Григор Димитров отпадна от Мастърс-а в Индиън Уелс, губейки в два сета от Данийл Медведев - 4:6, 4:6. 

Ето как се разви срещата:

Григор Димитров сервира първи. При 15 равни, първото по-дълго разиграване бе спечелено от българина. И двамата с ранни грешки, но Григор стигна пръв до възможност да спечелване на гейма след атака към мрежата. Българинът спечели първия гейм. Във втория Медведев повеждаше с 15:0, 30:15 и 40:30, за да си вземе гейма - 1:1.

Григор Димитров направи първия си ас в мача за 30:0 в третия гейм. Малко късно българинът направи двойна грешка за 40:15, но с добро излизане на мрежата завърши гейма в своя полза. Двамата тенисисти до този момент взимат сервирането си. В откриващата точка на четвъртия гейм Григор опита да ползва къса топка, за да смени темпото, Медведев обаче реагира добре и поведе. След това две поредни точки от сервис дадоха на руснака предимство и в крайна сметка взе гейма без да даде точка на Григор Димитров.

Българинът има 5 непредизвикани грешки от форхенд до този момент в срещата. В петия гейм обаче резултата бе 30:30, когато Медведев демонстрра уникално придвижване по корта, след което и минаващ удар за да стигне до първа възможност за пробив. Втората двойна грешка на Димитров доведе до аванс с пробив на руснака.

В началото на шестия гейм дойде ред и Медведев да направи двойна грешка за 15:15. При следващата точка руснакът имаше късмет, топката срещна филето, Григор стигна до нея, но извади удара аут. При последвалото дълго разиграване с 20 удара в него, българинът сбърка един агресивен бекхенд по диагонала. В крайна сметка Медведев си взе гейма и направи 4:2. Григор Димитров изигра уверен седми гейм. При 30:0 дойде и едно много атрактивно изпълнение от бекхенд на мрежата за нашия тенисист. Резултатът стана 3:4.

Оптимистично бе начало на осмия гейм, Григор взе първата точка. Но след това последваха 3 поредни за руснака и отново разликата стана от два гейма – 5:3.

Българинът отрази два сетбола при свой сервис в гейм номер 8. Успя да изравни от 0:40, после да направи ас, за ад вземе предимство, а накрая да завърши по диагонала за да намали – 4:5.

Медведев е най-високият тенисист, който някога е стигал до номер 1. Руснакът сервира за първия сет и го спечели.

Вторият сет започна с три поредни точки на Григор. Тръгването към мрежата на българина ясно показваше желанието му да бъде доста по-агресивен в мача. При 40:0 дойде и първото по-дълго разиграване в сета. Медведев спечели точката, но веднага след това с добре изпълнен сервис, нашият тенисист взе първия гейм във втория сет.

Хубав ретур на Григор му даде предимство във втория гейм на втория сет, рискува в следващото разиграване, но опитът за къс диагонал не влезе в корта. Медведев се възползва, направи 30:15, въпреки че Григор навлезе в корта и искаше отново да е агресивен на ретур. Това се случи в следващата точка. При 30:30 бе един от важните прихологически моменти в гейма, а и мача. Късметът обаче не бе на страната на нашия тенисист и топката отскочи от мрежата за да излезе аут. Ас на Медведев направи геймовете 1:1.

Перфектно бе разиграване на Григор Димитров в първата точка от началото на третия гейм от втория сет, но волето при излизането на мрежата не стигна до полето на съперника. При 0:30, българинът направи страхотен първи сервис, излезе на мрежата и завърши решително. После успя да изравни за 30:30, но след това дойде един удар от основната линия, които не влезе в полето. Медведев получи пета възможност за пробив в мача и я реализира, след като още един удар на българина излезе аут.

Отново дълго разиграване в началото на четвъртия гейм на втория сет. Григор го спечели, но след това друга подобна размяна на удари отиде в полза на руснака. В тези моменти първият сервис на Медведев бе основното му оръжие в двубоя. Резултатът в гейма стана 30:30, когато българинът си заслужи и първата възможност за пробив след ново продължително разиграване. При равни 40, прекрасен ретур на Димитров отново му даде шанс за брейк-пойнт. Разиграване на бекхенд от двамата завърши с опит на Медведев да смени посоката и топката стигна до мрежата. 2:2, първи пробив за нашия тенисист.

Изведнъж играта на Димитров тръгна, ударите му станаха плътни, точни, уверени. Българинът взе гейма на нула – 3:2 във втория сет. Това бе най-добрият период за него в мача от началото.

Шестият гейм започна с две грешки на българина. Непредизвиканите грешки във втория сет в този момент бяха сравнително еднакъв брой за двамата, макар че в мача бяха доста повече за нашия тенисист. Медведев спря серията на Григор и направи 3:3.

В следващия гейм едно разочароващо изпълнение при 15:0 на Григор извади топката аут, когато изглеждаше, че всичко ще се развие чудесно в този седми гейм от сета. Сякаш тази точка повлия на развоя на гейма твърде много. Димитров направи две поредни двойни грешки и резултатът стана 30:40. Медведев спечели за 4:3, но геймът изглеждаше по-скоро подарен от българина, отколкото спечелен от руснака.

Рекордно дълго разиграване в началото на осмия гейм на сета, Димитров сбърка бекхенд по правата. След това Медведев изпълни два добри сервиса, а Григор не успя да ги върне в полето. Гейм на нула за руснака – 5:3 във втория сет.

Българинът демонстрира характер, поведе с 40:0 в следващия гейм, само за да създаде впечатление, че може да изпусне контрола. След двойна грешка, довела до 30:40, геймът бе взет – 4:5.

Медведев си взе гейма и спечели победата в два сета - 6:4, 6:4. Руснакът още няма титла през календарната 2024 година, но триумфира в двубоя заради ефективен първи сервис. Медведев пропусна да вземе едва 5 точки на първи сервис и създаед условия за пробив с вариране на позицията си при ретур.