Тейлър Фриц заяви, че упоритостта и поносимостта му към болката са помогнали за успеха над испанеца Рафаел Надал на финала на турнира по тенис в Индиън Уелс (САЩ).

Американецът сложи край на серията от 20 поредни победи на Надал от началото на сезона след 6:3, 7:6(5) и спечели първата си титла от сериите "Мастърс", въпреки проблемите с контузия в глезена.

"Аз съм много упорит човек, истински инат. Също така мисля, че имам много висока поносимост към болката. Не пропускам възможност да играя с контузия, дори да знам, че нещата могат да се усложнят.    Много неприятни неща могат да ми се случат на корта. Но си помислих какво ще кажа на хората, ако се бях оттеглил. Трябва да стане нещо наистина страшно с мен, за да не играя", коментира Фриц, който стана първият американец с трофея в Индиън Уелс след Андре Агаси през 2001 година. 

24-годишният играч, който получи травмата на полуфинала срещу руснака Андрей Рубльов в събота, призна, че е решил да играе срещу Надал, въпреки съветите от някои членове на екипа му.

"Бях много разстроен, почти се разплаках, защото мислех, че ще трябва да се откажа. След това посетих лекаря. Работихме много върху травмата. Може би след час и половина отидох на тренировка и започнах да удрям топката. Тогава разбрах, че вероятно ще мога да играя. На следващото занимание вече бях с надеждата, че нещата ще се развият добре. След него трябваше да взема окончателното решение. Много хора от моя щаб не искаха да играя в този мач. Но аз не ги послушах и излязох на корта. Не чувствах никаква болка, сякаш не съм имал проблеми. Нищо не ми пречеше да покажа играта си", обясни той.

Фриц призна, че е сбъднал една мечта да вдигне толкова значима титла пред родна публика.

"След мача продължавах да си повтарям: "Няма начин, няма начин. Не вярвах, че това е истина. Подписах се на камерата, но поставих и въпросителна. Бях шокиран. Не можех да повярвам, че съм спечелил. Това е сбъдната детска мечта, като един сън, който никога не си очаквал, че може да стане реалност. Невероятно е", каза Фриц.

С успеха той се изкачи за първи път в топ 10 и вече е осми в класацията на АТП.

"Това беше една от целите ми в последните месеци и се радвам, че я реализирах. Искам да прогресирам още, да постигна много повече. Но това е само един турнир, сега следва друг и трябва много бързо да се пренастроя и да продължа работа. Един добър резултат не може да ме задоволи. Искам още", заяви американецът.