Българският №1 в световния тенис Григор Димитров направи обрат и срази с резултат 2:1 сета (4:6, 6:2, 6:0) руснака Карен Хачанов във втория си двубой на турнира от сериите „Мастърс“ във френската столица Париж за 1 час и 55 минути игра. В следващия кръг Григор ще срещне победителя измежду Александър Зверев и Душан Лайович, които играят по-късно тази вечер.

Gulliver/GettyImages
16 снимки

Григор изигра силен мач, но изпусна инициативата точно в края на първия сет, с което се оказа назад в резултата. В следващите две части обаче хасковлията бе безпощаден и се възползва от многото грешки на Хачанов, който е шампион на турнира от 2018 година.

Във втория сет той направи два пробива, а в третия затвърди по-добрата си игра и завъртя „геврек“ на съперника. Така той осъществи трети обрат в последните си шест мача.

Димитров продължава напред в Париж и ще се опита да изравни или да дори да подобри най-доброто си класиране на „Мастърс“-а в зала „Берси“, което е ½-финал от миналото издание през 2019-а година, когато бе победен от световния №1 Новак Джокович.


ПЪРВИ СЕТ 4:6 (36 минути):

1:0 - Григор започна със сервис в мрежата, а първата точка бе на сметката на руснака след сбъркан подсечен бекхенд по диагонала от ракетата на българина. Последва първия ас на хасковлията, последван от драйв-воле край мрежата и 30:15. Грешка от ретур на Хачанов и невърнат сервис от него донесе гейма в актива на Григор.

1:1 - Хачанов нямаше проблеми при първото си подаване. Невърната топка от Григор и ас по диагонала, последвани от нова грешка от къс диагонал от бекхенд на българина го поставиха в ситуация 0:40. Още една неточност от задната страна на ракетата на Гришо и геймът приключи.

2:1 - Без проблеми и за Григор в неговия сервис-гейм. Хасковлията записа два уинъра, а и първият му сервис затрудняваше Хачанов.

2:2 - Руснакът сбърка форхенд по обратния диагонал за 15:15, но сервисът също се оказа оръжие, с което Григор трудно можеше да се справи и нов бърз гейм в мача.

3:2 - Огледален на предишния гейм. Стигна се до 15 равни след непредизвикана грешка на българина, но отново силният му сервис беше в основата за третия спечелен гейм от нашето момче.

3:3 - Темпото на игра беше изключително. И двамата взимаха без проблеми сервис-геймовете си, като и в този случай Хачанов нямаше проблем и набързо дръпна с 40:0, отново с помощта с мощния си начален удар. Григор върна хубава точка, но това беше всичко, което можеше да направи.  

БГНЕС
12 снимки

4:3 - Двамата не изглеждаше да искат да намалят темпото и Григор повтори упражнението – мощни сервиси, за които Хачанов нямаше отговор, а в добавка и един смач на мрежата Димитров набързо дръпна с 40:0. Руснакът сбърка форхенд по обратния диагонал и нов гейм в актива на хасковлията.

4:4 - За първи път в мача се стигна до ситуация посрещащия да вземе две точки. Григор спечели с форхенд по обратния диагонал първата си точка при посрещане на първи сервис на руснака, но последваха два аса на Хачанов. Последва още един, но форхенд по обратния диагонал на Димитров намали изоставането си до 30:40. В крайна сметка геймът отиде в сметката на сервиращия.

4:5 и пробив за Хачанов - Григор трябваше да се измъква от ситуация 15:30, след като сгреши подсечен бекхенд по обратната права. Късметът също не бе на негова страна, след като скъса кордаж и се оказа пред две точки за пробив. Хасковлията обаче съумя да ги спаси след отлични начални удари, като дори стигна и до предимство в своя полза. Нова непредизвикана от форхенд грешка обаче върна нещата до дюс. Пореден сбъркан форхенд от Григор го постави отново пред точка за пробив, която обаче стана факт.

4:6, гейм и сет за Хачанов - Григор тръгна добре и взе първата точка, а след това много малко го разделиха от печеливш форхенд в движение, който размина излезлия на мрежата Хачанов. Прекрасен къс диагонал от форхенд на руснака го изведе до два сетбола. Димитров обаче отговори с бекхенд-уинър по диагонала и намали изоставането си до 40:30. Отличен сервис и два мощни удара от предната страна на ракетата донесоха първия сет в актива на 31-ия в света след 36 минути игра.


ВТОРИ ГЕЙМ 6:2 (34 минути):

1:0 - Българинът взе добър аванс от 40:0, но с три непредизвикани грешки от неговата ракета се стигна до дюс. Все пак началният му удар дойде на помощ в най-подходящия момент и измъкна подаването си.

2:0 и пробив за Григор - Руснакът се озова в ситуация от 15:30 след непредизвикана грешка от бекхенд. Стигна се до две възможности за пробив пред Григор. Последва обаче ас на Хачанов, но форхенд-уинър по обратния диагонал след дълбок ретур на Димитров му донесе пробива.

3:0 - Оспорван сервис-гейм за Димитров, в който се стигна до 30 равни и дюс, но сервисите измъкваха Григор. Той взе и предимство, но след добре изградена атака на мрежата не успя да завърши успешно с воле и позволи на Хачанов да запише минаващ удар. В крайна сметка родният тенисист измъкна подаването си с втория си ас по правата в полето за предимство и затвърди пробива.

3:1 - Нова ситуация 30:30, след като Хачанов направи двойна грешка след ас и грешка от форхенд. В комбинация с невърнат начален удар и още един той стигна до аванс от 40:30. Руснакът записа първи гейм в актива си след шестия си ас.

4:1 - Сравнително лесен гейм за Григор, който спечели единственото дълго разиграване, завършвайки с форхенд по диагонала.

4:2 - Бърз гейм и за Хачанов, който даде само една точка на Григор и отново намали изоставането си и запази интригата, основно заради пъвия си сервис.

5:2 - Скоростен и безапелационен гейм за Димитров, който взе подаването си на нула точки след две волета на мрежата, ас номер 4 и прекрасна къса топка от бекхенд.

6:2, пробив и сет за Григор - Българинът стигна до ситуация 30:30 в сервис-гейма на Хачанов. Двойна грешка на руснака осигури брейк и сетбол за българина, който обаче бе отразен със смач. Грешка от форхенд по обратния диагонал отново даде възможност на Димитров а затвори сета, което се и случи след прекрасно воле край мрежата за 34 минути.


ТРЕТИ СЕТ 6:0 (44 минути):

1:0 - Димитров взе аванс от 30:0, но нови две непредизвикани грешки позволи на Хачанов да изравни. Тогава обаче Григор отигра разиграванията с класа и приключи гейма в своя полза.  

2:0 и пробив за Григор - Димитров дръпна 30:0 при посрещане след прекрасни и  успешни ретури. Хачанов изравни, но се стигна до шанс за брейк-бол в полза на Григор след пресилен форхенд на съперника. За съжаление, аут от ретур при много силен начален удар по правата неутрализира точката за пробив, но последва нова такава след дълго разиграване на основната линия и грешка от задната страна на ракетата на Хачанов. След най-дългото разиграване от 28 удара хасковлията сбърка по нелеп начин с опит за къса в мрежата. В крайна сметка се стигна до пробива след нова грешка на руснака.

3:0 - Хачанов засили ударите си на ретур, но Григор съумяваше да стига до уинъри, с които затвърди пробива и поведе с три гейма.

4:0 и нов пробив за Григор - Почти 10-минутен гейм, в който Хачанов записа двойна грешка и пресилен бекхенд, с което се оказа назад с 0:30, но след това с хубав бекхенд по правата и още един ас изравни точките. Още една двойна грешка обаче осигури нов шанс за пробив пред българина, но отново не се възползва след пресилен бекхенд. Ас по правата бе последван от неуспешен опит за къса, топка което доведе до нов дюс, а после още една неточност със задната страна на ракетата доведе до брейк-бол, но Димитров допусна непредизвикана грешка. Неточностите и от двете страни продължи до момента, в който Гришо направи отличен минаващ бекхенд, с който си осигури и втори пробив.

5:0 - Гришо изглеждаше в превъзходна форма въпреки предишния дълъг и уморителен гейм и набързо дръпна с 40:15. Наложи се обаче да мине и през дюс, след като Хачанов вече рискуваше повече. Форхенд-уинър с отскок по обратния диагонал на Димитров обаче го доближи на само гейм от успеха в мача.

6:0, пробив, сет и мач за Григор - Последният гейм в мача също се проточи. Гришо поведе с 30:0 ва посрещане, но Хачанов съумя да обърне. Хасковлията обаче получи мачбол, но руснакът го неутрализира. Стигна се до втори мачбол, който също бе отразен от руснака с излизане на мрежата. Димитров стигна и до трети мачбол с дълбок форхенд по обратната права. Той успя да се възползва и приключи мача с 6:0 в третата част и достигна 1/8-финалите. 


FT | ГРИГОР ДИМИТРОВ - КАРЕН ХАЧАНОВ  2:1 (4:6, 6:2, 6:0)