Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за втория кръг на турнира на твърда настилка от сериите АТП 500 в австрийската столица Виена с награден фонд 2,56 милиона евро

32-годишният Димитров победи на старта италианеца Лоренцо Музети с 6:3, 6:4 за 94 минути, след като направи по един пробив в двата сета.

Българинът взе подаването на съперника си четвъртия гейм по пътя си към успеха в първата част. Във втория сет той имаше възможност за пробив в третия и в петия гейм, но успя да се възползва едва в деветия, след което при свой сервиз приключи двубоя с първия си мачбол.

Хасковлията завърши двубоя с 8 аса и 20 печеливши удара.

Димитров заработи 35 245 евро и 45 точки за световната ранглиста. Той  достигна до полуфиналите във Виена през миналия сезон, където загуби от бъдещия шампион Даниил Медведев (Русия), а сега той ще бъде негов евентуален съперник във втория кръг. Медведев е поставен под номер 1 през настоящата кампания и ще защитава титлата си. Руснакът ще играе утре с Артюр Фис (Франция).

Сет 1:

Мусети започна бляскаво с бекхенд-уинър по правата за 0-15, а Гришо наниза невърнат сервис и ас по диагонала за 30-15. Смач на мрежата след чудесно изградена атака осигури гейм-бол на българина и той го реализира с бекхенд-уинър на свой ред, който предизвика аплодисментите и на съперника - 1:0. Италианецът записа безупречно подаване и го спечели на нула, като отбеляза още един печеливш удар с обратната страна на ракетата по правата - 1:1.

Гришо също поведе набързо с 40-0 чрез чудесни сервиси, а и добави любимото си драйв-воле от средата на корта. Той направи грешка от форхенд в търсене на уинър, но веднага след това регистрира контрапие с правия си удар и поведе с 2:1. За първи път в мача се стигна до 15-30, след като Димитров излезе напред и завърши с бекхенд-воле. В следващото разиграване (най-дългото досега) българинът не можа да намери уинър от форхенд, но не след дълго заслужи дюс с контриращ прав удар по правата. Форхенд с топспин на италианеца в отговор на подсечен бекхенд излезе в аут и така се получи първия брейк-бол за Гришо. Той обаче не се възползва, пращайки правия си удар извън очертанията - ново равенство. Стоп-воле на мрежата след хубава акция издейства втори шанс за пробив на българина и той вече демонстрира страхотното си придвижване за решителен форхенд по обратния диагонал - 3:1.

Димитров направи двойна грешка за 15-15, а форхенд в мрежата означаваше 15-30. Невърнат сервис възстанови паритета, а два поредни аса свършиха отлична работа за 4:1. Българинът спечели две разигравания от основната линия и дръпна с 15-30, след което натисна спуска от форхенд и с по-темпови отигравания си заслужи двоен брейк-бол. Мусети обаче се измъкна с мощни сервиси, включително ас - дюс. Безкомпромисните начални удари продължиха и италианецът си взе проблематичния гейм за 4:2. Къса топка със сечен форхенд осигури на 22-рия в света аванс от 15-30, но след контакт с мрежата негов прав удар излезе в аут - 30-30. Ас по диагонала в полето за равенство направи съотношението 40-30, а невърнат начален удар - 5:2.

Григор Димитров имаше притеснения в завършващия гейм, в който трябваше да сервира, за да го затвори и трябваше да отразява точка за пробив, като успя да го направи и приключи частта при 6:3.

Сет 2:

Втората част в австрийската столица започна със спечелени геймове от двамата при техен сервис. Григор умело удържаше играта на италианеца, който разчиташе на множество форхенди по диагонала, но българинът беше безкомпромисен, когато той трябваше да сервира с начален удар. При 4:4 Григор стигна до две възможности за пробив, като при първата не успя, макар Мусети да трябваше да се бори сериозно да спечели точката при излизане на мрежата. С впечатляващ ретур на първи сервис на Мусети, то българинът успя да предизвика максимално своя опонент.
 
Мусети не успя да върне с драйв воле топката и тя отиде аут, за да се стигне до сервис, който можеше да прати Гришо във втория кръг от надпреварата. В него той беше непоколебим и го затвори при 40:15, за да очаква срещата си с Медведев в следващия кръг.