Роджър Федерер записа втора победа на сингъл в 30-ото издание на неофициалното световно първенство за смесени отбори "Хопман къп", което се провежда в австралийския град Пърт. Федерер даде аванс на Швейцария срещу Русия 1:0 в среща от втория кръг в група "Б", след като победи Карен Хачанов с 6:3, 7:6(8). Двубоят се игра пред рекордните 13 943 зрители.

Швейцарецът загуби подаването си още на старта на двубоя, но още във втория гейм направи пробив за 1:1. След това Федерер поведе с 4:1 и без проблеми взе първия сет. Във втората част се игра без пробиви 12 гейма, но в края на тайбрека Федерер успя да поведе с 9:8 и при свой сервис приключи мача.

Вторият сингъл е между Белинда Бенчич и Анастасия Павлюченкова, а след това предстои мач на двойки.

В другия двубой от групата САЩ победи Япония с 2:1. И двата отбора имаха доста проблеми, след като за САЩ Джак Сок получи контузия на бедрото, а за Япония Наоми Осака не успя да играе поради заболяване. Американците получиха две служебни победи заради отказването на Осака.

На мястото на японката в последния момент се включи 19-годишната Медисън Инглис (Австралия), която е 771-а в световната ранглиста.

В първия сингъл КоКо Вендевеге (САЩ) спечели срещу Инглис със 7:5, 6:2, но според организаторите този резултат е служебно 6:0, 6:0 заради отказа на Осака.

При мъжете Юичи Сугита поведе със 7:6(1), 1:1 срещу Джак Сок, след което американецът се отказа поради травма на дясното бедро.

Така за двубоя на двойки в тима на САЩ се включи старши треньорът на Вандевеге - Пат Кеш. 52-годишният Кеш е шампион от "Уимбълдън" от 1987 година.

Вандевеге и Кеш загубиха от Сугита и Инглис с 4:0, 3:4(2), 0:4, но организаторите присъдиха на американците служебна победа с 4:0, 4:0 заради отказа на Наоми Осака.
САЩ и Швейцария ще играят един срещу друг в четвъртък. Победителят ще се класира за финала на турнира в събота./БТА