Григор Димитров отново напуска Мастърса в Париж в третия кръг, след загуба от Джон Иснър в осминафиналите на турнира.

Иснър се наложи след успех в два тайбрека с 2-1 сета - 7-6, 5-7, 7-6 за почти 3 часа игра. На четвъртфинал американецът ще срещне Хуан Мартин Дел Потро.

Двубоят премина през няколко значими обрата, без много възможности за пробив, двойни грешки в ключови моменти, и разбира се, страхотни асове на Иснър.

Маратонският мач на Григор в Париж в снимки

В първия сет Димитров бе този, който пропусна шансовете си за пробив, за да се стигне до маратонски тайбрек. В него Джон Иснър стигна до първи мини-пробив за 4:3 точки, а след това с най-силното си оръжие от сервис поведе с 6:3 и получи три възможности да затвори сета. Григор спаси всички сетбол възможности за съперника и остана в мача чак до 10:10. Иснър спечели още един шанс да приключи сета, а Гришо му го подари, с двойна грешка за 12:10 в полза на американеца.

Във втората част играта продължи в монотонно темпо, повече по вкуса на Иснър. Гришо пропусна ранна възможност за пробив, но успя да спре сервиса на съперника си в 12-я гейм и най-после да го пробие в решителен миг. От втория опит, Димитров стигна до спечелване на сета след 7-5, след двойна грешка на Иснър.

В третия сет вече Григор имаше видимо леко превъзходство и стигна до пробив в шестия гейм за 4-2. Той проби сервиса на Иснър от третата възможност в гейма със страхотен бекхенд по правата. Димитров затвърди пробива си до 5-2 и бе само на един гейм от спечелване на мача.

Това обаче така и не се случи, и от 5-2, Джон Иснър спечели три последователни гейма, върна пробива след ужасен гейм за Гришо, и изравни до 5-5.

Първият удар на американеца продължи да действа безотказно, той използва отлично асовете, за да приключи нещата отново след тайбрек, в който бе далеч по-безапелационен отколкото в първия сет. В тайбрека Иснър се наложи със 7:3 точки и така с 2-1 сета сложи точка на спора.

Как протече мачът вижте тук:

Джон Иснър - Григор Димитров

Трети сет - 7-6 (7:3) (2-1 сета)

Тайбрек - Иснър продължи с директните точки от сервис, но Гришо върна минипробива бързо до 2:2 точки. Оттам обаче всичко тръгна изцяло в полза на американеца, който спечели тайбрека със 7:3 точки, а с това и мача с 2-1 сета.

6-6 Ас №24 за Иснър праща мача в тайбрек за втори път. 

5-5 Иснър навакса изоставане от три гейма и изравни резултата. Битката продължава!

4-5 ПРОБИВ! Кошмарен девети гейм за Димитров, българският тенисист бе ужасно разконцентриран, взе само една точка и позволи на Иснър да стигне до връщане на пробива и шанс за изравняване!

3-5 Иснър се предаде и даде мачбол на Димитров при свое подаване, но с два поредни аса остана още малко в двубоя.

2-5 Затвърден пробив и Григор е само на гейм от място на четвъртфинал!

2-4 ПРОБИВ! Превъзходството на Гришо му донесе най-после два поредни брейкпойнта в шестия гейм, но той не спечели нито един от тях, за да вземе ключова преднина. Третата точка за пробив в гейма не закъсня, и със страхотен бекхенд по правата българинът най-после стигна до него!

2-3 Гейм на нула за Димитров, като българинът изглежда с една идея по-добре на корта в третия сет.

2-2 С четвъртия гейм дойде и изминаването на втория час от двубоя. В него Григор отново получи точка за пробив, която не успя да оползотвори. 

1-1 Гришо пропусна точка за пробив, и остави на Иснър да изравни резултата.

0-1 Григор бързо взе първия гейм, след което смени ракетата си.

Джон Иснър - Григор Димитров

източник: БГНЕС

Втори сет - 5-7 (1-1 сета)

5-7 ПРОБИВ! Джон Иснър сбърка в решителния момент от 12-я гейм, като даде не само точка за пробив, но и точка за спечелване на сета на Григор. След търпеливо разиграване на мрежата и няколко удара, американецът показа здрави нерви и остана в гейма. След сбъркан сервис обаче нервите му поддадоха и той прати топката в мрежата, за да даде нов шанс на Димитров за приключване на сета. Това се случи след двойна грешка на Иснър и 7-5 в полза на Григор!

5-6 Григор спечели сервис гейма си, а за Иснър остана да спасява отново ситуацията, като я прати в тайбрек.  

5-5 Късите разигравания продължиха, с тежки удари и без много атракция.

4-5 Без да дават много точки на съперника, и Димитров, и Иснър взеха следващите подавания, като Гришо записа и гейм на нула в деветия. 

3-3 Без повече възможности за пробив продължиха да играят двамата в следващите минути.

1-1 Две точки за пробив за Григор, но Иснър отново се спасява.

Първи сет - 7-6 (12:10) (1-0 сета)

Тайбрек! Нищо не се промени в тайбрека, и двамата си вкарваха сервисите с лекота. Джон Иснър стигна до първи мини-пробив за 4:3 точки, а след това с най-силното си оръжие от сервис поведе с 6:3 и получи три възможности да затвори сета. Григор спаси първия сетбол, а Иснър прати в аут топката и при втория, и при третия, за равенство - 6:6.

Гришо спаси и четвърти сетбол, за 7:7 и  след това най-после той стигна до шанс да спечели сета! Последва обаче ново равенство - 8:8, и сетбол №5 за Иснър.

Ново спасяване от страна на Димитров, а българинът стигна до втория си сетбол при 10-9. И ново равенство - 10:10.

Иснър спечели още един шанс да приключи сета, а Гришо му го подари, с двойна грешка за 12:10 в полза на американеца.

Джон Иснър - Григор Димитров

източник: БГНЕС

6-5 Григор малко изненадващо стигна до втора точка за пробив в 11-я гейм, след грешка на Иснър, но американецът пак спаси.​

5-5 Малко грешки и много добра успеваемост диктуваше хода на двубоя, в който нито един от двамата тенисисти не успяваше да покаже превъзходство.

4-3 Това се случи в полза на Григор Димитров в седмия гейм, когато българинът получи своя шанс да пробие подаването на Иснър, но американецът се спаси. 

3-3 Играта продължи равностойно при сервис геймовете на двамата тенисисти, а в първите 6 гейма никой не успя да стигне до точка за пробив.

1-1 Във втория гейм дойде и първата двойна грешка на Григор, преди той да успее да спечели първа точка в мача. 

1-0 Иснър започна ударно, като се нуждаеше само от секунди, за да спечели първия гейм.