Григор Димитров победи Ботик ван де Зандсхулп с 2:0 сета (7:6, 7:6) в първия си мач от Мастърс турнира в Париж след близо 2 часа игра.

Първата българска ракета спечели много трудния първи сет, който продължи почти един час (59 минути). Григор Димитров изоставаше с пробив при 3:5, но успя да го върне и да изравни за 5:5 в сета. След това мача вървеше гейм за гейм и стигна до тайбрек. В него Ботик ван Зандсхулп направи две двойни грешки, а българинът показа страхотна игра и заслужено взе тайбрека с 7:5, а с това и първия сет в мача на централния корт в Париж.

Вторият сет също бе изключително равностоен. В сета отново Григор допусна ранен пробив и трябваше да го връща. Хасковлията успешно стори именно това и стигна до втория тайбрек в мача, който също беше много успорван. Българинът показа страхотна игра и стигна до победа 7:5 в тайбрека, след една от най-хубавите точки в целия мач.

Григор Димитров

източник: SofaScore

ПЪРВИ СЕТ 7:6 (59 Минути)

1:0 Григор Димитров избра да сервира първи. Той се справи страхотно и откри двубоя по подобаващ начин, след като бързо спечели гейма, давайки само една точка на Зандсхулп.

1:1 Нидерландецът също запази хладнокръвие и спечели разиграването си без проблеми, и то на 0.

2:1 Страхотен удар по диагонала и ас след това, донесоха нов гейм за Григор. Хасковлията спечели разиграването си без особени проблеми, допускайки противника му да вземе само е една точка.

2:2 Геймът започна с грешка на Ботик, а след това направи и двойна грешка от сервис, което даде шанс на Григор да атакува първия пробив в мача. Нидерландецът не допусна никакви неточности до края и си взе гейма

2:3 Лошо начало на гейма за Гришо. Той допусна да се стигне до 0:30 в полза на Ботик ван де Зандсхлуп. След това прати още една топка в мрежата и даде няколко възможности за пробив на съперника си. Той се възползва още от първата и спечели гейма.

2:4 Нидерландецът показа солиден сервис и затрудни максимално Григор. Ботик влезе в добра серия, а първата българска ракета нямаше отговор и на ретур. Григор не взе нито една точка при сервирането на нидерландеца.

3:4 Колеблив сервис на Григор, но във втората точка от гейма той показа на какво е способен и спря серията от поредни точки за Ботик. Геймът обаче вървеше зле за хасковлията - 15:30 в полза на съперника му. Все пак Гришо показа спокойствие и обърна на 40:30, но след това започна с грешка от първия сервис, което доведе до по-слаб втори сервис и след дълго разиграване - точка за нидерландския тенисист. Две поредни точки за българина и той успя да измъкне този много важен и труден гейм.

3:5 Ботик ван де Зандсхулп отново не показа милост от сервис, той записа и един ас, за да поведе 30:0, но след това допусна две неточности и върна Григор Димитров в разиграването - 30:30. Нидерландският тенисист взе следващата точка, а в края записа още един много мощен ас и спечели гейма си.

4:5 Григор Димитров започна отлично разиграването си с добри сервиси, които противника не можеше да върне успешно. Българинът поведе с 40:0, а след кратко разиграване той взе гейма си.

5:5 Нидерландският тенисист сервира за спечелване на първия гейм. Григор обаче взе първото разиграване, но след това последва мощен ас за Ботик. Все пак Гришо стигна до 30:30, след като владееше разиграването и атакува успешно. Последва може би най-дългото подаване в мача и след страхотно игра и на двамата тенисисти - нидерландеца спечели точката, както и сетбол. Той обаче направи двойна грешка и отново се стигна до равенство - 40:40. С великолепен минаващ удар, Григор изненада излезлия на мрежата тенисист и си заслужи шанса да играе за връщане на пробива. Точно това се е и случи. Григор Димитров върна пробива и изравни геймовете.

6:5 Григор Димитров тръгна добре в сервис гейма си, след като направи 30:0. След това обаче допусна неточност и прати топката в аут, след ретура на Ботик. След още една непредизвикана грешка резултатът бе изравнен - 30:30. Геймът остана все така успорван. Дори се стигна до 40:40, а след това Григор получи преднина, но не успя да се възползва и да затвори гейма, след като сбърка при едно излизане на мрежата. Той получи нов шанс да си спечели разиграването и отново да излезе напред в резултата. Той успя да постигне именно това.

6:6 Григор Димитров взе първата точка от сервиса на нидерландеца. Той игра доста агресивно и затвори разиграването, след като излезе на мрежата. Ботик ван де Зандсхулп прати топката в мрежата и даде нова преднина на българина, последва много мощен сервис обаче, който направи резултата 30:30. Нидерландецът все пак взе гейма и изпрати сета в тайбрек.

7:6 Хасковлията сервира първи в тайбрека и успешно взе преднина. Той успя да вземе и второто разиграване след великолепен ретур. Григор прати топката в мрежата, но запази преднина от 2:1 в тайбрека. Григор допусна неточност в първото разиграване, а след това късмета покри нидерландеца, след като негова топка закачи една от белите линии с милиметри. Двойна грешка на Ботик пък донесе равенството - 3:3 в тайбрека. Григор изпълни силен сервис и не даде шанс на съперника си. Българинът поведе с 5:4. Последва двойна грешка на Ботик ван Зандсхулп, която даде два сетбола на Григор Димитров. При сервис на Гришо, той успя да стигне до победата в гейма с 7:5 в тайбрека.


ВТОРИ СЕТ 7:6 (59 Минути)

0:1 Първи във втория сет сервира нидерландският тенисист, който изпита трудности, след като бе загубил първия сет. Това определено се отрази на Ботик, но и Григор максимално го затрудни, спечелвайки две точки. Все пак, нидерландецът успя да затвори гейма си и поведе във втория сет.

1:1 Григор застана на сервис и след добра игра стигна до 30:0. След това опонента му прати топката в аут и даде преднина от 40:0 за българина. Гришо не изпита проблеми да затвори гейма си, след като изпълни много мощен сервис.

1:2 Ботик ван де Зандсхулп бързо спечели разиграването си, Григор не успя да го затрудни.

2:2 Григор Димитров показа страхотна игра при собствен сервис и бързо дръпна с 40:15 в гейма си. Той успешно затвори този гейм след добър сервис, който затрудни нидерландеца.

2:3 Доста солиден Ботик ван де Зандсхулп на сервис. Той намали грешките от начален удар и показа това в този гейм, който спечели на 0 и без реален шанс за Григор да влезе в по-дълго разиграване.

2:4 Григор Димитров изпита сериозни проблеми със собсвеното си разиграване, стигна се до 30:30, а след дълго разиграване нидерландецът поведе с 40:30 и получи шанс за пробив. Григор обаче не даде шанс на противника си да се възползва от тази възможност и отново върна равенството - 40:40. Григор обаче не убеди и допусна нова грешка, което даде шанс за Ботик да пробие. Това се случи и след лошо отиграване на Гришо в следващото разиграване.

3:4 Хасковлията имаше шанс да върне пробива веднага, след като поведе с 40:30 при сервиса на нидерландския тенисист. Българинът притинса Ботик, а той прати топката в аут и така пробивът бе върнат.

4:4 Григор започна трудно собственото си разиграване, но успя да го затвори на 15.

4:5 Ботик ван де Зандсхулп също имаше сериозни затруднения на своя сервис. Григор го притинса и дори стигна до 30:30. Нидерландецът запази хладнокръвие и спечели разиграването си.

5:5 Григор отново показа характер и изравни, след като бързо бързо спечели подаването си, допускайки противника му да вземе само 1 точка.

5:6 Нидерландският тенисист не остави шансове на българина. Той изпълни безапелационно сервисите си и спечели този много важен гейм на 0.

6:6 Григор Димитров трябваше да сервира за нов тайбрек и започна страхотно разиграването си като не срещна проблеми до 40:0. Последва страхотна атака на хасковлията, който затвори гейма си на 0 и така се стигна до втори тайбрек в мача.

7:6 Ботик ван де Зандсхулп допусна неточност в първия си сервис и българина поведе рано. Той също не беше убедителен със своя начален удар и равенството бе възстановено - 1:1. Последва сервис с 212 км/ч от българина, който логично доведе до 2:1. Последва много добро и дълго разиграване, Григор излезе на мрежата, но след това прати топката в нея и така нидерландеца взе точката. Ботик използва много дълбок форхенд, а след това прати къса топка, до която Гришо не успя да стигне. Хасковлията пък спечели следващия си сервис и отново се стигна до равенство - 3:3. Първата българска ракета успя да спечели следващите две точки и стигна до преднина 5:3. Той запази тази си преднина и получи шанс да сервира за победата при 6:5. Това доведе до едно от най-дългите и хубави разигравания в мача, което нашият тенисист спечели. Втора победа с 7:5 в тайбрека и победа в мача!