Най-добрият български тенисист - Григор Димитров, ще се бори за трофей още на първия си турнир за 2024-а година, след като достигна финала на надпреварата от категория ATP 250 на твърди кортове в Бръзбън. В 1/2-финала Гришо постигна победа с резултат 2:0 сета (6:3, 7:5) над австралиеца Джордан Томпсън за един час и 44 минути игра.

В спор за трофея българинът ще срещне водача в схемата Холгер Руне от Дания, който победи с 6:4, 7:6 (0) руснака Роман Сафиулин по-рано днес  Срещу него българинът има една победа и една загуба в кариерата си. Успехът дойде през миналия сезон с 6:3, 7:5 в Пекин, а поражението също бе през 2023-а година – на "Уимбълдън". Това ще бъде трети финал за Димитров в този турнир. До този момент той отстъпи пред Анди Мъри през 2013-а, а през 2017-а година триумфира след успех над Кей Нишикори.

Днес Григор изигра нов отличен двубой от старта на сезона. Първият сет премина под диктовката на бившия №3 в света, който се нуждаше от един пробив, за да вземе аванс. Втората част обаче нещата на корта се промениха и играта се изравни. Томпсън започна да натиска повече и затрудняваше всеки един сервис-гейм на хасковлията, който обаче се измъкваше от всевъзможни тежки ситуации и отразявайки шест точки пробив. Накрая Гришо направи решителен пробив с красиви минаващи удари и успешно затвори мача.

Снимки: Gulliver/GettyImages
23 снимки

Григор достига и до втори пореден финал на втори пореден турнир, след като завърши миналата кампания с битка за трофея на „Мастърс”-а в Париж, където бе победен от световния №1 Новак Джокович.

Джордан Томпсън Григор Димитров

източник: Sofascore.com


FT 🎾 | ГРИГОР ДИМИТРОВ – ДЖОРДАН ТОМПСЪН  2:0 сета (6:3, 7:5)

ATP 250, Бризбън, втори ½-финал


ПЪРВИ СЕТ  6:3 (43 минути):

1:0 - Григор стартира отлично и взе първото си подаване на нула точки. Той записа последователно успешни точки от драйв форхенд-уинър по диагонала, невърнат сервис и два печеливши удар с предната страна на ракетата.

1:1 - Българинът поведе с 30:0 точки на сервис на Томпсън след разиграване от основната линия, при което дочака грешка, а след това нправи и отличен драйв бекхенд по диагонал. Австралиецът обаче изравни точките с първия ас в двубоя. Дълго разиграване доведе до 40:30 за представтеля на домакините, а бекхенд в аут на Гришо сложи точка а гейма.

Снимки: БТА / BTA
17 снимки

2:1 - Нов бърз гейм за Григор, който разчиташе на мощния си сервис и именно той го изведе до аванс от 40:0 и безпроблемно затвори гейма в своя полза.

2:2 - Димитров взе първата точка след бекхенд ретур-уинър по обратния диагонал, но Товпсън изравни със смач. Ас на австралиеца беше последван от негова грешка при опит за смяна на посоката, което доведе до 30 равни. Последва разиграване по бекхенд-страната и австралиецът сгреши, давайки на Григор точка за пробив. Томпсън я неутрализира моментално със силен сервис, а след това първата ни ракета изстреля форхенд в аут, за да даде предимство на съперника. Още един неточен форхенд на българина и Томпсън изравни геймовете.

3:2 - Геймът стартира с прекрасно разиграване, което беше спечелено от Гришо с форхенд по диагонала. Томпсън стига до първа точка на сервис на българина за 15:15, а след това Димитров прати форхенд в мрежата за 30 равни. Бекхенд-уинър по правата на българина му осигури аванс от 40:30, а неотразен начален удар отново му даде предимство в резултата.

4:2 И ПРОБИВ ЗА ГРИГОР! Българинът дръпна с 30:15 на сервис на съперника след страхотен форхенд-уинър по правата. Последва комбинация от бекхенди по диагонала, които му донесоха двоен брейк-бол. Още първият беше оползотворен с отличен ретур със задната страна на ракетата.

5:2 - Австралиецът опита да затрудни Григор с хубаво приплъзване и спринт към мрежата, с което си спечели предимство от 30:15 на сервис на българина. Това само раздразни Димитров, който с три поредни аса обърна нещата и затвърди по категоричен пробива си.

5:3 - Димитров реши да затваря сета на свой сервис, след като остави инициативата на противника и, макар че направи уинър с бекхенд за 30:40, не успя да застраши по-сериозно Томпсън.

6:3, ГЕЙМ И СЕТ ЗА ГРИГОР! Томпсън застраши сериозно българина в гейма. Дълго разиграване бе спечелено от Григор след пресилен форхенд на австралиеца за 15:0. Той обаче записа форхенд-уинър и изравни на 15:15. Невърнат подсечен сервис по диагонала от дясната страна донесе на Гришо аванс от 30:15, но после дойде първата му двойна грешка – 30:30. Томпсън направи отличен ретур върху линията и получи шанс за връщане на пробива. Димитров я отрази с мощен форхенд по правата за дюс, а с два поредни аса му донесоха успех в първия сет с 6:3 за 43 минути игра.


ВТОРИ СЕТ  7:5 (61 минути):

0:1 - Макар че Димитров взе първата точка, Томпсън успя да обърне на свой сервис и поведе за първи път в мача.

1:1 - Григор започна, както и завърши първия сет - с ас. Впоследствие стигна и до успеха в гейма на 15 точки.

1:2 - Интригуващ и труден гейм за Томпсън. Стигна се до 30 равни след бекхенд-уинър на Григор, последван от грешка австралиеца след дълго разиграване, което доведе до брейк-бол за българина. Томпсън имаше късмет след странен отскок на топката и се справи за дюс. Световният номер 55 направи непредизвикана грешка и даде нов шанс на Димитров за пробив, но българинът сгреши подсечен бекхенд по правата и се стигна до ново равенство. С два отлични сервиса австралиецът отново поведе в резултата.

2:2 - Напълно безапелационен Григор натрупа вече седем аса и без да се бави взе подаването си на нула точки.

2:3 - Първата ни ракета отигра много добре една контрираща къса топка за 15 равни, а малко след това Томпсън сгреши с къса топка за 30:30. Гришо имаше шанс да стигне до брейк-бол, но пресили форхенд по правата. Все пак австралиецът се справи и взе подаването си.

3:3 - Григор спаси четири точки за пробив в гейма! Томпсън за първи път поведе с 40:0 на сервис на опонента след двойна грешка на Димитров. Това даде троен шанс за пробив пред австралиеца, но това не се случи, защото българинът се възроди. Първият шанс беше отразен с драйв-воле в близост до мрежата, а втора поредно излизане напред „уби“ и втората възможност. Бекхенд-уинър по правата на 14-ия в света му осигури дюс, но после печеливш удар с обратната страна на Томпсън доведе до четвърти шанс за пробив. Гришо се измъкна и от тази ситуация с отличен сервис, а още едно излизане към мрежата вече му осигури предимство. Форхенд в аут на австралиеца сложи край на дългия гейм.

3:4 - Австралиецът обаче показваше, че започна да играе все по-добре и на бърза ръка взе подаването си на нула точки.

4:4 - Нови затрудения и нова отразена точка за пробив от българина! 55-ият в света продължаваше да вдига нивото си, което можеше да се окаже проблем. Григор направи двойна грешка за 15:15, но след това се реваншира с два бързи аса. Бекхенд ретур-уинър и сгрешен смач на българина зад основната линия обаче върнеха интригата в гейма за дюс. Още една грешка на Григор вече доведе до нова точка за пробив на съперника, но бившият №3 в света я отрази с ас. Форхенд-уинър осигури предимство на Гришо и след доста мъки взе подаването си за 4:4.

4:5 - Григор стартира с печеливш прав удар по диагонала в сервис-гейма на Томпсън, а после успя да стигне и до 0:30, но австралиецът успя да осъществи обрат.

В почивката той обаче повика физиотерапевт, но след кратко забавяне мачът продължи.

5:5 - Тежките геймове за Григор продължиха и след прекъсването. Томпсън рискува много, но поведе с 30:15 след два ретура на линията. Гришо успя да изравни с форхенд-уинър по правата, а след това отличен сервис доведе до 40:30. Невърнат начален удар отново изравни статуквото в геймовете.

6:5 И ПРОБИВ ЗА ДИМИТРОВ! Българинът надхитри австралиеца при размяна на бекхенди за 0:15, во после сгреши със задната страна на ракетата си за 0:30. Страхотен минаващ удар от трудна позиция за изпълнение на форхенд осигури на Гришо троен брейк-бол. Много малко раздели Димитров от ретур-уинър, а впоследствие Томпсън отрази и втория шанс за пробив. Минаващ бекхенд по правата обаче направи пробива факт.

7:5, ГЕЙМ, СЕТ И МАЧ ЗА ГРИГОР! Българинът стартира със сервис-форхенд, а след повтори упражнението, за да си осигури аванс от 30:0. Последва бекхенд в мрежата на австралиеца, което означаваше троен мачбол за Гришо и той сложи край на мача още с първия следз неотразен начален удар - 6:3, 7:5 за 1 час и 44 минути игра!