Най-добрият български тенисист - Григор Димитров, стигна до първи финал в кариерата си от повече от пет години в тениса. Това се случи, след като родният тенисист триумфира в изключителен спектакъл срещу Тейлър Фриц с 2:1 сета. Двамата тенисисти изиграха зрелищен сблъсък, който продължи малко под три часа и не разочарова хората, заели местата си на корта.

В първия сет Фриц спечели с 6:3, но Димитров върна сета при 7:5. В заключителната част родният тенисист показа по-здрави нерви в тайбрека и спечели срещу световния №9. Така той на финала ще срещне победителя измежду Николас Яри и Александър Зверев.

Григор Димитров vs Тейлър Фриц

източник: sofascore.com

Първата ракета на България Григор Димитров се изправя срещу световния номер 9 Тейлър Фриц в полуфинален двубой на турнира от сериите АТР 250 в Женева. Първият сет отиде на сметката на американеца с 6:3 след убедителна игра от Фриц. Ответния сет беше в полза на родния тенисист, който го затвори при 7:5.

ПЪРВИ СЕТ

Срещата започна агресивно от страна на американеца, който си спечели подаването на старта, след което проби Григор. Последва затвърждаване на пробива, като в началото Гришо трудно отговаряше на темпа на Фриц. Съперникът на Димитров отново беше по-деен и проби за втори път родния тенисист, но все пак Гришо върна един от двата пробива с отлична игра по диагоналите в петия гейм.

12 снимки

Началният удар на Фриц обаче отново заработи и след ново подаване на нула първата ракета на САЩ се доближи на гейм от спечелването на сета. От своя страна Димитров също започна да рискува повече на сервис и пласира три аса, които му помогнаха да редуцира пасива си. Българинът поведе с 30-15 в деветия гейм, но малко след това Фриц стигна до сетбол след бекхенд в мрежата на Димитров. Американецът не пропусна шанса си и пласира ас, с който приключи първата част при 6-3. 

ВТОРИ СЕТ

Втората част започна убедително от хасковлията, който сервира отлично, а Фриц не успя да отвърне на качеството на началните удари на родния тенисист. Фриц също се справи добре при своето подаване и бързо ситгна до 40-15, след което с грешен форхенд по диагонала взе гейма - 1:1.  В третия гейм на втория сет нашият тенисист трябваше да отразява три брейкпойнта и го стори успешно, след което завърши подаването си с успех. При сервиса си Фриц също не срещна проблеми и с добри комбинации направи 2-2.

Колебливите действия от Григор при негов начален удар продължиха и в петия гейм, когато Фриц намери начин да пробие съперника и взе предимство за 3:2. Фриц не допусна неточности при последвалото си подаване и затвърди пробива си. Димитров обаче бе решен да се бори докрай и след няколко много добре изградени атаки намали резултата на 4-3. 

Фриц не беше достатъчно сигурен при последвалото си подаване, а Григор стигна до две възможности да върне пробива. Той го стори при втория опит, когато с отличен бекхенд по диагонала матира съперника за 4:4. Гришо продължи с добрата си игра и върна водачеството си в сета за 5:4, но Фриц също възстанови добрите си разигравания, за да изравни след 40:15.

Димитров показа класа при ретурите в сервис-гейма на Фриц и с две точки за пробив затвори сета при 7:5.

ТРЕТИ СЕТ

Григор срещна трудности в първия си гейм, но успя да го спечели на 30, благодарение на началния си удар - 1:0. Димитров видя трудностите в играта на Фриц при подаването му и стигна до три точки за пробив. В първите две американецът беше точен и ги неутрализира, но грешен форхенд по правата прати гейма в полза на Гришо, който проби за 2:0. 

Фриц обаче прекъсна серията на Димитров и проби за 2-1 след три поредни двойни грешки от страна българина. Първата ни ракета стигна до нова точка за пробив, която обаче бе пропусната след форхенд в мрежата и американецът възстанови равенството в сета. Последва дълъг и оспорван гейм, в който Димитров допусна изравняване от 40-15, но въпреки това спечели подаването си след форхенд в аут на Фриц и направи резултата 3-2 в своя полза. 

Впоследствие двамата си размениха по един убедително спечелен сервис гейм, като по този начин Димитров запази водачеството при 4-3. Фриц отново възстанови равенството, но първата ни ракета продължи да бъде солиден на сервис и се доближи само на гейм от победата. Все пак и Фриц беше сигурен и спечели подаването си, след което Григор дръпна до 6:5, но Фриц също спечели сервиса си и мачът отиде в тайбрек.

Той стартира равностойно, но при 3:2 Фриц направи грешка при свой сервис, като Димитров направи минипробив за 4:2. Последва дълго разиграване, в което Фриц беше изпратен далеч зад основната линия и сгрешех форхенд от него по правата направи 5:2 за Димитров. Последва най-красивото разиграване в срещата, като двамата направиха редица ретури, а Фриц се подхлъзна, за да може Григор да направи 6:2.