Горан Джокович - чичо на световния номер в тениса 1 Новак Джокович, е новият директор на турнира от сериите АТР 250 Sofia Open. Той даде специално интервю за предстоящия турнир, като отговори дали Новак Джокович и Григор Димитров ще участват в турнира.

- Добре дошъл в България, как се чувствате тук?
- Като вкъщи, като по-млад съм идвал често, тренирал съм тук и съм карал ски, така че за мен е голямо удоволствие и чест да бъда в България като турнирен директор на София Оупън.

- Как получихте поканата и как всъщност станахте турнирен директор?
- Имам доста опит. Аз съм чичо на Новак Джокович и съм пътувал с него навсякъде като част от екипа му през годините. След това в Сърбия имахме ATP турнир с ранкинг 250 и бях турнирен директор. Бях и член на европейския съвет на ATP, освен това съм и вицепрезидент на сръбската федерация и затова хората от българската федерация и Министерството на спорта смятат, че мога да помогна. Това е голяма чест, но и голяма отговорност, защото искам да оправдая очакванията на хората, които ме поканиха.

- Гледахте ли последните турнири тук в София и какво е впечатлението Ви?
- Мисля, че е много важно да се поканят хората на такова голямо и хубаво събитие. Знаете, състезанието се излъчва пряко в повече от сто държави и това е голяма възможност за София и България да се презентират. Миналата година не гледах, но знам, че участваха сръбски тенисисти. Всички се изказваха много ласкаво и сега, когато предстои четвърто издание, сме много щастливи, че имаме толкова много популярни състезатели – на практика шестима от топ 30. Горди сме с това.

- Явно сме се справили добре миналата година, след като ще видим отново такива големи имена в София, даже Стан Вавринка идва отново...
- Да, Стан Вавринка е голямата звезда, той е трикратен шампион от турнири от Големия шлем. Интересни ще бъдат и новите сензации Карен Хачанов и спечелилият вчера НекстДжен в Милано – Циципас. Но освен това и разполагаме с няколко места с уайлд кард, така че може да има голяма изненада.

- Тази изненада Новак Джокович ли е?
- Той винаги е добре дошъл, има покана, така че всичко е възможно. Той праща поздрави на всички български фенове. Новак беше тук преди 5 години и ще се радва отново да дойде, разбира се в зависимост от програмата си.

- Знаете, че нашите фенове се интересуват дали Григор ще дойде?
- Да, като турнирен директор ще направя всичко възможно той да играе, Григор знае, че е добре дошъл. Ако не този сезон, ще се опитам това да се случи през следващия.

- Имате ли впечатление от други български тенисисти, например Адриан Андреев?
- И в България, и в Сърбия, а и навсякъде е така: има голяма разлика между юношеския и мъжкия тенис.  Младите надежди се нуждаят от внимание, спонсори и хора, които да се грижат за тях. Така че вярвам, че България като спортна нация, ще има отново шампион  в мъжкия тенис.

- Ще ни разкажете ли малко за Новак, той претърпя операция през 2016, а след това отново стана номер едно в света. Как го направи?
- Да, той имаше сериозни проблеми, но успя от 22-ри в ранглистата отново да е на върха. Това е голямо постижение и той е много щастлив. Той изживява мечтата си. Новак е велик шампион и се надявам да задържи мястото си още дълго, поне 3-4 години.

- Може би Григор Димитров преживява подобен период – след контузията на работо в началото на сезона, не успя да се представи добре, след като бе спечелил финалния турнир в Лондон. Как виждате бъдещето му?
- Той най-добре знае какво трябва да направи, но аз съм сигурен, че той е много умен човек и трябва да се успокои. Сигурен съм, че ще се върне – той не е само талант, а и голям шампион. Той ще се завърне, сигурен съм.