Най-добрият български тенисист Григор Димитров преклони глава на 1/16-финалите във Виена от Михаил Кукушкин и загуби с 1:2 сета (4:6, 6:4, 4:6). Казахстанският тенисист бе повече от солиден в целия ход на двубоя, докато българинът не сервира достатъчно добре, за да затрудни опонента. Импулсът в играта на българина дойде след средата на втория сет, когато той се представи солидно и затвори сета с пробив, ала третата част стартира кошмарно за него. Гришо допусна пробив още в първия гейм и нямаше възможност да върне предимството на Кукушкин, който дори бе близо да сътвори втори пробив.

Оттук насетне Григор очаква участието си във френската столица Париж, като надпреварата стартира на 29 октомври.

Тук следихме мача на живо за вас:


Григор Димитров - Михаил Кукушкин 4:6, 6:4, 4:6 

Трети сет:

ГЕЙМ СЕТ И МАЧ ЗА КУКУШКИН! 4:6 Григор стартира отлично гейма, като прати "куршум" с бекхенд по правата, за да запие първата точка. Кукушкин сервираше дълбоко и принуждаваше българина да играе отвъд или на основната линия, а грешка на казахстанеца при бекхенд доведе до 0:30. Българинът реагира феноменално на "обстрелване" от Кукушкин при 0:30 и с премерен форхенд направи минаващ удар, който му донесе три точки за връщане на пробива. Кукушкин върна единия брейкбол, а при втория Григор игра с рамката на ракетата си, за да стане резултата 30:40. Кукушкин изравни резултата, а с помощта на "филето" стигна до първия си мачбол, след като топката падна ниско в краката на Григор Димитров.

4:5 Григор не се поколеба при сервис гейма си, и макар че в две от подаванията си трябваше да сервира на втория си начален удар, то българинът затвори гейма при 40:30.

3:5 Михаил Кукушкин продължи да стои много добре на корта във Виена и демонстрира голямо спокойствие в геймовете, които можеше да бъде пробит от българина. Казахстанецът затвори на нула своето подаване и по този начин накара Григор да сервира за оставането си в мача.

3:4 Григор стартира с красива точка седмия гейм, като "разходи" опонента по целия корт, а накрая пусна къса топка зад мрежата, която бе недостижима за Кукушкин. Дойдоха бързи два сервиса на Гришо, които бяха достатъчни, за да затвори гейма на нула.

2:4 След изтощителния пети гейм Кукушкин реагира добре и въпреки, че Григор имаше предимство при 15:30, то казахстанецът си взе подаването.

2:3 Защитата на казахстанеца в петия гейм бе феноменална, а точките за него набързо стигнаха до 0:40 при сервис на Григор. Димитров достави добър начален удар, за да намали на 15:40. Дойдоха добри сервиси от Григор, който изравни резултата на 40:40. Дойде нова възможност пред живеещия в Астана тенисист за пробив, ала Григор отново спаси точката, за да стигне до първото си предимство в гейма. Димитров също не успя да затвори гейма, като дойде третото равенство в гейма. Двамата тенисисти категорично отказваха да загубят този гейм, като се стигна до пет равенства. Григор закова мощен смач, за да дръпне напред в резултата, а добър сервис в тялото на Кукушкин даде гейма на българина.

1:3 Кукушкин оцеля и взе маратонски гейм. Частта премина през много перипети, като и двамата имаха възможност да вземат гейма, но в крайна сметка волята на казахстанеца надделя и той запази актива си.

1:2 Григор съумя да запази аванса си в третия гейм, след като стигна до 40:0.  Протвиникът му върна две точки и накара Димитров да се потруди здраво, за да затвори гейма и го направи при 40:30.

0:2 Григор имаше чудесната възможност да върне експресно пробива, след като стигна до 15:40, ала Кукушкин показа силно присъствие на корта и изравни резултата набързо. Кукушкин продължи със солидните сервиси и си взе подаването.

0:1 Пробив за Кукушкин! Казахстанецът стигна до три точки за пробив още в самото начало, а Григор успя да върне две точки от трите, ала със сгрешен бекхенд сдаде подаването си.


Втори сет:

6:4 ПРОБИВ И СЕТ ЗА ГРИГОР! Гришо изигра най-стойностният си гейм в мача в края на втория сет и стигна до три възможности за пробив и взимане на сета. Българинът направи феноменални отигравания, с които Кукушкин не можеше да се справи, а казахстанецът успя да намали до 15:40 след форхенд, който спря на линията. Дойде още една точка за Кукушкин преди да дойде точката, която прати сета за сметката на българина. Григор продължава обаче да страда при първия си сервис, като влезналият първи начален удар е на едва 50% успеваемост.

5:4 Григор стартира обещаващо в деветия гейм и с добри начални удари накара Кукушкин да страда. Българинът стигна до 40:0, ала с две поредни отигравания от средата на корта в аут даде надежда на Кукушкин да мечтае за нещо повече в гейма. Полседва равенство след нова непредизвикана грешка от българина от бекхенд. Седмата двойна грешка за Григор в срещата дойде в неподходящ момент, като се откри нова възможност пред Кукушкин да да пробие. Въпреки това Григор изпълни чудесен сервис и с мощен форхенд от средата по диагонала изравни. Все пак Гришо се събра и с ас отново дръпна напред.

4:4 Двамата размениха по една бърза точка за старт на сервиса на Кукушкин. Българинът се държеше добре в разиграванията, но в крайна сметка със солидния си начален удар казахстанецът притисна българина и взе подаването си.

4:3 Проблемите на Григор със сервиса му продължаваха в пълна степен, като трябваше да спасява още една точка за пробив. Българинът го стори и последва мощен начален удар по правата, на който Кукушкин нямаше идея как да отвърне, а при добра комбинация в двата края на корта, Григор взе превес отново

3:3 Шестата партия премина под контрола на Кукушкин, който уверено затвори гейма на нула.

3:2 Тонът на срещата продължи от предходния гейм, като резултата и разиграванията бяха разменени от двете страни. Кукушкин стигна до точка за пробив след прекрасен минаващ удар от форхенд, на който Григор нямаше отговор. Григор спаси брейкбола със солиден форхенд по правата. Кукушкин стигна до още една точка за пробив, но Григор излезе на мрежата след добър сервис и с лекота пак изравни резултата. Все пак Гришо затегна обръча около Кукушкин, който откровено се защитаваше, но отбраната му не издържа и Григор отново дръпна напред.

2:2 Четвъртият гейм бе най-изравнен от началото на срещата, като Григор показа добра игра, за да стигне до точка за пробив. Въпреки това Кукушкин запази самообладание и с чудесен сервис по диагонала неутрализира възможността на българина. Дойдоха поредните добри начални удари от Кукушкин и казахстанеца изравни резултата.

2:1 Третият гейм стартира с феноменален ретур от казахстанеца, който направи безпомощен българина, но Григор с красиви отигравания взе превес в гейма. Последва грешка по правата от Кукушкин, но след двойна грешка и пореден добър ретур се стигна до равенство - 40:40. Дойде ред на петата двойна грешка към този момент в мача за Гришо, за да може казахстанецът да стигне до брейкбол, но Григор реагира добре и спаси първата точка за пробив. Дойдоха два добри сервиса от страна на българския тенисист, които бяха достатъчни да поведе напред.

1:1 Григор спаси по блестящ начин диагонален удар на Кукушкин с бекхенд и подложи ракетата си с бекхенд, за да изравни - 15:15. Последва поредният перфектен сервис от Кукушкин, а грешка по правата на българина даде възможност на казахстанеца да изравни гейма и той го направи.

1:0 Първият гейм на втория сет стартира със солидна защита от страна на Кукушкин, докато на Григор сервиса все така не се получаваше. Все пак Григор записа две поредни добри точки и намали на 30:40, а при последвалата точка Кукушкин опита слайс по диагонала, който спря в аут - 40:40. В крайна сметка Григор наложи волята си и спечели първото си подаване.


4:6 Гейм и сет за Кукушкин! Сервисът на казахстанеца продължи да работи безотказно и в решаващия гейм, а Кукушкин затвори сета комфортно на 0.

4:5 Григор сервира добре при последвалия гейм и го затвори на 40:15

3:5 Михаил Кукушкин бе безпощаден при първия си сервис-гейм след пробива и не остави никакви шансове на българския тенисист. Казахстанецът разчиташе на мощния си начален удар, който работи безотказно към този момент и при 40:15 взе подаването си.

3:4 Пробив за Кукушкин! Казахстанецът заработи на сметката си две поредни точки при сервис на Григор - 0:30. Гришо трябваше да сервира на втори сервис, който обаче бе брилятен и намали пасива си. Последва обаче добър ретур от казахстанеца, който затурдни Григор, а българинът опита да прати топката с бекхенд от средата, но топката спря в средата на мрежата - пробив за Кукушкин.

3:3 Към средата на първия сет Кукушкин продължи да сервира по-уверено от двамата тенисисти и взе безпроблемно шестия гейм.

3:2 Гришо направи чудесна комбинация за старт на петия гейм, за да открие частта. Последва солиден сервис на форхенда на опонента, с който Кукушкин не се справи - 30:0. Последва още една спечелена точка за Гришо преди да дойде добър бекхенд по диагонала от Кукушкин - 40:15. Тук дойде времето и на третата двойна грешка, а перфектен форхенд по диагонала от казахстанеца принуди Григор да прати топката в аут и да се стигне до второ равенство в първия сет при сервис на Димитров. Гришо взе предимство след солиден сервис по правата, а последвалият сервис на бекхенда на противника бе също толкова сложен за отразяване - 3:2.

2:2 Григор опита да натисне противника, който имаше в първите точки проблем с първия си сервис, но все пак Кукушкин взимаше точките. Две от точките му дойдоха след грешки при форхенд на българския тенисист, за да продължи равенството във Виена.

2:1 Григор записа първата двойна грешка в мача. При 40:15 за българина зрителите станаха свидетели на красив лоб от страна на казахстанеца, който намали резултата. При последвалия сервис Григор сбърка форхенд по диагонала и се стигна до равенство. Движението на Кукушкин зад основната линия бе добро, като казахстанецът имаше първи шанс да пробие, ала не успя при първия си опит. Григор изпълни страхотен сервис по правата, за да вземе предимство в гейма, но последва грешка от бекхенд, за да дойде ново равенство. Кукушкин имаше шанс отново да вземе гейма след втора двойна грешка на Гришо, ала не съумя отново. С добра игра на мрежата Григор успя да "изтръгне" тежкия гейм.

1:1 Кукушкин също започна със солиден сервис, като българинът разчиташе на защита на основната линия, но с разнообразни три подавания, Кукушкин изравни

1:0 Серия от три поредни страхотни сервиса за Григор в откриващия гейм, а българинът безпроблемно спечели своето подаване


За последнo хасковският тенисист бе на кортовете в Пекин, а в китайския Мастърс Гришо допусна поражение от сърбина Душан Лайович с 1:2 сета. През миналата година Григор не взе участие на турнира във Виена.

При успех срещу Кукушкин, то Григор ще играе срещу Андрей Рубльов в осминафиналите на "Еrste Bank Open". Руснакът победи Денис Кудла на 1/16-финалите в надпреварата.

За последен път Гришо спори с Кукушкин през 2015 година на US Open, когато казахстанецът надви с 3:2 сета.