 равни. Отново отскок от линията направи топката неудобна за Димитров и той сгреши с обратния си удар. Последва и пресилен форхенд по диагонала – 40:15. Невърнат сервис на британеца му донесе предимство в геймовете.

2:2 - Григор стартира добре гейма си и дръпна с 30:0 след комбинация от начален удар и завършващ форхенд, а след това и невърнато подаване по диагонала. Неуспешна къса от бекхенд на българина намали преднината му, а после той сбърка за 30 равни. Слайс на Нори доведе до нетипичен отскок и Димитров направи нов неуспешен удар, като трябваше и да отразява първа точка за пробив на свой сервис. Той се справи с тази задача, а после нова комбинация от сервис и форхенд доведе до предимство в негова полза. Форхенд в мрежата на Григор отново доведе нещата до дюс, но 15-ият ас ва хасковлията му донесе нов адвантаж. Геймът бе завършен с още един неотразен начален удар.

3:2 и пробив за Григор! Британецът стартира с успешно воле за 15:0. Григор обаче прати форхенд в мрежата и резултатът стана 30:0. Нори също сгреши за 30:15. Българинът записа прекрасен форхенд-уинър от ретур, а световният №11 сгреши воле и се стигна до дюс. Два поредни форхенда на линията и завършващ такъв изведоха Гришо до брейк-бол, но нова „намеса“ на филето го лиши от пробива. Нов чудесен минаващ бекхенд на Григор му осигури още една възможност за пробив, но Нори успя да се справи успешно на мрежата и отново върна равенството. Непредизвикано сбъркан форхенд на британеца доведе до трети брейк-бол, но и той бе отразен с мощен сервис. Форхенд по правата изправи Григор пред четвърти шанс за пробив, който стана факт след двойна грешка на Нори.

4:2 - 17-ия ас на Гришо му донесе аванс от 30:0, а бързо след това затвърди пробива на нула точки.

4:3 - Отново Григор показа класата си с невероятен форхенд по правата над най-високата част на мрежата, докато тича за 15:0. Нори обаче успя да отвърне и да обърне гейма в своя полза с помощта на своя сервис и така спря серията на българина.

5:3 - Страхотен Григор показа изключителен характер и обърна гейма от 0:40. Двойна и непредизвикана грешка от форхенд по обратния диагонал поставиха Димитров в доста деликатна ситуация за 0:30, а невероятен ретур на линията даде шанс на Нори за уинър, който му осигури троен брейк-бол. Той обаче сбърка от бекхенд, а форхенд на линията от българина доведе до 30:40. Ас №18 по диагонала в полето за предимство доведе нещата до дюс. Контрапие от форхенд даде предимство за хасковлията, а неотразен сервис по диагонала сложи край на тежкия гейм. Григор обаче беше само на гейм от победата.

5:4 - Форхенд-уинър на Григор доведе до 15 равни. Хубав ретур провокира грешка на Нори от бекхенд по диагонала и 15:30. Британецът обаче изравни, а Григор отигра добре от основната линия и дочака неточност, за да стигне до мачбол на сервис на противника. Нори не се предаде и след два невърнати сервиса и осмия му ас доведоха до това Гришо да сервира за мача.

6:4, гейм, сет и мач за Григор! Българинът стартира отлично със сервис-форхенд, но след това пресили удара си при следващото разиграване – 15:15. Григор спечели разиграване между бекхендите на двамата, а след това, със завършващ форхенд, Гришо стигна до два мачбола. Постепенна акция с влизане напред в корта приключи мача в полза на най-добрия ни тенисист и за точно два часа игра.


FT | ГРИГОР ДИМИТРОВ - КАМЕРЪН НОРИ  2:1 сета [6:7 (2), 6:1, 6:4]