Новак Джокович пропусна трите най-големи надпревари от първото тримесечие на годината – турнира от Големия шлем Аустрелиън Оупън, както и Мастърсите в Индиън Уелс и Маями. Причината е добре известна - отказът му да се ваксинира.

Сърбинът до последно поддържаше връзка с организаторите на Индиън Уелс относно евентуални промени в правилата за влизане, което забави оттеглянето му от надпреварата.

Световният номер 1 обяви окончателния си отказ от турнира, след като жребият за основната схема вече бе изтеглен, а това можеше да му донесе още главоболия, защото бе просрочил срока, в който може да оттегли заявката си за участие.

Според правилника на АТР подобна проява води до забрана за участие на следващата Мастърс надпреварата, на която съответният тенисист е завоювал най-голям брой точки през последната една година, като в случая на Джокович това е Мастърсът в Париж, където Ноле вдигна трофея през 2021-а.

Сърбинът обаче ще избегне тази санкция, тъй като по-рано днес от АТР обявиха, че 20-кратният шампион от Шлема е спечелил обжалването пред дисциплинарната комисия на АТР, ръководена от българина Миро Братоев и Лора Уоруин. В подобни случаи регламентът на АТР предвижда и налагане на финансова глоба, но все още не е ясно дали водачът в ранглистата ще получи такава.

Tennis.bg