Единственият българин в тенис елита Григор Димитров ще остане в топ 10 на световната ранглиста и след края на US Open, независимо как ще се развият полуфиналите и кой ще стане шампион. В момента Гришо е девети с 3655 точки, като ще добави 310 от тазгодишното си отлично представяне в Ню Йорк, макар да завърши разочароващо с контузията на четвъртфиналите срещу Франсис Тиафо.

Ако Тейлър Фриц спечели полуфинала си срещу Тиафо, ще се завърне в топ 10 и ще прати Григор десети, защото ще е събрал 4060 точки. Разликата между седмия в момента Хуберт Хуркач и 12-тия Стефанос Циципас е по-малко от 700. Димитров пък ще е само на 95 точки от въпросната седма позиция, независимо дали е окупирана от Фриц или Хуркач. Ако американецът спечели трофея в Ню Йорк, ще събере 4760 и ще изпревари шестия в момента Андрей Рубльов, който ще е с 4645 от следващата седмица (минус 160 след отпадането от Григор на осминафиналите).

В класацията по резултати за 2024 година, според която се определят осемте участници във Финалите на АТР, Григор Димитров също е десети в момента. Той е събрал 2835 точки след края на US Open и остава десети, като може да бъде задминат от Франсис Тиафо, който би имал 2950, ако стигне финала в Ню Йорк.