Най-възрастният номер едно в историята на тениса Роджър Федерер показа за пореден път, че възрастта е само число. На 36 години и половина той победи за по-малко от част десет години по-младия от него българин Григор Димитров на финала на силния турнир в Ротердам. 

Швейцарецът продължи да играе безпощадно срещу нашето момче и записа седма победа над него в седемте им мача. При това, тази беше една от най-убедителните за него - 6:2, 6:2.

Григор: Срещу Федерер трябва да си 100% здрав

Но трябва да се отбележи, че първата ни ракета изпитваше физически проблеми в течение на двубоя и те няма как да не са дали отражение, особено срещу може би най-великия тенисист в историята. 

Гришо в разговор със съдията: Не се преструвам

Така Маестрото, който се включи в надпреварата в Холандия, за да си върне първото място в ранглистата, което не беше заемал от 2012 г., го гарнира по най-сладкия начин, след като прибави 97-а титла в богатата си кариера. 

Федерер: Прекрасна седмица, надявам се Григор да е добре

Димитров пък за пореден път не можа да разкрие потенциала си срещу този съперник, с когото беше сравняван в най-ранните години от кариерата си. Той му беше равностоен единствено в началото на мача. 

Какъв е проблемът на Гришо?

Гришо стоеше стабилно на корта само до третия гейм на първия сет. След като поведе с 2:1 в него, сякаш нещо се пречупи и започна да греши. Швейцарецът само това и чакаше. Той издебна възможностите си за пробив, реализира два такива и спечели следващите пет гейма, за да се поздрави с успеха с 6:2. 

Серията му продължи и в началото на втория сет, като го започна с пробив, който после беше затвърден. Седем поредни гейма за световния номер едно, като край на тази негова поредица беше сложен чак в третия гейм и второто подаване на българина в сета. 

В тези моменти си личеше, че Григор има дискомфорт в играта си, определено нещо го тормозеше във физически аспект и това го принуждаваше да греши повече от нормалното. А Федерер не чака повторна покана. 

Той използва с лекота възможността да затвори сета и мача, като реализира и втори пробив, затвърди го и въпреки че даде още един гейм на българина, приключи всичко на свое подаване при 6:2 и триумфира с отличието. 

За Гришо остана утехата, че направи много силен турнир до финала. Сега остава да се разбере дали здравословният му проблем е сериозен и дали ще му попречи да развие играта си в следващите големи турнири от сезона. 

---------------------------------------------------

АКТУАЛИЗИРАЙ!

Първи сет - 2:6

1:0 - Страхотно начало на мача за Гришо. Всичко вървеше в играта на българина в първите разигравания, той с лекота взе подаването си на нула и поведе. 

1:1 - Маестрото изравнява резултата в геймовете. И той показа уверена игра на свой сервис и макар да даде две точки на Димитров, успя да затвори, без да дава възможности за пробив на българина. 

2:1 - Още един много силен сервис-гейм на българската звезда. Отново Федерер нямаше отговор на ударите и сервисите му, като швейцарецът успя да вземе само една точка в подаването на Димитров. 

2:2 - Гейм без проблем на собствено подаване и за Роджър Федерер. Той не даде нито точка на Гришо, а сервисите му бяха просто убийствени. 

2:3 - Пробив за Федерер! Лошо развитие за Гришо в първия му сервис-гейм, в който имаше затруднения. Българинът изпусна първите две точки, но впоследствие със страхотни сервиси ги навакса. Но след това пресили едно воле и позволи на Маестрото да стигне до точка за пробив. При нея се стигна до продължително разиграване, в което швейцарецът натисна в точния момент и принуди Гришо да забие топката в мрежата. Така пробивът е факт, но за съжаление, не е на сметката на Димитров. 

2:4 - Федерер затвърждава пробива си. Той нямаше особени проблеми на собствен сервис и даде само точка на Димитров, за да поведе с 4:2. Дотук първият сервис на Маестрото остава огромен ребус за разрешаване от Гришо. 

2:5 - Втори пробив за Федерер! Нещата се развиват ужасяващо за Гришо в този сет. Той рискуваше максимално на начален удар, но първите му сервиси не се получаваха. Това доведе и до двойна грешка, както и до силни ретури от Маестрото. Това му позволи да получи две точки за пробив. Първата от тях Гришо отрази, но при втората не беше акуратен и загуби подаването си. 

2:6 - Лесна задача за Маестрото - 1:0 сета в негова полза! На свое подаване световният номер едно беше просто безпощаден. Той даде само точка на Гришо и дори не му позволи да си помисли за възможен обрат. 

Втори сет - 2:6

0:1 - Ужасяващо начало на сета за Гришо, пробив за Федерер! Колебанията в играта на Димитров отново се появиха, а той загатна и за някакъв здравословен проблем. Това позволи на Федерер да стигне до точка за пробив, която обаче българинът отрази с агресивна игра. После обаче грешките му продължиха и при втората възможност Маестрото не се поколеба и записа гейма на своя сметка. 

0:2 - Федерер отново показва невероятна класа при подаванията си. Даде само точка на нашето момче и затвърди пробива. Димитров определено не се чувства комфортно на корта в момента. 

1:2 - Най-после гейм за Гришо! Той прекъсна серията на Федерер от седем поредни гейма, но отново трябваше да треперим. Швейцарецът получи още една възможност да пробие, но Гришо я отрази с много хубава игра. Впоследствие на два пъти изпусна да затвори гейма на своя сметка, защото имаше проблеми с първия си сервис. В крайна сметка обаче взе подаването си и остава в мача. 

1:3 - Федерер продължава да поддържа аванса. Ключово в този гейм се оказа разиграването при 15:15. Тогава Гришо имаше предимство в разиграването, но Федерер го прекъсна, искайки намеса на "ястребовото око". Това наложи преиграване на точката. Маестрото я взе, а после спокойно затвори гейма в своя полза и поведе с 3:1. 

1:4 - Нов пробив за Федерер! Ретурите на Маестрото сякаш не бяха от този свят, страшна игра от негова страна! Това му позволи да стигне до две точки за пробив. Първата от тях Гришо отрази със страхотен смач, но при втората беше безпомощен. Мачът върви към убедителна победа за световния номер едно. 

1:5 - Безпощаден и безпогрешен, макар и вече да е на 36 години и половина! Какво повече да кажем за този сервис-гейм на Федерер, който той взе, без да даде точка на българския си съперник и се доближи на гейм от победата. 

2:5 - Най-после един бърз гейм и в полза на Гришо. Той не даде точка на Маестрото на свое подаване, но дали всичко това не идва прекалено късно?

2:6 - Федерер не остави нищо на случайността. Грабна лесно и последното си подаване в мача, за да спечели 97-та титла в богатата си кариера.