Григор Димитров победи Бен Шелтън с 2:1 (6:1, 3:6, 6:3) на старта на турнира от сериите Мастърс 1000 в Монте Карло. Мачът продължи 2 часа и 12 минути.

Българинът убедително взе първия сет с 6:1, след като на два пъти проби американеца, който нямаше отговор на добрата игра на хасковлията. Гришо на три пъти записа ас и като цяло показа солидна игра. Първият сет продължи 32 минути.

Бен Шелтън проби българина във втория сет и след 53 минути битка успя да спечели с 6:3. По този начин успя да изравни сетовете. Третият и решаващ сет се разви доста по-добре от за хасковлията. Гришо успя да пробие рано-рано американеца и задържа преднината си, затваряйки сета с 6:3.

Григор Димитров Бен Шелтън статистика

източник: Sofascore


ПЪРВИ СЕТ (6:1):

1:0 Григор Димитров започна с грешка на първи сервис. Все пак той успя да вземе точката си като майсторски разходи американеца по корта. Все пак хасковлията поведе с 30:0, а след това изгуби две точки и се стигна до равенство. Все пак Гришо успя да затвори разиграването си с ас и поведе с гейм.

1:1 Бен Шелтън започна със силни сервиси и бързо взе преднина от 30:0. Той затвори гейма без особени проблеми и изравни.

2:1 Гришо започна гейма с ас. След това обаче Шелтън отговори със силна игра и изравни. Българинът обаче поведе с 40:15, а след това успешно затвори и разиграването.

3:1 Григор отново показа солидна игра и успя да стигне до две точки за пробив при 40:15 в негова полза. С отлична защита, хасковлията успя да се възползва още от първия шанс и осъществи пробив. 

4:1 Българинът успя да затвърди пробива със силна игра на собствен сервис и пореден ас.

5:1 Неубедителен сервис на Шелтън доведе до точка за хасковлията. След това обаче американеца успя да обърне на 30:15. Гришо обаче запази хладнокръвие и след непредизвикана грешка на противника поведе с 40:30 и получи нов шанс за пробив. Последва аз на Бен Шелтън за 40:40. Гришо прати топката в мрежата, но след това отново се стигна до равенство. Българинът получи още един шанс за пробив в гейма и този път успя.

6:1 Григор не допусна никакви изненади и с лекота завърши гейма, както и първия сет. 

ВТОРИ СЕТ (3:6):

0:1 Бен Шелтън започна с отличен сервеис. Той не остави нито една точка на Григор Димитров и поведе във втория сет. 

1:1 Гришо отговори със същото на свой ред. Българинът убедително взе своя гейм и изравни на 1:1.

1:2 Двамата показаха силна игра и си размениха по една точка. След това за кратко Шелтън взе водачеството, но Григор изравни на 30:30 след добро излизане на мрежата. След това хасковлията допусна комична грешка, която прие с усмивка, но даде гейм пойнт на американеца. Той се възползва от този шанс и затвори разиграването. 

2:2 Димитров поведе бързо-бързо с 30:0 след два добри начални удара. След това той прати топката в аут за 40:15, но не изпита никакви затруднения да вземе гейма и да изравни общия резултат в сета.

2:3 Григор успя да вземе първата точка при сервис на Шелтън. Разиграването бе дълго и оспорвано, но хасковлията го спечели с майсторска къса топка. Гришо дори поведе с 40:0 и получи три шанса за пробив. Първият бе пропилян. Това се случи и със следващите, а резултатът бе изравнен на 40:40. След това американецът спечели гейма.

3:3 Никакви проблеми за Григор Димитров. Българинът успя да поведе с 40:0 след три много добри сервиса, а след това затвори разиграването си на 0.

3:4 Бен Шелтън успя да вземе един труден гейм на свое разиграване, като Григор имаше шанс да стигне до нещо повече при резултат 40:30 за американеца. Все пак Шелтън взе гейма. 

3:5 Григор започна колебливо своя сервис гейм и допусна изоставане от 0:30. Все пак той успя да изравни до 30:30. Хасковлията успя да обърне, но след това допусна няколко грешки и американеца го проби.

3:6 Българинът отговори подобаващо и стигна до 30:30 при сервиса на Шелтън, а след това с къса топка от мрежата успя да поведе с 40:30. Гришо прати топката в мрежата и се стигна до ново равенство и така изпусна шанс да върне пробива. След това хасковлията получи втора възможност за пробив, но американеца на свой ред излезе на мрежата и излъга Гришо с къса топка. Григор пропиля и трети брейк пойнт. Хасковлията успя да спаси на два пъти сет бол за Шелтън. Американецът също не се справи от третия път. Все пак той успя от четвъртия си сет бол и изравни общия резултат на 1:1.

ТРЕТИ СЕТ (6:3):

1:0 Хасковлията започна със солиден сервис и взе гейма, давайки само една точка на Шелтън.

1:1 Григор Димитров създаде сериозни проблеми като поведе с 30:0 на сервиса на американеца. Той дори стигна до 40:0 и шанс за ранен пробив. Шелтън отговори с ас и спаси първата точка за пробив. След това доста бързо спаси и втория брейк пойнт. Гришо изпусна общо четири точки за пробив и Шелтън се измъкна. 

2:1 Българинът отговори с бързо 40:0 на собствен сервис. След това американеца взе точка, но хасковлията взе разиграването си.

3:1 Григор поведе с 30:15, а след това американеца обърна за 40:30. Бен Шелтън обаче не успя да затвори разиграването и се стигна до равенство 40:40. Гришо успя да пробие америкеанца от третия опит и взе аванс в сета. 

4:1 Григор поведе с 40:15, но след това допусна изравняване на резултата. Шелтън дори поведе, но българинът спаси брейк пойнта. Хасковлията взе пак стигна до нова точка, с която да затвори гейма и да затвърди пробива си, но отново се провали. Все пак Гришо успя да грабне този гейм.

4:2 Бен Шелтън изпита малки затруднения в началото на гейма, но след това успя да поведе с 40:15 след ас. Американецът успя да вземе разиграването си след излизане на мрежата.

5:2 Хасковлията спечели разиграването си с лекота и поведе. 

5:3 Бен Шелтън поведе с 40:15, а след това Григор взе една точка, но не стигна до равенство. Американецът спечели гейма. 

6:3 Геймът не тръгна особено добре за българина и резултатът бе 30:30, но след това Гришо успя да стигне до мач пойнт, от който се възползва и спечели сета, както и мача.