Григор Димитров победи седмия в световната ранглиста Каспер Рууд (Норвегия) с резултат 6:3, 7:5 и се класира за четвъртфиналите на турнира на червени кортове от сериите "Мастърс" в Монте Карло с награден фонд 5,8 милиона евро.

Gulliver/GettyImages
13 снимки

I СЕТ

Норвежецът поведе с 40-0 в първия гейм, след което все пак българинът успя да дочака негова грешка при по-продължително разиграване. Още един невърнат начален удар и четвъртият поставен поведе с 0:1. Григор пласира три отлични първи сервиса и с тях си заслужи предимство на корта, като за 40-0 атакува мрежата и завърши със смач. Начален удар по правата в полето за предимство му осигури изравняване на резултата за 1:1.

В третия гейм Димитров достигна до първия си шанс за пробив в мача. Той се възползва него и поведе с 2:1 на Рууд. Българинът отново показа отлична игра на сервис и набързо спечели гейма, затвърждавайки пробива си.

Норвежецът отново показаа колебания при подаването си и Григор стигна до нова точка за пробив. Димитров прати бекхенд в мрежата в момент, когато имаше предимство в разиграването, а после не можа да върне сервис по правата в полето за равенство - 30-40. Размяна по диагоналите от бекхенд беше нарушена от Рууд, който избяга на форхенда си и опита да смени посоката, но прати топката в мрежата - 4:1 с нов пробив.

При следващото си подаване Димитров допусна някои непредизвикани грешки, но успя да навакса изоставането си и спечели гейма, увеличавайки аванса си. Каспер Рууд успя да спечели следващия гейм и намали изоставането си на 2:5. Първият удар на Димитров не му вършеше работа и той с двойна грешка подари троен брейк-бол на съперника. Форхенд-уинър по обратния диагонал неутрализира първата възможност, но при втората Рууд се възползва, макар да имаше и късмет с хващане на линията, преди да излезе на мрежата да завърши - 5:3.

Двамата си размениха добри отигравания в началото на деветия гейм. Димитров получи шанс за пробив и след грешка на мрежата от Рууд, спечели сета.

II СЕТ

Димитров стартира отлично втория сет и категорично спечели подаването, завършвайки форхенд воле по диагонала. Във втория гейм Рууд имаше късмет да нацели линията и топката да отскочи зле за Григор, но в следващия момент пък контакт с мрежата я прати в аут. Страхотен форхенд по диагонала на Григор, докато тича, беше неутрализиран случайно от Рууд за 40-15. Норвежецът дори се извини за спечеленото разиграване, а после затвори гейма с невърнат сервис.

В третия гейм Григор затвърди отличната си игра на сервис и поведе с 40:0, след което със слайс спечели подаването си. Тежко разиграване в следващия гейм бе решено от норвежеца с форхенд по обратната права, който смени посоката и затрудни Григор. Българинът обаче направи същото с печеливш форхенд по правата и вкара гейма в дюс, като все пак Рууд надделя, макар да не разчиташе на първия си сервис - 2:2.

Димитров взе без игра първата точка за 15-0, а после с технично воле на мрежата веднага след сервис поведе с 30-0. Фантастичен форхенд-уинър по късия диагонал на Гришо му осигури заслужено предимство от 3:2. Рууд спечели подаването си, а в началото на следващия гейм  Хубав първи форхенд веднага след подаването свърши работа за Григор и направи резултата 30-30, а после пресилен форхенд на Рууд доведе до 40-30. Димитров си затвори гейма убедително и поведе с 4:3, като отново прехвърли напрежението в половината на съперника.

Димитров показа добра игра при следващото си подаване и затвърди добрите впечатления от началото на мача, печелейки деветия гейм. Норвежецът също показа стабилност и изравни резултата - 5:5. Григор продължи да бъде успешен на сервис и поведе в следващия гейм с 40:0. Рууд върна една точка, но с блестящо форхенд воле българинът излезе напред в резултата.

Григор стартира отлично следващия гейм като показа страхотна игра на мрежата, а при опит на норвежеца да го прехвърли завърши със смач. По-късно Рууд допусна двойна грешка и даде възможност на Димитров да затвори мача. Първият беше пропуснат, въпреки че Григор изтласка съперника назад с форхенди по обратния диагонал, но пресили един от тях и това доведе до 15-40. Грешка от бекхенд в средата на мрежата пък неутрализира втория шанс, но от третия след сбъркан удар с обратната страна на ракетата на Рууд приключи мача - 6:3, 7:5 за 93 минути.