Най-добрият български тенисист Григор Димитров постигна изключително трудна, но сладка победа след обрат с 2:1 сета [6:7 (5), 7:5, 6:4] над австралиеца Кристофър О'Конъл в 1/4-финален сблъсък на турнира от сериите ATP 250 в швейцарския град Женева. 

БГНЕС / BGNES
15 снимки

Българинът трябваше да прекара на корта 2 часа и 43 минути, но показа страхотен характер и не се предаде, въпреки че беше в изключително тежка ситуация в средата на втория сет. Първата част бе загубана от хасковлията с тайбрек, а след това играта му се "разруши" и австралиецът, който е 85-и в света, имаше пробив и водеше с 4:1 гейма във втория сет. Бившият №3 в света обаче се вдигна и стигна до обрат в частта. В последния трети сет двамата редуваха силен със саб гейм, размениха си по един пробив, но в решителния седми гейм Григор взе за втори път подаването на съперника и до края удържа аванса си. С успеха хасковлията заработи 29355 евро и 90 точки за световната ранглиста, в която заема 33-о място.

Поставеният под номер 4 в схемата Димитров, който участва с "уайлд кард", е на 1/2-финал за втори път през сезона, след като игра такъв в Ротердам, но го загуби от руснака Даниил Медведев. Сега негов противник ще бъде деветият в света американец Тейлър Фриц, който елиминира без особени проблеми Иля Ивашка от Беларус с 6:1, 6:2.  Двамата имат един помежду си досега, който беше спечелен от американеца с 2:0 сета "Мастърс"-а в Мадрид през 2019-а година.

Турнирът в Женева е последна проверка преди започващото в неделя Открито първенство на Франция. Димитров ще играе в първия кръг в Париж срещу тенисист от квалификациите. 


ПЪРВИ СЕТ 6:7 (5) (59 минути):

1:0 - Българинът стартира успешно срещата, като взе първото си подаване на 15 точки след отлчни сервиси.

1:1 - О’Конъл дръпна с 30:0, но с две грешки от форхенд се стигна до равенство. Воле на българина излезе малко в аут, след което австралиецът затвори гейма.

2:1 - Началният удар на българина беше на ниво отново и с два уинъра веднага след подаването стигна комфортно до нова преднина, вземайки гейма си на нула точки.

2:2 - Гриор пропусна отличен шанс за пробив, след като водеше  40:0 точки. Българинът пласира два страхотни ретура, след които спечели точки дръпна с 30:0, а после реализира уинър с подсечен бекхенд тип контрапие. Австралиецът отрази и трите брейк-бола. Геймът влезе в дюс и О'Конъл успя да го измъкне с два добри сервиса.

3:2 - Димитров продължи с прекрасната серия от начален удар и взе лесно подаването си, въпреки че загуби първата точка.

3:3 - Австралиецът отговори на предизвикателството също с добри начални удари и бързо изравни отново резултата, като даде само точка на съперника.

4:3 - Най-оспорвания гейм до момента, в който българинът имаше някои проблеми и показа колебания с двойна грешка, след която изостана с 0:30. След това обаче добри комбинации от сервис-форхенд донесоха равенство в резултат. Намеса на мрежата отново в полза на австралиеца вкара гейма в дюс, но в крайна сметка Димитров успя да измъкне подаването си.

БТА / BTA
7 снимки

4:4 - О'Конъл загуби първата точка в следващия си сервис-гейм, но след това не даде повече шансове на Гришо със силните си начални удари, за да изравни геймовете. 

5:4 - Григор се наложи са отразява първа точка за пробив! Първото подаване на българина изчезна, но се справи с форхенд-уинър за 30 равни, но след това направи непредизвикана грешка с предната страна на ракетата и беше изправен пред точка за пробив. С невърнат втори сервис тя беше отразена, а после нов сгрешен ретур на австралиеца донесе предимство на Гришо. Прекрасен бекхенд по правата след отлична защита обърна гейма в полза на българина.

5:5 - Австалиецът дръпна с 40:0, но след това сам си направи гейма труден. С две грешки от неговата ракета Григор успя да прати нещата в дюс, но в крайна сметка 85-ият в света измъкна подаването си. 

6:5 - Гришо си осигури поне тайбрек в този сет след експресен гейм на нула точки.

6:6 - О'Конър видя малко зор в последния си сервис-гейм през първата част, но успя да наложи волята си, като го затвори на 30 точки и прати равностойния първи сет в тайбрек.

ТАЙБРЕК, 6:7 и сет за О'КОНЪЛ! Австралиецът поведе първи с мини-брейк, след като атакуваше бекхенда на българина и дочака точния момент да запише уинър по диагонала за 3:1 точки. Григор бързо успя да стигне до  равенството след дълго разиграване, в което беше дълбоко зад основната линия, но успя да надделее с форхендите си. Димитров отрази сетбол с прекрасна атака с форхенд по правата, но после сбърка с правия си удар и прати топката в мрежата за 6:7 (5) за 59 минути игра.


ВТОРИ СЕТ  7:5 (55 минути):

0:1 - О'Конъл започна с бърз сервис-гейм, в който нямаше проблемида затвори на 15 точки.

0:2 и ПРОБИВ ЗА АВСТРАЛИЕЦА! Играта на Гришо напълно се разпадна, докато опонентът му, изпълнен със самочувствие, продължаваше да атакува мрежата при всяко удобно положение и стигна заслужен брейк-бол. За негово съжаление, Гришо успя да спечели размяна на бекхенди по диагоналите и се стигна до дюс, но Димитров направи двойна грешка. Тя беше поправена бързо с добър форхенд на българина, за да влезе в ново равенство, но веднага след това сбърка къса топка и трябваше да защитава трети шанс за пробив. Гришо се справи с комбинация сервис-форхенд, но после не можа да повтори същото упражнение и се стигна до четвърти брейк-бол. Този път форхенд на българина далеч в аут донесе пробива за О’Конъл.

0:3 - Григор опита моментално да се върне в мача, но мощни форхенди от дъното на корта позволиха на австралиеца да затвърди пробива и да покачи на 3:0 гейма във втория сет.

1:3 - Димитров най-сетне показа наченки на завръщане, след като спечели убедително първи гейм във втората част на нула точки.

1:4 - Австралиецът продължи с добрите си сервиси и, макар че загуби две точки, успя отновода поведе с три гейма разлика.

2:4 - Втори пореден силен сервис-гейм на Гришо на нула точки запази разликата от само един пробив. 

3:4 И ГРИГОР ВЪРНА ПРОБИВА! Българинът показа страхотен характер и търпение, с което си зазаслужи успеха в гейма. Хасковлията поведе с 40:0, но след това потрепери, тъй като О'Конъл отново включи мощните си сервиси. В крайна сметка Григор удържа набезите на съпреника, с което запази шансовете си за изравняване на сетовете.

4:4 - Българинът имаше известни колебания, като се стигна до дюс, но набързо изравни резултата.

4:5 - Сравнително лесен гейм за О'Конъл на 15 точки, който спря серията на хасковлията и отново поведе в резултата 

5:5 - Григор отговори подобаващо и на свой ред взе бързо подаването си на 15 точки.

6:5 И НОВ ПРОБИВ ЗА ДИМИТРОВ! Българинът се възползва по най-добрия начин от спада наавстралиеца и с фантастични удари от основната линия и няколко чудесни минаващи удара му донесоха успех, а О'Конър не издържа на напрежението.

7:5, ГЕЙМ И СЕТ ЗА ГРИГОР! Безапелационен Димитров завърши обрата от 1:4 до 7:5 за 55 минути игра с гейм на 15 точки. По този начин сетовете бяха изравнени - по един. 


ТРЕТИ СЕТ  6:4 (48 минути):

1:0 И РАНЕН ПРОБИВ ЗА ГРИГОР! Хасковлията „хвана“ инерцията от края на втория сет и успя бързо-бързо да пробие. Димитров затрудняваше съперника си с отлични ретури, а победната точка дойде след комбинация с предната страна на ракетата.

2:0 - Григор затвърди безпроблемно пробива благодарение на два аса (10-и и 11-и в срещата за него).

2:1 - Австралиецът успя да запише първи гейм в третата част, макар че показваше доста колебания, а и изпитваше някаква болка в ходилото. В крайна сметка той се наложи да вземе медицински таймаут.

2:2 И О'КОНЪЛ ВЪРНА ПРОБИВА! Почивката явно се отрази отлично за 85-ия в света, докато Григор явно загуби концентрация и последва необясним спад в играта му, която се отрази и на корта. Австралиецът заслужи пробива на 15 точки.

2:3 - Пробивът беше затвърден бързо също на 15 точки. 

3:3 - Отново Григор имаше сериозни проблеми и беше на път да бъде поставен в неприятна ситуация. О'Конъл стигна до две поредни възможности за пробив, но българинът се събра в най-тежките моменти и съумя да ги неутрализира. На два пъти се мина през дюс, а накрая Гришо се оказа победител в гейма.

4:3 И НОВ ПРОБИВ ЗА БЪЛГАРИНА! Хасковлията изведнъж отново заигра на най-доброто си ниво и показа непримиримост и обърна от 0:30 и на свой ред стигна до нов пробив, който можеше да се окаже решителен за крайния изход от мача.

5:3 - Григор се доближи само на гейм от победата в мача след бързо затвърждаване на пробива на 15 точки.

5:4 - Завързан гейм, който О'Конъл успя да измъкне, след като негова грешка донесе мачбол на Гришо, но австралиецът успя да я отрази и да остане в срещата.

6:4, ГЕЙМ, СЕТ И МАЧ ЗА ГРИГОР! Димитров стигна бързо до два мачбола набързо след отлични сервиси без опонентът му да играе с топката. По този начин българинът завърши страхотния обрат, с който си осигури втори полуфинал за сезона след два часа и 43 минути игра на Централния корт.


FT | ГРИГОР ДИМИТРОВ - КРИСТОФЪР О'КОНЪЛ  1:1 сета [6:7 (5), 7:5, 6:4]

ATP 250, Женева, 1/4-финал: