Григор Димитров в момента е сред участниците на турнира в Антверп (Бел). В свободното си време българинът отговори на серия интересни въпроси от фенове в “Инстаграм”. Както е известно, първата ни ракета се класира без игра за полуфиналите на надпреварата след отказване на Милош Раонич (Кан) заради травма в коремната област.

- Ритуали в утрото на деня на мач?

- Зависи по кое време на деня играя. Обикновено се събуждам рано и най-важното нещо сутрин е да си изпия кафето. След това постепенно се събуждам, чета новини или книга, а ако имам повече време отивам във фитнеса за малко. После закуска и така.

- Някога работили ли сте със спортен психолог? Как се настройваш психически за мачовете си?

- Да. Дори когато имаш чудесно семейство и приятели, идва момент, в който искаш да започнеш да опознаваш себе си по-добре. Особено когато непрестанно пътуваш и си далеч от близките си. Винаги е хубаво да проведеш откровен диалог със себе си, но в същото време е добре до теб да има професионалист, който да ти помогне да се справиш с всички емоции. Мисля, че работата със спортен психолог помага.

25 снимки

- Какъв смяташ, че е най-добрият съвет към млад тенисист, който иска да стане професионалист?

- Има много съвети, които бих им дал. Първият е да не копират никого и да бъдат себе си. Ако нещо е проработило при друг, не значи, че ще проработи и при теб. Аз винаги съм се опитвал да следвам свой собствен път в живота - както на корта, така и извън него. Мога да им кажа също, че ако се трудят упорито, нещата рано или късно ще се получат. Има неща, които са извън нашия контрол и не бива да губим времето си с тях.

- Кога е по-лесно в един мач: да водиш или да изоставаш в резултата?

- Винаги е хубаво да водиш, но също така трябва да можеш да запазиш това ниво и да задържиш преднината си. Да те считат за аутсайдер понякога много помага, но аз достигнах до етапа в кариерата си, в който тези неща вече нямат значение за мен. Играя заради любовта си към играта.

БГНЕС
13 снимки

- Как успявате да останете мотивиран, въпреки странните условия през тази година?

- Не знам, трудно е за всички. Като цяло годината е доста необикновена не само за тениса, но и за света. Всички знаем каква е ситуацията в момента. Всеки трябва да намери собствената си мотиващия. Всеки намира свой собствен мотив да играе тенис. Моят е много прост - наслаждавам се на играта и на живота ден за ден. Мисля, че сега това е най-важното.

- След толкова много години в тура има ли компонент от играта ви, за който мислите, че може да подобрите?

- Това е непрестанен процес на развитие. Смятам, че ще се подобрявам до последния ден от моята кариера. Никой не се научал на абсолютно всичко в тениса. Въпреки че прекарваме хиляди часове на корта, нашият спорт е толкова комплексен, че винаги можеш да научиш нещо ново. Тенисът непрестанно се променя и развива и трябва да се адаптираш към това до последния мач в кариерата си.

- Най-добрият ви приятел в Тура?

- Трудно ми е да посоча един. За щастие имам много приятели, разбирам се с всички. Често се виждаме и пътуваме заедно, особено сега в тези “балони” заради необходимата карантина на по време на турнирите. Не би било честно да посоча само един.

- Как се влюбихте в тениса?
 
 
- Баща ми е треньор по тенис, а майка ми е бивша волейболистка, така че спортът е в кръвта ми. От момента, в който хванах ракета за пръв път, тенисът се превърна в голямата ми любов. Много хора ме питат какъв щях да съм, ако не бях тенисист, и никога не мога да отговоря на този въпрос, защото за мен никога не е имало алтернатива.

Павел Данев
7 снимки

- Коя е мечтаната ти партньорка на смесени двойки?

- Никога досега на са ми задавали този въпрос... Наистина не знам. Хванахте ме неподготвен. Може би някой ден ще играя смесени двойки. Кой знае?

- Ако избирахте професия извън тениса?

- Може би каубой (съпроводено със смях - б.р.). Винаги съм обичал да шофирам и съм любител на адреналина, така че може би бих станал автомобилен състезател.

- С коя популярна личност от настоящето или миналото бихте искали да се срещнете?

- Мерилин Монро. Има толкова много мистерии около нея, така че наистина не бих отказал да прекараме малко време заедно.